
Kommuner er afgørende for Europas grønne omstilling
tekst Frederikke Stoustrup
Lokale og regionale myndigheder har en afgørende rolle i håndteringen af covid-19. Samtidig er det også der, de konkrete udfordringer ligger med for eksempel sundhedsvæsenet og ældreplejen. Det sagde EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen, da hun holdt sin tale på Det Europæiske Regionsudvalgs 140. plenarforsamling, som denne gang foregik digitalt. Her fremhævede hun også den store tillid, som lokale myndigheder har opbygget.
– Lokale myndigheder fortsætter med at være den institution, som europæerne har størst tillid til. Jeres arbejde har fået jeres borgere til at føle, at de ikke var alene, selv når de ikke kunne forlade deres hjem, sagde hun.
I sin tale understregede kommissionsformanden desuden, at den tillid skal tages alvorligt i EU’s medlemsstater, fordi lokale myndigheder også vil komme til at spille en central rolle i genopretningen af Europa efter krisen.
Erik Flyvholm (V), som er medlem af EU’s regionsudvalg og formand for KL’s internationale udvalg, deltog også digitalt på plenarforsamlingen og fortæller, at der i den europæiske dagsorden lige nu er rigtig meget fokus på det decentrale niveau.
##ContentBoxStart##260201##ContentBoxEnd##
– Kommuner og regioner har fået stor anerkendelse af EU’s ledere ved, at både EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, forbundskansler Angela Merkel og en række andre EU-kommissærer deltog og anerkendte, hvor vigtigt det decentrale niveau er i håndteringen af en krise som covid-19.
Genopretningen skal være grøn
På plenarforsamlingen blev der talt meget om genopretningen efter covid-19 i medlemslandene, og der var især fokus på, hvordan den grønne omstilling med Den europæiske grønne pagt kan blive en del af EU’s genopretningsplan.
– Det er jo ikke kun et spørgsmål om grøn omstilling. Det er en ny vækststrategi, som man forsøger at lægge med Den grønne pagt. Så det er både en vækst- og en genopretningsplan, man lægger op til fra EU’s side, og det er i virkeligheden et ret ambitiøst projekt. I stedet for at investere i det eksisterende, så prøver man at lave en grøn omstilling og udvikle i en ny retning, siger Erik Flyvholm.
Især når det kommer til den grønne omstilling understreger Erik Flyvholm vigtigheden af det samarbejde og den erfaringsudveksling, som foregår i EU’s regionsudvalg.
– Noget af det, vi taler meget om i Regionsudvalget, er, hvordan vi bedst lærer af hinanden. Vi har et projekt, som hedder ”Green Deal Going Local”, hvor vi også spiller ind med eksempler fra vores egne lande. Der har vi blandt andet nævnt DK2020, som 20 kommuner i Danmark allerede er med i, siger han.
Han nævner også forbundskansler Angela Merkels indslag på den digitale talerstol, hvor hun blandt andet fremhævede de lokale myndigheders rolle i den grønne omstilling.
– Selvom der selvfølgelig lige nu er nogle udfordringer i medlemslandene, så talte Angela Merkel meget om samhørigheden og løsninger inden for den grønne omstilling, som i stor grad skal findes på det decentrale niveau hos kommunerne og regionerne, siger Erik Flyvholm om talen.
Erik Flyvholm, som også er borgmester i Lemvig Kommune, påpeger desuden Danmarks ambitioner på det grønne område, og hvordan det spiller rigtig godt sammen med den grønne dagsorden, som lige nu hersker i EU.
– For mange kommuner i Danmark og også ude ved os i Lemvig Kommune er der for eksempel store problemstillinger med vand – både i form af havvand der stiger, regnvand og stormflod. Det skal vi beskytte os imod, og de indsatser er allerede i gang. Desuden er kommunerne også i fuld sving med at producere grøn energi i form af vindmøller, solceller og klimarenoveringer. Det flugter jo rigtig godt med det, som von der Leyen og Merkel sagde på plenarforsamlingen, og derfor er det rigtig vigtigt, at vi kan dele ud af vores viden.
##ContentBoxStart##260202##ContentBoxEnd##
Skal ruste sig til det nye budget
Med det kommende syvårige budget for EU står samhørighedspolitikken over for en modernisering, som blandt andet skal simplificere administrationen af EU-midlerne. Ifølge Kirstine Bille (SF), næstformand for KL’s internationale udvalg, medlem af Regionsudvalget i EU og byrådsmedlem i Syddjurs, er det ekstremt vigtigt, at kommunerne følger med i, hvad moderniseringen kommer til at betyde.
– Kommunerne skal være opmærksomme på, at der kommer et nyt setup. De kan stadig søge midler, og de bliver mere målrettede. Hele systemet med, hvordan man tidligere har skullet medfinansiere krone til krone, bliver også lavet om, og det bliver en ny måde at gøre det hele på. Jeg tror, at det bliver meget lettere. Det synes jeg, at kommunerne allerede skal begynde at ruste sig til nu, for det bliver altså ægte menneskepenge, som kan bruges direkte ude i både regioner og kommuner, siger hun.
Udviklingsmidlerne vil især blive fokuseret på innovation, digitalisering og den grønne omstilling, og det er en rigtig positiv prioritering for danske kommuner, ifølge Kirstine Bille.
– Den grønne dagsorden og Green Deal er koblet meget sammen med budgettet, så vi kan se nogle rigtig fornuftige kroner gå til det. Nu har vi i Danmark længe kaldt os et foregangsland på energiområdet og specielt vindenergi, og det er noget, som især kommunerne er dygtige til. Vi sidder jo helt ude i front, og rigtig mange kommuner er allerede koblet på en række projekter, for eksempel Borgmesterpagten, Danmarks Naturfredningsforenings Klimakommuner og DK2020, siger hun.
Usikker fremtid
Ifølge Kirstine Bille forventes budgettet at falde på plads i løbet af det tyske formandskab for Ministerrådet i EU (inden årsskiftet). Hun understreger dog også, at det er svært at forudsige noget i disse tider.
– Verden ændrer sig for hvert minut, der går, lige for tiden. Men det er Tyskland, der har musklerne til at sige: ”Så er det nu, vi slår en streg i sandet.”
Erik Flyvholm understreger også kompleksiteten af forhandlingerne, som stadig bliver påvirket af mange forskellige problemstillinger, men især Brexit vækker bekymring hos formanden.
– Genopretningsplanen oven på pandemien og så Brexit oveni, som vi ikke ved, hvor havner henne - det er noget, som for alvor kommer til at få indflydelse på forhandlingerne. Storbritannien har førhen stået for omkring 14 procent af økonomien i EU, så det er en stor spiller, der snart forsvinder. Men der er en del aktiviteter, som ikke er faldet bort, og derfor har man også diskuteret, hvordan man så skal prioritere de her aktiviteter, når Storbritannien træder ud. Ude på vestkysten, hvor jeg befinder mig, er der nogle kommuner, som stadig lever meget af fiskeri, og fiskeriet er et stort problem i de forhandlinger om Brexit, som kører nu i EU, siger han og fortsætter:
– Mellem 40-50 procent af de dagsordenspunkter, som vi sidder med i kommunerne, indeholder elementer, som er berørt af beslutninger taget i EU. Så det er en del af den virkelighed, vi er i, og derfor er det et vigtigt område at følge med i.
##ContentBoxStart##260203##ContentBoxEnd##
En åben dør at sparke ind
For Erik Flyvholm vil det nye budget og de grønne midler være en stor mulighed for især et land som Danmark, hvis vi altså formår at udnytte potentialet.
– Når vi ser på den aktivitet, vi har i Danmark på området med den grønne omstilling, og vi samtidigt hører, hvad der bliver sagt fra EU-formandskabets side, så er der jo en åben dør at sparke ind, når det kommer til at arbejde med den grønne omstilling og hele klimaudfordringen, siger han og fortsætter:
– I Danmark, hvor vi har nogle forspring på det her område, skal vi forstå at udnytte det – også med de midler, der kommer – til at stimulere yderligere vækst. Ikke bare i Danmark men også i resten af Europa. Det kunne også give nogle muligheder for at skabe mere vækst og udvikling på den anden side af pandemien. Så derfor er det vigtigt hele tiden at holde øje med, hvor mulighederne er, og hvordan vi i fællesskab kan udnytte dem bedst. • frst@kl.dk