Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Hærværk og drengestreger
Gennem en periode har der været hærværk og drengestreger på Nordals, og senest har der været tre mistænkelige brande. Derfor sætter Syd- og Sønderjyllands Politi samt Sønderborg Kommune nu gang i en række ekstraordinære indsatser på Nordals for at give borgerne endnu mere tryghed. Et tilbud til unge kaldet ”Klub PitStop” i Nordborg genåbner, så der er et tilbud til de unge om aftenen. Derudover undersøges muligheden for at tilbyde flere aktiviteter i fritiden på de kommunale institutioner som for eksempel biblioteket i Nordborg, musikskolen og lignende. Der nedsættes også en kommunal task force i samarbejde med politiets lokalråd og en ekstra SSP-medarbejder skal for eksempel besøge skoler og holde foredrag.
1.029
stemmer fik den nye overborgmester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), ved kommunalvalget i 2017. Til sammenligning fik Frank Jensen (S) 30.637.
Skak på skemaet
Skoleskak kan give elever flere brikker at flytte rundt med, så find den sort og hvidternede spilleplade frem. Flere skoler i Nyborg og Middelfart Kommuner har taget imod kursustilbud fra Dansk Skoleskak for at gøre skak til et nyt læringsredskab på skolerne. Målet er blandt andet at lukke faglige huller hos udsatte grupper, efter eleverne var hjemsendt i foråret. Derudover får tre skoler i Middelfart Kommune besøg af Dansk Skoleskak til en skak-camp. På campen lærer eleverne skak og træner herigennem deres koncentrationsevne, logiske tænkning og at tænke flere skridt frem. Børne- og Undervisningsministeriet har bevilget 5,1 millioner kroner til skakprojekterne i Nyborg og Middelfart Kommune. Pengene er en del af en samlet pulje på 59,2 millioner kroner, der skal få udsatte børn godt tilbage i skole i 2020.
Fra Melodi Grand Prix til Roskilde
Birthe Kjær gjorde det og vandt Melodi Grand Prix i 1989. Nu vil Roskilde Kommune gøre det i 2020. Projektet ”Vi maler byen rød” skal forskønne nogle af bybilledets små kedelige men nødvendige installationer. En række af byens eltavler bliver nemlig lavet om til små kunstværker. Fra slutningen af september og gennem efterårsferien har fem skoleklasser og en række børnefamilier prøvet kræfter med gadekunst, og det er blevet til 13 nye udsmykninger af de ellers noget kedelige eltavler. Selvom projektet hedder ”Vi maler byen rød”, bliver der ikke kun malet med rød, men med mange farver.
Dans med demens
Der var høj musik og glade stemmer, da danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard for nogle uger siden satte musik og kroppe i bevægelse på dagtilbuddet Lillevang. Midler fra Sundhedsstyrelsen samt en donation fra Meny i Værløse har gjort det muligt at tilbyde sjovt samvær for mennesker med demens og deres pårørende. Demenscafeen, der er et samarbejde mellem Frivilligcenter Furesø og Furesø Kommune, har hyret den lokale danseinstruktør til at stå for undervisningen. Gennem musik og fysisk aktivitet skabes fælleskab og glæde.
– Under corona-nedlukningen i foråret var Elisabeth rundt og danse på alle plejehjemmene i Furesø. Det vakte sådan en glæde og så mange smil, at vi valgte at søge puljen hos Sundhedsstyrelsen, da muligheden var der, fortæller aktivitets- og frivilligkoordinator Kamilla Bonderup Laursen.
Sø inden for rammerne
Nu får fiskene i Skanderborg sø snart lidt mindre plads at svømme på. Til gengæld kan Skanderborgs indbyggere svømme i en del af søen indrammet af fire vægge. Det første spadestik er nemlig taget til Skanderborg Søbad – en facilitet med to bassiner og en tribune til ophold og udspring. Under tribunen bliver der plads til grejopbevaring for eksempel stand up paddelboards og polokajakker. Indenfor kommer der til at være et multirum til forskellige aktiviteter, omklædning- og toiletfaciliteter samt sauna, så vinterbaderne kan komme ind og varme sig, før den står på det kolde gys. Søbadet er tegnet med fokus på at skabe et tilgængeligt miljø, som er funktionelt, smukt og værdigt, og som henvender sig til en bred brugerskare, så alle kan benytte sig af det.
Hjørring spreder frø
De første frø bliver nu billedligt talt plantet for at øge Danmarks biodiversitet. Fordi nu vil ministerier med statslige arealer i højere grad koordinere indsatsen og dele erfaringer om biodiversitet. Og det skyldes blandt andet Hjørring Kommune, der har været ”naturkommune” og ladet arealer vokse vildt for at øge biodiversiteten.
– Hjørring Kommune og DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage” har vist os, at vi alle sammen kan gøre en forskel for biodiversiteten herhjemme, og at alle gode initiativer tæller. Det gælder også udbredelsen af vildere natur på andre af statens arealer. Derfor er det også vigtigt, at der er fokus på at hjælpe naturen inden for transport, forsvar, kirke og uddannelse eksempelvis, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Afhjælp forvirringen
Har du oplevet at møde et menneske, som bare går forvirret og forvildet rundt, og som har glemt sin adresse? Og hvad gør man i sådan en situation? Under titlen ”Ved du hvad demens er?” vil Svendborg Kommune nu sætte fokus på demens. Det vurderes, at cirka 400.000 mennesker i dag lever med demens i familien. Derfor tilbyder ældreområdet i Svendborg nu, at uddannede demensveninstruktører, kan komme ud på arbejdspladser, eller i klubber eller foreninger og videregive viden om demens i en time helt uden betaling.
Kunststi i det fri
Til næste sommer får Ishøj en ny kunststi, som vil strække sig fra Ishøj Station til museet ARKEN. Målet er at give borgere og museumsgæster en kunstoplevelse – også når de færdes uden for museet i Ishøj. Et af de mest i øjenfaldende vartegn for den nye 2,2 kilometer lange kunststi, som får navnet ”Arkenwalk”, vil være 32 lysskulpturer i form af knaldrøde, finurlige gadelamper.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-19-side-44-45.pdf