
Sporten sparker Brøndby i top
tekst Mads Brandsen
Det er nok ikke videre overraskende, at mere end 11.000 personer er beskæftiget med kultur i Københavns Kommune. Ej heller, at Aarhus indtager andenpladsen.
Men når man ser på, hvor meget kultur- og fritidsområdet fylder i forhold til antallet af arbejdspladser i kommunen, ser billedet helt anderledes ud. Her fører Brøndby og det endda med et godt stykke ned til Furesø, der ligger nummer to i tabellen.
6,8 procent af de beskæftigede i Brøndby Kommune har en stilling inden for kultur.
Borgmester Kent Max Magelund (S) er ikke i tvivl om, at førstepladsen ikke skyldes museer, biblioteker eller medier. Den skyldes sporten, som i Brøndby er repræsenteret med meget andet og mere end lige Brøndby IF. Også Danmarks Idræts Forbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), Team Danmark og en række idrætsforbund har hovedsæde i vestegnskommunen.
– Jeg er egentlig lidt overrasket over, at vi ligger nummer et. Men sporten har jo været vores varemærke i mange, mange år, og jeg er selv sportsmand, siger han, da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner præsenterer ham for førstepladsen.
##ContentBoxStart##260223##ContentBoxEnd##
Det begyndte i Kjelds tid
Aktuelt er Brøndby Kommune i gang med at udbygge sportsbyen, hvor idrætsorganisationerne og Brøndby IF holder til. Overskriften er endnu flere sportsrelaterede arbejdspladser. Kent Max Magelund har allerede mødtes med en interesseret investor.
– Når sportsbyen er udbygget, er succeskriteriet at tiltrække flere arbejdspladser. Jeg kunne også godt tænke mig, at der var mere liv, så det bliver et samlingspunkt for borgerne i Brøndby. Området er meget dødt efter klokken 18, og det vil jeg gerne ændre på ved at åbne det mere op, siger han.
At Brøndby i dag er kommunen med flest beskæftigede indenfor kultur og fritid kan i høj grad tilskrives kommunens navnkundige borgmester Kjeld Rasmussen, der var ved roret i næsten 40 år.
I hans tid blev dansk fodbold professionel, og Brøndby IF fik manifesteret sig som en af landets absolut bedste klubber. DIF og DBU flyttede til byen, og senere kom også Team Danmark til. Trods flere forsøg på at flytte den organisation til København er den blevet i Brøndby.
– Der er ingen tvivl om, at for vores borgere er sporten og Brøndby IF det, der er stolthed over. Det er nok også en af forklaringerne på, at vi har 5.000 på ventelister til lejligheder her, siger Kent Max Magelund.
##ContentBoxStart##260224##ContentBoxEnd##
Ingen chancer
Han er helt bevidst om, at imaget som sportskommune også forpligter. Det nytter ikke, at breddeidrætten ikke har gode kår. Derfor er amatørafdelingen i Brøndby IF ved at få nyt klubhus, Vestbadet er renoveret, og kommunens anden store idrætsforening, gymnastikforeningen, har fået bevilget en ny springhal i Brøndby Strand.
Men Kent Max Magelund tager ingen chancer, når det kommer til kommunens engagement. Kommunen støtter amatørerne, men ikke den kommercielle del af Brøndby IF.
– Der er fuldstændig vandtætte skotter mellem os og selskaberne. Noget af det, borgmestrene kunne for 10-20 år siden, kan vi ikke nu. Jeg går ind for fair play, siger han.
I kommunens 2030-strategi har sport også fået en plads, men Kent Max Magelund er helt bevidst om, at mange af de i alt 1.704 personer, der arbejder med kultur og fritid i Brøndby ikke er borgere i kommunen.
– Vi har mange arbejdspladser, men mange af dem efterspørger kompetencer, som vores borgere ikke har, erkender han. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-19-side-16-17.pdf