
Weiss holder stolen varm
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
##ContentBoxStart##260172##ContentBoxEnd##
Et minut og tyve sekunder. Cirka så lang tog det torsdag aften Københavns Borgerrepræsentation at formalisere et stykke lokalpolitisk danmarkshistorie.
Først godkendte de københavnske lokalpolitikere, at nu tidligere overborgmester Frank Jensen (S) – efter at have erkendt en række krænkelser igennem en mangeårig periode – udtræder af Borgerrepræsentationen, og dernæst valgte de en ny overborgmester.
Begge punkter blev vedtaget uden kommentarer og uden afstemning, og så kunne den nye mand i stolen, Lars Weiss (S), sætte punktum med ordene:
– Så kan jeg meddele, at jeg er den nye overborgmester. Tak for tilliden.
I dagene og ugerne forinden var en række krænkelsessager om Frank Jensens adfærd igennem 30 år i politik piblet frem. Det endte med at koste ham overborgmesterposten, som han sagde farvel til på et pressemøde på Islands Brygge.
Det betød, at Socialdemokratiet mistede deres overborgmester og forventede spidskandidat. Lars Weiss blev som 1. næstformand i Borgerrepræsentationen sat ind på overborgmesterposten. Lidt modvilligt, fortæller han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
– Jeg har aldrig haft en ambition om at blive overborgmester. Og den rolle kræver nok også, at man giver mere af sig selv, end jeg nødvendigvis er komfortabel med, siger Lars Weiss.
Uden for spotlyset
Selvom efternavnet smager af højtprofileret toppolitiker – han er søn af tidligere minister Birte Weiss (S) – har han levet et politisk liv lidt uden for spotlyset på rådhuset, siden han blev valgt første gang i 2009. De tre valg har givet ham beskedne stemmetal og tyder måske ikke på overvældende vælgertække.
– Ud over hvad der er kommet i stemmeboksen, er det svært selv at vurdere. Jeg er valgt tre gange og har fået omkring 1.000 stemmer i gennemsnit hver gang. Men det hænger nok også sammen med den rolle, jeg har på rådhuset. Bruger man ti timer inden for rådhusets mure, så er man ikke ude og klippe så mange røde snore og kysse så mange babyer. Og så er jeg også som person relativt reserveret, siger Lars Weiss.
Derfor krævede det da også nogle grundige overvejelser, før han sagde ja til at overtage overborgmesterposten frem til næste valg.
– Jeg har selv været virkelig meget i tvivl, om det var en opgave, jeg skulle påtage mig. Men der har været gruppefæller, partimedlemmer, politiske med- og modspillere, der har sagt, at jeg skulle gøre det. Og det forpligter også. Men jeg har været vanvittigt meget i tvivl. Også fordi jeg har en lille søn, og jeg arbejder meget i forvejen. Så det at kunne få det hele til at hænge sammen har vejet meget, meget tungt i mine overvejelser, siger Lars Weiss og fortsætter:
– Men jeg føler mig fagligt rigtig godt klædt på til opgaven. I de ti år, jeg har været på rådhuset, har jeg været involveret i stort set samtlige forlig, der er indgået. Og det har været alt fra at lande aftaler frem mod et almindeligt økonomiudvalgsmøde en tilfældig tirsdag og så til at forberede den budgetaftale, hvor Lynetteholmen indgik.
Lars Weiss beskriver selv sin rolle på rådhuset som en slags ”chief whip”. Ikke i Frank Underwoodsk (fiktiv person fra tv-serien House of Cards, red.) forstand, understreger Lars Weiss, men mere sammenligneligt med udtrykket fra britisk politik, der beskriver en politiker, som oftest arbejder bag kulisserne og sørger for at have styr på baglandet, lavere rangerende partimedlemmer og skabe gode relationer til de andre partiers repræsentanter.
##ContentBoxStart##260173##ContentBoxEnd##
Tomt kontor
Da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner første gang taler med Lars Weiss, er der to dage til, at han formelt bliver valgt som overborgmester.
Og han vil ikke tale om, hvad han skal lave som overborgmester. Ikke før kollegaerne på rådhuset helt officielt har peget på ham. Og borgmesterkontoret, der ligger to etager over hans eget kontor, er han heller ikke flyttet ind i endnu, selvom han som fungerende overborgmester har al mulig ret til at gøre det.
– Jeg har en eller anden grad af ærefrygt for opgaven og respekt for, at jeg først skal vælges til posten. Det er først, når jeg er blevet valgt i Borgerrepræsentationen, at jeg så at sige er den. Som 1. næstformand overtager jeg for overborgmesteren, når han har forfald. Men i og med at Frank (Jensen, red.) har trukket sig, så er det noget andet i mine øjne. Så skal jeg have et mandat fra Borgerrepræsentationen, før jeg kan træde rigtigt ind i rollen, siger Lars Weiss.
Paladsrevolution
Da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner igen taler med Lars Weiss, er det fredag morgen, og Weiss er nu officielt blevet overborgmester i løbet af de firs sekunder i festsalen på Københavns Rådhus aftenen forinden.
Borgerrepræsentationssalen er for lille til, at de 55 medlemmer kan holde behørig coronaafstand, så mødet var flyttet til festsalen, hvor der var opstillet borde i en lang hestesko. Med hvide duge på bordene lignede det lidt en festlig lejlighed, men i stedet for rådhuspandekager var der bærbare computere, notater og håndsprit på bordene.
Med formaliteterne på plads kan Lars Weiss nu flytte ind på overborgmesterkontoret og blive serviceret af en hel stab af pressefolk, HK’ere og andre embedsmænd. Assistancen har han dog ikke tænkt sig at bruge på at tvinge København ud i en 180-graders vending i det næste år, hvor han er overborgmester.
– Der kommer ingen politisk paladsrevolution. Jeg har været med de seneste 11 år og været en del af både det daglige arbejde og de hovedprioriteter, vi har lagt i partiet. Der kan være lidt forskel i vægtningen, men det grundlæggende kommer jeg ikke til at ændre på, siger Lars Weiss.
Holder stolen varm
Frem til sidste uge var det et åbent spørgsmål, hvem der skulle være spidskandidat for Socialdemokratiet ved næste kommunalvalg. Mette Reissmann (S), tidligere folketingsmedlem og nuværende tv-vært, meldte sig på banen som den første. Siden offentliggjorde regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, sit kandidatur, efter børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) havde givet hende sin støtte på Twitter.
Lars Weiss selv havde holdt kortene tæt ind til kroppen indtil fredag morgen. Her gjorde han det klart, at han ikke vil gå efter at blive siddende i overborgmesterkontoret efter valget i november næste år.
##ContentBoxStart##260174##ContentBoxEnd##
– Det har aldrig været min ambition at blive overborgmester i København. Det har jeg hele tiden sagt. Nu har jeg påtaget mig opgaven frem til valget, og den opgave, synes jeg, er spændende. Men jeg har aldrig haft en ambition om at sidde i overborgmesterkontoret, siger Lars Weiss.
Dermed ser det i skrivende stund ud til, at Socialdemokratiets medlemmer i København skal vælge mellem Mette Reissmann og Sophie Hæstorp Andersen i en kommende urafstemning. Hvem der spås de bedste chancer, vil Lars Weiss ikke blande sig i.
– Det tilkommer ikke mig at blande mig i, hvad medlemmerne i København vælger, siger han og fortsætter:
– Jeg kommer selvfølgelig til at sætte mit kryds. Men nu skal der køre en kampagne, hvor kandidaterne har mulighed for at præsentere sig for medlemmerne. Og den blander jeg mig ikke i. Min rolle frem mod valget bliver at have et tæt og løbende samarbejde med den kandidat, som partiet vælger.
Jarl Cordua, der er politisk kommentator og har en fortid som aktiv i Venstre i København peger på, at Lars Weiss’ rolle dermed bliver lidt den samme som tidligere overborgmester Lars Engberg (S). Han overtog i slutningen af oktober 2004 efter Jens Kramer Mikkelsen (S) og sad på posten i godt 14 måneder. I mellemtiden havde Socialdemokratiet peget på Ritt Bjerregaard (S) som spidskandidat. Hun vandt valget i 2005 og blev overborgmester.
– Han kommer til at stå for budgettet næste år og overførselssagen til foråret. Og ellers er det nok begrænset, hvor meget han får lov til at sætte sit præg på hovedstaden i de 14 måneder, han skal sidde på posten, siger Jarl Cordua
Hæstorp er stærkt kort
Jarl Cordua mener, at Sophie Hæstorp Andersen er et stærkt kort.
– Det er tydeligt, at hun har partitoppens opbakning, og så har hun erfaring fra Regionsrådet. Og så er hun fra København, så der er ikke tale om, at hun er fløjet ind udefra og plantet af partitoppen, som Frank Jensen var. Så jeg tror ikke, at man i Socialdemokratiet i København vil se på Hæstorps kandidatur som en fjendtlig overtagelse, siger Jarl Cordua.
Han peger desuden på, at Sophie Hæstorp Andersen er uden forbindelse til krænkelsessagerne omkring Frank Jensen.
– Så hun vil være en af deres egne, men samtidig en, der ikke har været involveret i krænkelsessagerne. Hun er desuden politisk moden, har haft ansvar og vundet valg, og så er der mange år tilbage i hende i politik, siger Jarl Cordua.
Socialdemokratiet i Københavns ni kredse, partiforeningen, hovedbestyrelsen, S-gruppen på rådhuset og DSU kan anbefale kandidater til posten som spidskandidat. Det kan de gøre indtil 8. november. Det oplyser Socialdemokratiet i Københavns formand. Når den deadline er passeret, skal der, såfremt der er mere end en kandidat, gennemføres en skriftlig urafstemning blandt partiets medlemmer. • jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-19-side-8-10.pdf