
Ældreboom kræver 3.000 ekstra SOSU'er om året
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Frem mod 2045 vil der komme 289.000 flere danskere over 80 år. Det kommer til at kræve, at der bliver uddannet markant flere SOSU'er, end der gør i øjeblikket. I runde tal vil det kræve, at der bliver uddannet 8.500 SOSU'er hvert år. I øjeblikket bliver der uddannet 5.500 om året i gennemsnit. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum på baggrund af en ny analyse.
Formanden for KL's løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), peger på, at den store efterspørgsel på uddannet arbejdskraft til plejesektoren kræver, at der bliver drejet på flere forskellige håndtag.
– Vi står overfor massive rekrutteringsproblemer på ældreområdet, som man rundt om i kommunerne på flere planer arbejder benhårdt på at løse. Vi skal åbenlyst have flere til at vælge uddannelsen, hvorfor kommunerne også har øget antallet af praktikpladser, men det kræver også, at vi får øget antallet af kvalificerede ansøgere og reduceret det alt for høje frafald, vi ser på uddannelserne, siger Michael Ziegler, der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune.
Han mener desuden, at en del af udfordringen kan løses ved, at flere deltidsansatte SOSU'er går op i tid, og at det bliver mere attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet.
Hos FOA, der organiserer SOSU'erne, mener formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben K. Hollmann, at Momentum-analysen er lige til den positive side. Han mener nemlig, at efterspørgslen på SOSU'er de kommende år vil være nærmere 10.000 om året end de 8.500, som analysen når frem til. Han regner også med, at der vil blive uddannet færre end 5.500 SOSU'er om året i de kommende år.
– Vi er allerede på bagkant, da der er mangel på SOSU-hjælpere og assistenter rundt om landet. Men det er, som om politikerne i kommuner, regioner og i den grad også på Christiansborg bare lukker øjnene, fordi det er et lavstatusområde. Når det gælder manglen på læger eller sygeplejersker, er det jo en helt anden snak. Men den dag SOSU’erne ikke er der, så har vi to ikke tid til at sidde og snakke, for så skal vi passe vores mor selv, siger Torben K. Hollmann. jki@kl.dk