
Frank Jensen overlever, men situationen i Socialdemokratiet er kritisk
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Efter krisemødet på Københavns rådhus søndag aften med deltagelse af socialdemokrater i København er Frank Jensen stadig overborgmester og partiets spidskandidat til posten ved kommunalvalget i 2021.
Socialdemokratiets gruppeformand på rådhuset, Lars Weiss, bekræftede, at der på mødet blev "udtrykt tillid" til overbogmesteren.
Det var en angrende Frank Jensen, der stod frem på pressemødet bagefter. Han har undskyldt overfor de krænkede, og erkendte at han har været bærer af en krænkende kultur. Han mener selv, at han kan stå i spidsen for en nødvendig kulturændring.
Han sagde selv, at han heppede på DR værten Sofie Linde, da hun trådte frem og fortalte om sine oplevelser af krænkende adfærd i DR.
– Men det var først, da Maria Gudme (kvinden der som DSU’er i 2012 følte sig krænket af Frank Jensen, red.) skrev om den gamle sag, at jeg begyndte at reflektere over, at den følelse af at blive krænket, som Sofie Linde talte om, det var den samme følelse, som Maria sad med, sagde Frank Jensen ifølge DR.
Uforsonlig DSU formand
Undskyldningen fra overborgmesteren faldt imidlertid på stenet grund hos den lokale DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess. Hun udtrykker, at hun ikke har tillid til overborgmesteren.
– Fordi jeg mener ikke, at denne sag på nogen måde er afsluttet endnu. Den er ikke afsluttet for mig. Den er ikke afsluttet for de kvinder, der har kontaktet mig og de kvinder, der har stået frem. Derfor er dette her møde i dag begyndelsen, sagde hun til DR.
Der er også kold luft rundt om Frank Jensen, når det gælder samtlige de øvrige partier i borgerrepræsentationen. I en sådan grad, at de ønsker en uvildig advokatundersøgelse af Frank Jensens adfærd på rådhuset siden 2011.
Undersøgelsen skal foretages af et advokatfirma og skal gå ti år tilbage. Partierne ønsker især to episoder undersøgt.
Der er tale om, hvordan sagerne efter en julefrokost i Økonomiforvaltningen i 2011 samt grænseoverskridende adfærd over for et medlem af Borgerrepræsentationen i 2017 blev håndteret.
Desuden vil partierne have undersøgt, om der er andre episoder, hvor ansatte eller folkevalgte i Københavns Kommune har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesteren. Det meddeler partierne Ritzau. Undersøgelsen skal ifølge partierne lægges under Økonomiudvalget
Ønsket om den uafhængige undersøgelse kommer fra partierne Enhedslisten, Venstre, De Radikale, De Konservative, SF, Alternativet, Dansk Folkeparti, Frie Grønne og løsgængeren Kåre Traberg Smidt.
SF og Enhedslisten går videre og opfordrer Frank Jensen til omgående af tage orlov, mens en undersøgelse står på.
– De ofre, der måtte være, skal kunne være trygge ved at stå frem og tale med det advokatfirma, der skal lave undersøgelsen, siger Sisse Marie Welling, som er sundheds- og omsorgsborgmester for SF til DR.
Statsministeren: Vi har et problem
Der er også dele af Socialdemokratiet, der mener, at Frank Jensen må trække sig som næstformand for partiet.
Det mener blandt andre Rene Rud Mikkelsen, der er lokalformand for Socialdemokratiet på Vesterbro og Kgs. Enghave i København.
Statsminister Mette Frederiksen (S) meddeler i dag mandag, at hun ser med stor alvor på de krænkelsessager, der er rejst mod overborgmesteren og partiets næstformand.
– Det er åbenlyst, at vi i Socialdemokratiet også har problemer. Det skal ændres nu. Chikane og krænkelser kan ikke forsvares. Vi skal i fællesskab skabe en kultur, hvor det ikke er i orden. Hverken i ord eller handling, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Hun understreger samtidig, at der ikke er truffet konklusioner i sagen om Frank Jensen. tkn@kl.dk