
Fuld fart på vejprojekter med ny teknologi
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Det ligner Google-bilen, men i virkeligheden er det landinspektørfirmaet LE34’s bil, der kører rundt på udvalgte veje i Fredericia Kommune. Den laver Mobile Mapping, hvilket vil sige, at den samler alle data på vejnettet.
– En opmåling af en vejstrækning, som normalt kræver to mand i 25 til 30 dage, klarer jeg nu på en formiddag, siger Anders Nygaard Møller, landinspektør og forretningschef for teknisk måling i LE34.
Han vurderer, at totalomkostningerne ved en typisk kortlægnings- eller opmålingsopgave er reduceret til en fjerdedel med Mobile Mapping.
##ContentBoxStart##259780##ContentBoxEnd##
Til at bearbejde de store mængder data har LE34 udviklet en ny software kaldet PointView. Det betyder, at opmåling og projektering kan foretages direkte på en almindelig pc.
– Når vi har lavet en opmåling og afleveret data i en punktsky til en kunde, har det hidtil været en begrænsning, at data fylder så meget, at det kræver velvoksne CAD-systemer at håndtere, forklarer Anders Nygaard Møller.
Højhastighed
I Fredericia Kommune har man valgt at afprøve den nye teknologi. Lederen af Vej og Park, Morten Kurtzmann Svanborg, synes, at teknologien og metoden ser lovende ud.
– Indtil videre virker det, som om der er besparelser. Tidsmæssigt går det hurtigere. Vi havde for eksempel et projekt med nogle cykelstier, der blev besluttet før sommerferien. Opmålingen af vejene blev lavet om tirsdagen, vi havde filerne om fredagen, og så kunne rådgiveren starte projekteringen om mandagen. Med den klassiske metode ville man bruge tre til fire uger på at måle op. Så er der selvfølgelig efterbearbejdning af data, men man sparer en del mandetimer i marken, siger Morten Kurtzmann Svanborg.
Han forklarer, at man med den nye teknologi og metode kunne opmåle og projektere to cykelstiprojekter på tre en halv uge og derefter sætte anlægsarbejdet i gang.
– Det ville man ikke kunne gøre med de gamle landmålermetoder. Vi har kunnet handle hurtigere og sætte i gang hurtigere, siger han.
Det er en stor fordel, ikke mindst i coronatiden, hvor Fredericia Kommune som mange andre kommuner har fremskyndet en række anlægsprojekter på Vej og Parks område i forbindelse med, at kommunernes anlægsloft blev ophævet. Normalt ligger budgettet til vejprojekter på omkring 200 millioner kroner, men i dette særlige år er det kommet op på omkring 500 millioner kroner.
Typisk udbyder Fredericia projekteringsopgaven til private. Ifølge Morten Kurtzman Svanborg var man spændt på at se, om de eksterne rådgivere kunne arbejde med den nye form for data.
– Det ser ud til, at det fungerer. Men man må nok også sige, at ikke alle i branchen er lige klar, siger han. • tkn@kl.dk