Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Kunstreaktoren
Et kunstprojekt vil i løbet af august og september være at finde på syv af Danmarks øer. Der er tale om ”Kunstreaktoren”, der er lavet af gruppen Kunstpartiet, der sejler rundt til øerne og går fra dør til dør for at indsamle affald hos lokalbefolkningen. Efterfølgende vil man lave workshops for unge og sammen transformere skraldet til kunstværker. Projektet vil blandt andet nedgrave en nedbrydelig tidskapsel (med værker lavet af organisk affald), hvor affaldet kan forsvinde og blive til en del af jorden. De andre kunstværker skal udstilles i en uforgængelig tidskapsel (ikke-komposterbart affald) på en lokal kunstinstitution, som en advarsel og besked til fremtidens lokale borgere. Projektet stævnede i midten af august ud fra Holstebro, og når turen er forbi, har de været forbi Venø, Fur, Læsø, Ærø, Morsø, Bornholm og Refshaleøen.
3
Venstre-borgmestre meldte i august ud, at de ikke genopstiller til kommunalvalget i 2021. Der er tale om Koldings Jørn Pedersen, Vejens Egon Fæhr og Hernings Lars Krarup. De fik henholdsvis 12.112, 1.818 og 11.794 personlige stemmer i 2017.
Let’s Go
Børn og unge i puberteten skal have hjælp til at fastholde grebet om idrætten. Sådan lyder en ny målsætning i Fredericia Kommune. Under navnet ”Let’s Go” har Fredericia Kommune sammen med Fredericia Idrætsråd modtaget tre millioner kroner i projektstøtte fra Novo Nordisk Fonden til at motivere 11-12-årige til mere idræt. Projektet omfatter to indsatser. Den ene er en idrætsfestival, hvor foreninger kan præsentere unge på 5. og 6. skoleårgang for en række idrætsgrene fra lokalområdet, og den anden et idrætspas til ”Bland Selv Idræt”, hvor idrætspasset giver adgang til tre gratis forløb for alle på 5. årgang, hvor den unge selv kan vælge aktiviteter. Foruden interne samarbejdspartnere i Fredericia følges projektet tæt af Idrættens Analyseinstitut, som fra projektstart skal evaluere og monitorere projektets resultater.
Full STEAM ahead
Eleverne på Nyager Skole i Rødovre kan se frem til en styrket indsats og bedre kompetencer inden for de naturvidenskabelige og kreative fag. Skolen skal nemlig være en STEAM-profilskole. STEAM er en forkortelse for Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics. Ud over det særlige faglige fokus er der lagt op til, at projektbaseret læring fremover bliver centralt på Nyager Skole. I første omgang bliver seks medarbejdere på Nyager Skole uddannet til at være frontløbere i den projektbaserede læring. De skal gennemføre projekter og uddanne egne kollegaer på skolen. Det sker i samarbejde med Kata Fonden, som er en almennyttig fond, der har fokus på læring og innovation, herunder særligt børns engagement i skolen og i naturfag i særdeleshed. Rødovre Kommune har i forvejen to profilskoler. Det er Valhøj, som er profilskole for idræt, og Tinderhøj, som er grøn profilskole med fokus på natur og bæredygtighed.
Tyskernes tilbagetog
”Desertører, tankgrave og tyskernes tilbagetog”. I år er det 75 året for befrielsen, og i Kolding Kommune har man i den anledning skabt en bog med minder fra besættelsen og befrielsen, hvor 20 lokale seniorer har medvirket via deres egne fortællinger og tanker om tiden dengang. Ideen til bogen opstod hos formanden for Seniorudvalget Søren Rasmussen, og efterfølgende er de 20 borgere blevet interviewet af historielektor Erik Voss. Der vil i efteråret blive arrangeret højtlæsning flere steder i kommunen. Fra 1. oktober vil bogen også være at læse på kommunens plejehjem, brugerstyrede aktivitetshuse, Stadsarkivet og øvrige historiske arkiver, lokalarkiver, biblioteker osv.
Farvel kornsilo
Et kunstværk i Næstved kan snart være fortid. På Næstveds havn står en kornsilo, der har været tom i 10 år. Men på siden af den er et 35-meter højt kunstværk af en marokkansk fisker, udført af den tyske street-art kunstner Heinrich Beikirch. Men på trods af kunstværket på siden, ønsker havnebestyrelsen at få siloen nedrevet for at give plads til virksomhederne. De prøvede også i 2019, da der skulle findes plads til kommunens nye svømmehal, men det blev ikke aktuelt, at den skulle ligge på havnen. Men nu har havnebestyrelsen indsendt et formelt ønske til byrådet, som skal stemme om kornsiloens skæbne.
Fræk kat
Børn i Hjørring Kommunes børnehaver kan fremover støde ind i en fræk kat, når de bevæger sig rundt i Hjørrings gader og kulturinstitutioner. Katten Katharina hopper efter sigende rundt på byens tage og fortæller røverhistorier fra gamle dage. Tre kulturinstitutioner, en børnehave og Hjørring Kommune er gået sammen om at udvikle et nyt tilbud, der skal lokke flere børnehaver ud af huset, rundt i byen og ind på kulturinstitutionerne. Med et nyt bykort i hånden kan børnehaven på egen hånd bevæge sig rundt i Hjørring Midtby og høre katten Katharina fortælle om nogle af de kunstværker, der kan findes i gaderne. Kortet viser tre ruter, som ender hos Vendsyssel Kunstmuseum, Vendsyssel Historiske Museum og Hjørring Bibliotek.
Festmåneder
Ligesom i Aarhus har coronaen lukket ned for festugen i trekantsområdet, der skulle være løbet af stablen over 10 dage i august. De syv kommuner i trekantsområdet er derfor gået sammen om det, de kalder for ”festmåneder”. Fra september og til og med november vil der blive afholdt over 200 arrangementer i de syv kommuner. Temaet hedder i år ”På den anden side”.
”Grænser flytter sig, og nogle gange opdager vi, at det, der før var fremmed, er rykket ind og er blevet velkendt og hverdagsagtigt. Andre gange må vi indse, at noget, der tidligere var muligt og tilgængeligt, pludseligt er uden for rækkevidde”, lyder det blandt andet om temaet.
Tilgængelighedspulje
I Aalborg Kommune har der denne sommer været et øget pres på at gøre bygninger og udearealer mere tilgængelige. Det er ifølge kommunen på grund af coronakrisen, der har sendt ekstra mange danske turister ud i naturen og til de lokale turistattraktioner. Det har fået kommunen til at oprette en pulje, hvor der kan søges om penge til at forbedre tilgængeligheden. Tilgængelighedspuljen udlodder i år 250.000 kroner i mangfoldighedens navn. Det kan for eksempel være skilte eller allergivenlige lokaler. De eneste krav er, at projekterne minimum skal have et budget på 5.000 kroner for at komme i betragtning, og så kan der søges tilskud på op mod 75 procent af projektbudgettet. Derudover skal projektet omhandle bedre tilgængelighed for en eller flere brugergrupper, og det skal være åbent for offentligheden.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-15-side-28-29.pdf