
Sønderborg vil have Dybbøl Mølle på finansloven
tekst Gitte Johansen
Dybbøl Mølle har kulturhistoriske kvaliteter som et nationalt symbol, og derfor er det kun rimeligt, at møllen kommer på Finansloven, så staten påtager sig et ansvar for den løbende drift. Det mener Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen (S), som derfor har skrevet til både kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg.
– I byrådet er vi af den opfattelse, at vi nationalt og lokalt må tage medansvar for bevarelse af nationalsymbolet Dybbøl Mølle. Derfor opfordrer jeg både kulturministeren og Folketingets kulturudvalg til at arbejde for et årligt statsligt tilskud til drift og vedligehold af Dybbøl Mølle, siger borgmester Erik Lauritzen.
Da den selvejende institution Dybbøl Mølle i december 2019 bad om et årligt tilskud på 400.000 kroner til Dybbøl Mølle, svarede kulturministeren, at den løbende vedligeholdelse af Dybbøl Mølle ville være et spørgsmål om prioritering af det samlede kulturområde i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2021.
Men nu er finanslovsforhandlingerne for 2021 i gang, og borgmester Erik Lauritzen, er forundret over, at Dybbøl Mølle ikke en gang er nævnt i regeringens finanslovforslag.
– Dybbøl Mølle spiller sammen med hele Dybbøl Banke en stor rolle i Genforeningen i 1920, men det gør den også i 2020 i fortællingen af Grænselandets meget unikke historie, hvor danskere og tyskere i dag bor sammen i et fredeligt naboskab, der er til efterlevelse for resten af Europa, siger Erik Lauritzen.
Dybbøl Mølle blev i 1992 fredet med begrundelse i møllens kulturhistoriske kvaliteter. gij@kl.dk