
Nyt partnerskab vil sætte turbo på kommunernes klimakamp
tekst Mads Brandsen
Mange kommuner har allerede i dag stort fokus på klima – men nu kommer et nyt projekt på banen, der skal skubbe yderligere på udviklingen mod en reduktion af CO2-aftrykket.
Det er Realdania, der sammen med KL og Danske Regioner står bag klimaprojektet DK2020, hvor 20 pilotkommuner allerede er i gang med at udvikle lokale klimaplaner, der lever op til Paris-aftalen og altså viser vejer til en netto nul-udledning i kommunen i 2050.
Det er ikke mange kommuner, der i dag har klimaplaner, der flugter med Paris-aftalen, og derfor har KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) store forventninger til projektet.
– Alle skal spille en rolle, og kommunerne er tæt på både borgere og virksomheder og kan på den måde drive udviklingen og samarbejdet mellem parterne. Derfor er klimapolitik også lokalpolitik, og med DK2020 sætter vi for alvor skub i udviklingen af ambitiøse kommunale klimaplaner, som lever op til Paris-aftalen og kan sætte retningen for hele Danmark, siger han i en fælles pressemeddelelse fra partnerne bag projektet.
Realdanias direktør Jesper Nygård kalder det ”verdenshistorie”, at samtlige kommuner nu får mulighed for at udvikle klimaplaner.
– Det kommer uden tvivl til at sætte markante og positive aftryk i arbejdet med at nedbringe udledningen af CO₂ og andre drivhusgasser. Det er fantastisk, at vores partnerskab med C40 kan nyttiggøres på denne måde i en dansk sammenhæng, siger han.
Projektet koster 45 millioner kroner og forankres i de fem kommunekontaktråd, som sammen med regionerne vil rådgive kommunerne i arbejdet med klimaplanerne.
Alle landets kommuner kan fra 17. september og frem til 21. oktober søge om at blive en del af DK2020-projektet, mens der også næste år vil være en ansøgningsrunde. mdbr@kl.dk