
Kendiskamp i Kolding
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Kommunalvalget i Kolding har fået hele landets opmærksomhed, mere end et år før vælgerne skal til stemmeurnerne. For der sprang ikke bare en eller to, men hele tre bomber i løbet af tre uger i august og september.
Først luftede den tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sine overvejelser om at stille op til valget. En uge efter meddelte borgmester gennem 12 år og stemmesluger Jørn Pedersen (V), at han ikke havde tænkt sig at genopstille. Og som om det ikke var nok spænding, så kom tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) på banen og fortalte, at hun ville flytte til Kolding og forsøge at blive spidskandidat for Venstre og genvinde borgmesterposten for Venstre. Undervejs havde Villy Søvndal igennem det landsdækkende nyhedsbureau Ritzau gjort borgmesterdrømmen helt officiel og meldt sig ind i borgmesterkampen.
Der skulle dog lige nogle samtaler til med de potentielle samarbejdspartnere i Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten i Kolding Byråd, før han endeligt ville melde sig ind i borgmesterdysten til november næste år.
Det fortæller han over en kop kaffe i septembersolen, efter han i kraft af sin regionsrådspost netop har indviet et nyt solcelleanlæg på Odense Universitetshospital.
– Jeg har haft en masse møder med Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten for at undersøge, om der var et fælles projekt. Det tror jeg, der i høj grad er, fortæller Villy Søvndal, der indtil december 2013 sad i Folketinget og var udenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts S-R-SF-regering.
Mødernes indhold vil han ikke referere i detaljer, men de har i hvert fald overbevist ham om, at de tre partier kan finde sammen efter valget næste år og i fællesskab pege på en borgmesterkandidat. Hvem det i så fald bliver, er de ikke helt færdige med at tale om, som han forklarer.
– Og i virkeligheden er det også det sidste, vi bliver enige om, og det sker, når valgresultatet foreligger.
##ContentBoxStart##259520##ContentBoxEnd##
Skal flytte 15 procent
Men først skal de tre røde partier skaffe stemmer nok til overhovedet at have flertal i Kolding Byråd.
En opgave, der ser ud til at være lettere sagt end gjort. For i Kolding har borgmesteren i tre perioder heddet Jørn Pedersen. Han fik ved sidste valg 12.000 personlige stemmer – næsten en fjerdedel af alle afgivne stemmer i hele kommunen – og var med til at sikre Venstre absolut flertal med 46,4 procent af stemmerne, der udløste 13 pladser i kommunalbestyrelsen. Læg dertil, at Dansk Folkeparti fik 11,1 procent af stemmerne. Dermed sad Venstre og DF på 16 ud af 25 stole i byrådssalen i Kolding.
Den korte og bekvemme vej til borgmesterposten er relativ simpel valgmatematik. Der skal flyttes 15 procent af stemmerne fra blå partier til røde partier, for at flertallet kan flytte over på den anden side af midten.
Og det er ikke en uoverstigelig opgave, mener Villy Søvndal.
– Der er nogle tendenser på landsplan, som i en eller anden grad nok også vil slå igennem i Kolding. Socialdemokratiet har fremgang. Venstre og Dansk Folkeparti har det svært i meningsmålinger. Så det er inden for rækkevidde. Der skal arbejdes for det, men det er ikke umuligt, lyder den hurtige analyse fra Villy Søvndal.
##ContentBoxStart##259517##ContentBoxEnd##
Villy-effekten?
Og så er der SF selv. Partiet fik ved seneste valg 7,1 procent af stemmerne og var altså ganske langt fra at være tæt på borgmesterkontoret. Det bedste SF-resultat i Kolding siden årtusindskiftet – 15,3 procent af stemmerne – var i 2009, hvor SF red på en landsdækkende bølge af medgang. Dengang hed partiformanden Villy Søvndal, og SF’s vælgertække blev kaldt Villy-effekten.
Den prøvede Villy Søvndal af i 2017, da han stillede op til regionsvalget som SF’s spidskandidat i Region Syddanmark.
– Jeg stillede blandt andet op for lige at få testet, hvordan vælgerne havde det med mig, efter jeg og SF havde siddet i regering. Det så ud til, at de havde det nogenlunde. Jeg fik knap 70.000 stemmer. Så det var ikke så ringe endda, siger Villy Søvndal.
En klassisk, jysk underdrivelse af valgresultat fra 2017, hvor han fik næstflest personlige stemmer i regionen, og SF fik 19,7 procent af stemmerne.
– Så det betyder en del, at folk ved, hvem jeg er. Jeg har boet i Kolding i alle de år, jeg sad i Folketinget, så jeg har været en del af byen og livet. Og jeg tror, at vælgerne har et meget tydeligt billede af, hvem jeg er i forhold til at sikre kernevelfærden i Kolding, siger Villy Søvndal.
40 års S-styre
Selv med et rødt flertal ligger det ikke nødvendigvis lige for, at borgmesteren skal hedde Villy Søvndal. Kolding Kommune var fra 1970 til 2010 ledet af socialdemokrater. I de 25 år op til Jørn Pedersen blev borgmester, sad Per Bødker Andersen (S) på borgmesterkontoret.
Socialdemokraterne i Kolding har endnu ikke fundet deres spidskandidat. Det sker først den 23. september.
De forsøgte at få det lokale folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen til at stille op, forklarer gruppeformand for socialdemokraterne i Kolding Byråd, Poul Erik Jensen. Men Rabjerg Madsen foretrak Christiansborg, hvor han er finansordfører for Socialdemokratiet.
Så nu står valget mellem indtil videre tre kandidater. Den ene er Elvis Comic, der er 23 år gammel og har siddet i byrådet siden april 2018, hvor han blev suppleret ind. Den anden er 25-årige Filip Bekic, der er lokalforeningsformand og endnu ikke har siddet i byrådet. Og endelig har 51-årige Birgitte Munk Grunnet meldt sig ind i kampen. Hun har heller ikke nogen erfaring med at sidde i byrådet.
– Vi er måske lidt bagud fra start af, lyder vurderingen fra gruppeformand Poul Erik Jensen.
– Men jeg er sikker på, at når vi kommer frem til finalen i november næste år, så har vi også vores kandidat klart profileret. Og jeg vil ikke afvise, at vi kan vinde borgmesterposten. Det har vi realistiske muligheder for, så jeg vil ikke afskrive det på forhånd. Det er ikke diskvalificerende ikke at have erfaring fra byrådet. Det er set før, at folk udefra bliver borgmestre og løfter opgaven. Så det ser jeg absolut ikke som et problem.
##ContentBoxStart##259518##ContentBoxEnd##
Lokalkendt
I Venstre er jagten på Jørn Pedersens afløser i fuld gang. Da borgmesteren offentliggjorde, at han ikke havde tænkt sig at genopstille, meldte den 43-årige skoleleder, byrådsmedlem og gruppeformand Jakob Ville (V) sig på banen. Indtil knap to uger inde i september var han den eneste kandidat.
Så besluttede den i Aabenraa bosiddende Eva Kjer Hansen (V) sig for, at hun ville rykke teltpælene til Kolding og forsøge at vinde spidskandidaturet og borgmesterposten. Den manglende folkeregisteradresse i Kolding startede straks en debat om kendte navne, der går ind i lokalpolitik. Blandt andet i Venstre, hvor Jakob Ville stiller sig tvivlende over for om det overhovedet har en effekt.
– Det er ikke altid, at det er lige populært hos vælgerne, at der bliver hentet en kandidat ind udefra. Vi så det for eksempel i Holstebro med Ulla Tørnæs (ved valget i 2013, red.), hvor det ikke havde den effekt, man havde forestillet sig. Villy har boet i Kolding i mange år, men har ikke vist sin interesse, der naturligvis har ligget i landspolitik, siger Jakob Ville og fortsætter:
– Men der er stor forskel på Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen. Villy bor i Kolding, det har Eva aldrig gjort. Og gør det ikke endnu. Det har en betydning, og jeg tror, at vælgerne opponerer mod det.
##ContentBoxStart##259519##ContentBoxEnd##
30 år for Kolding
Det med folkeregisteradressen har Eva Kjer Hansen dog tænkt sig at ændre ganske snart. Den 1. oktober har hun adresse i den by, hvor hun i 30 år har været Venstres folketingskandidat.
– Det er på ingen måder fjernt for mig at flytte til Kolding. Mine døtres reaktion var, at det havde jeg talt om i flere år. Og de vil nok også sige, at jeg har brugt ret mange timer i Kolding, siger Eva Kjer Hansen.
##ContentBoxStart##259521##ContentBoxEnd##
Hun fortæller, hun blev opfordret af lokale venstrefolk til at stille op.
– Da Jørn Pedersen meddeler, at han ville stoppe, kom det som en overraskelse for os. Og da den melding kom, så begynder folk at rykke i mig. De opfordringer har jeg valgt at sige ja tak til, og så er det op til Venstres medlemmer at vurdere, hvilken kandidat der er bedst, siger Eva Kjer Hansen.
Venstre vælger sin spidskandidat på et opstillingsmøde i uge 41. Socialdemokratiets medlemmer skal til stemmeurnerne den 23. september. • jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-16-side-16-19.pdf