
Der er heldigvis ingen aldersgrænse i politik
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##259585##ContentBoxEnd##
Det var egentlig meningen, at Helge Adam Møller (K) ville tage en periode til i Næstved Byråd. Måske endda to.
– Jeg har det supergodt og masser af kræfter og energi. Jeg synes, det er brandskægt at være med i politik, både da jeg sad i Folketinget og næsten endnu mere her i Næstved, fortæller han.
Men sådan gik det ikke. For et år siden meldte tidligere formand for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, der også tidligere har været folketingskandidat på samme kanter, at han ville stille op som konservativ borgmesterkandidat i Næstved. Helge Adam Møller og Rune Kristensen har kendt hinanden i 20 år, og han er den helt rigtige mand for partiet og byen. Da han var blevet valgt som borgmesterkandidat på en ekstraordinær generalforsamling, vidste Helge Adam Møller godt med sig selv, at han var ved at være fortid.
– ”Vil du ikke stadig være med på listen, Helge, og trække nogle stemmer?”, blev jeg spurgt. Det tænkte jeg selvfølgelig lige over. Men det er min erfaring, at det sjældent går godt, når en gammel leder sidder i gruppen. Rune skal have lov til at sætte sin egen kurs, siger Helge Adam Møller.
Slut med soldat
Men noget nyt skulle der jo ske, for er der noget den forhenværende major ikke kan forestille sig, er det at gå rundt og være pensionist på fuld tid.
– De kan jo ikke bruge mig som soldat mere. Jeg ved ikke helt hvorfor, men der er en fast aldersgrænse. Det er der heldigvis ikke i politik. Jeg har jo ikke prøvet at sidde i regionsrådet, så hvorfor ikke kaste sig ud i det. Jeg har godt nok altid gerne villet have regionerne nedlagt, men nu står de til at blive her de næste 15-20 år, og så er det med at få det bedst mulige ud af det, og regionerne har jo en kæmpe og vigtig opgave, siger han.
I sit lange politiske virke har sundhedspolitik ikke fyldt meget indtil nu, men det kommer det til fremover – og det glæder han sig til.
– Jeg elsker at lære nyt. Det holder mig i gang. Og så har jeg gjort mine personlige erfaringer med Region Sjælland, idet jeg har været på hospitalet et utal af gange, fordi jeg har prøvet at brække nærmest samtlige knogler, griner han.
##ContentBoxStart##259586##ContentBoxEnd##
Man kunne måske tro, at politikken fylder det meste af Helge Adam Møllers vågne timer – men det er ikke tilfældet. Aktuelt fylder budgetforhandlingerne, men ellers skal golfen også passes. Fitnesscentret aflægges også et besøg tre gange om ugen – og turen til og fra rådhuset foregår gerne på cykel.
– Jeg bruger cirka 15 timer om ugen på byrådsarbejdet. Når man har været med så mange år som mig, minder sagerne lidt om andre sager, man har været igennem før, siger han, der debuterede i kommunalpolitik i 1980’erne.
For ham er det dog slående, at det typiske byrådsmedlem må bruge langt mere tid på det politiske arbejde nu sammenlignet med dengang. Der er mange flere sager og mange flere bilag.
– Det gør jo, at det er en speciel type byrådsmedlemmer, vi får. Vi får ikke mange fra det private erhvervsliv. Det er offentligt ansatte, fagforeningsfolk og pensionister som mig selv. Jeg ville gerne have en slagter, en bankrådgiver og en ingeniør i byrådet. De har ikke tid, og det er sørgeligt, for jeg tror, det ville skabe endnu bedre resultater, uanset hvilket parti de bliver valgt for.
Mængden af sager falder næppe, så hvad man kan gøre ved det øgede tidsforbrug?
– Jeg synes, vi skulle delegere mere til forvaltningen. Vi har diskuteret, om forvaltningen styrer for meget. Det mener jeg ikke. Det er snarere et spørgsmål, om vi som politikere er for svage. Hvis vi ikke giver klare retningslinjer, så bliver forvaltningen jo nødt til at gøre det. Det er politikerne, der skal mande sig op, siger Helge Adam Møller.
Vi møder ham få timer på et byrådsmøde, hvor borgmester Carsten Rasmussen (S) sammen med et flertal ventes at stemme imod en indstilling fra forvaltningen. Den slags sker i Næstved, hvor der med Helge Adam Møllers ord er en god og meget levende politisk debat.
Gem nogle penge
Det vil der sikkert også være under budgetforhandlingerne, hvor Helge Adam Møller og hans partifælle vil advokere for en lidt mere forsigtig økonomisk linje.
– Som følge af udligningsreformen har Næstved fået 110 millioner kroner ekstra. Mange vil gerne bruge hver en øre, men vi foreslår, at vi gemmer 40 eller 50 millioner kroner, så vi har et økonomisk råderum, siger han.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Historisk ville det have været rart at have, for gentagne gange er budgetterne blevet overskredet med store sparerunder til følge.
– Det er en dårlig tradition. Næstved har været tæt på at blive sat under administration af ministeriet, og det skal vi ikke igen, fastslår Helge Adam Møller.
Ved budgetforhandlingerne vil han hive en velkendt konservativ mærkesag op af lommen: Dækningsafgiften. Den er nu nede på en promille i Næstved efter konservativt pres tidligere år.
– Det er nok vores største sejr i denne valgperiode. I år vil jeg foreslå, at vi afskaffer den helt. Jeg tror, det lykkes os inden valget næste år, siger Helge Adam Møller selvsikkert.
Nok er han på vej ud af kommunalpolitik, men gejsten fejler absolut ingenting. Hvis vælgerne vil det, tager han 1. januar 2022 hul på et nyt kapitel som regionsrådsmedlem.
– Så mangler jeg bare Europa-Parlamentet, griner han.
Har du planer om det?
– Man skal aldrig sige aldrig i politik, lyder det drevne svar. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-16-side-36-37.pdf