
Corona forsinker frihedsforsøg
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det er ingen hemmelighed, at omgangskredsen er blevet langt mindre i det forgangne år i takt med, at coronavirussen og de dertilhørende restriktioner har gjort sit indtog. Det har også gjort det sværere at komme i gang for de tre kommuner Langeland, Middelfart og Viborg, som de kommende tre år sættes fri på ældreområdet. For corona og møder på tværs af arbejdspladser og i store forsamlinger med både borgere og pårørende rimer ikke på Covid-19.
– I første omgang var vi fulde af begejstring, og vi kunne næsten ikke få armene ned, men vi blev også noget bekymrede over, at det faldt lige ned i en coronatid, fordi det her skal ske nedefra og op. Det er medarbejdere, de pårørende og beboerne, der skal være med i denne her proces, og fordi folk ikke kan mødes, er vi blevet sat noget tilbage, siger Lone Langballe (DF), der er formand for ældre- og aktivitetsudvalget i Viborg.
Det var i efteråret, at statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede det vidtgående frikommuneforsøg, som syv kommuner deltager i på henholdsvis dagtilbud-, skole- og ældreområdet. Egentlig var det planen, at kommunerne på ældreområdet i juni skulle være klar til at melde ind til Social- og Ældreministeriet, hvor de ønskede at blive sat fri af regler, men det er nu blevet skubbet i tre måneder. Det samme er hele forsøget, så kommunerne nu har frem til udgangen af september 2024 til at gøre sine erfaringer.
Selvom corona har spændt ben for tidsplanen, har kommunerne dog ikke ligget på den lade side. I Viborg har ældre- og aktivitetsudvalget taget stilling til, hvordan de ønsker at gribe de kommende tre år an. Og det er først og fremmest på medarbejdernes, borgernes og de pårørendes præmisser.
– Vi vil gerne tage udgangspunkt i borgernes ønsker og sende det signal, at det skal handle knapt så meget om arbejdsbetingelser og mere om værdighed i ældreplejen, siger Lone Langballe.
Savner store møder
På Langeland har kommunen forsøgt sig med virtuelle møder og brugt arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsrepræsentanter og ledere frem for at samle personale fra de enkelte arbejdspladser.
– Dem har vi involveret for at få nogle snakke i gang ude på arbejdspladserne for at definere, hvad vi godt kunne tænke os at blive sat fri til eller fri for. Det er den proces, vi kører i øjeblikket, fordi vi ikke kan mødes fysisk og lave noget ude på de enkelte arbejdspladser, fortæller Langelands borgmester Tonni Hansen (SF).
Ifølge borgmesteren er de større møder vigtige for at komme videre, og derfor håber de tre kommuner på, at det bliver lettere at mødes på kryds og tværs frem mod sommeren.
– Vi mangler den væsentlige proces, som er de større møder med vores personale, de ældre, deres organisationer og pårørende. Det er det, som corona har sat en stopper for, siger Tonni Hansen og tilføjer, at Langeland også er ved at udnævne en medarbejder til projektleder på området.
Et velfærdspanel
Middelfart Kommune har allerede sat navn på den mand, som skal være tovholder på velfærdsaftalen. Han hedder Sten Kock-Hansen og har titel af programchef. I Middelfart vil kommunen også gerne involvere så mange som muligt og indsamle idéer, men også her har corona været en udfordring. Det er dog planen, at Sten Kock-Hansen i løbet af foråret skal deltage i personalemøder på de enkelte arbejdspladser, og at de pårørende også skal involveres lige så snart, det er muligt. Derudover har kommunen netop nedsat et velfærdspanel, som skal give inspiration til arbejdet med velfærdsaftalen.
– Vi står på to ben. Det ene er involvering af ledere, medarbejdere, pårørende og borgere. Det andet er, at vi rigtig gerne vil forstyrres udefra så at sige, og det er velfærdspanelets rolle. De skal hjælpe os undervejs med rådgivning – om der er nogle ting, vi skal være opmærksomme på og kvalificere noget af det, vi selv arbejder med, fortæller Sten Kock-Hansen om velfærdspanelet, der består af 12 medlemmer, med en baggrund fra patientforeninger, fagforeninger, forskning og uddannelse.
Forslaget til loven om velfærdsaftaler på ældreområdet forventes at træde i kraft den 15. maj. • antj@kl.dk