
Undersøgelse afslører tillidskløft på handicapområdet
tekst Anna Törnqvist Jensen
##ContentBoxStart##263141##ContentBoxEnd##
Borgere med handicap oplever i mindre grad, at de får den hjælp, de har ret til, eller at de har indflydelse på sagsbehandlingen, og de oplever heller ikke, at sagsbehandlingen tager hensyn til deres individuelle behov. Omvendt har sagsbehandlere og ledere i kommunens handicapafdelinger landet over et langt mere positivt indtryk af hjælpen på handicapområdet. Det viser en større undersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har lavet for Det Centrale Handicapråd.
– Spørgeskemaundersøgelsen fastslår på ny, at der fortsat er store tillidsproblemer mellem borgere med handicap og kommunale sagsbehandlere, idet der generelt er manglende tillid til, at borgeren får den hjælp, som han eller hun har ret til, og at den samtidig er tilpasset individuelle behov, siger Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd og hæfter sig ved resultaterne af den kvalitative interviewundersøgelse, som også indgår i undersøgelsen.
– Nogle af borgerne giver i undersøgelsen udtryk for, at de oplever kontakten til kommunen som en årelang kamp for at få den hjælp, de selv eller deres pårørende har behov for, mens andre borgere har oplevet sagsbehandleren og kommunen som en støtte, da deres liv brød sammen. Og jeg synes egentlig, at det giver grobund for politisk refleksion, for vil vi virkelig acceptere et samfund, hvor oplevelserne af sagsbehandlingen er så forskellige fra borger til borger, og hvor borgerne reelt ikke har tillid til, at de kan få den hjælp, som de både har behov for eller ret til? siger Liselotte Hyveled.
Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, mener, at undersøgelsen er udtryk for, at der fortsat er et kæmpestort arbejde i at forbedre tilliden mellem borgerne og kommunerne.
– Det er en forudsætning for, at handicapområdet kommer til at fungere, siger han og tilføjer, at undersøgelsen også giver kommunerne grund til at trække i arbejdstøjet.
– Det er også et problem i den kommunale forvaltning, at sagsbehandlerne og lederne trods alt ikke har den helt samme opfattelse som borgerne. Jeg mener, vi har noget at arbejde med, når det gælder forholdet mellem borgere og kommuner, men jeg mener også, kommunerne har en opgave internt i at se på de her forskellige opfattelser.
Ifølge næstformand i KL’s Socialudvalg Christina Krzyrosiak Hansen (S) skal kommunerne blive bedre til at inddrage borgerne i deres egen sag og sikre specialiseret viden.
– Jeg tror i mange tilfælde, at denne her tillidskløft betyder, at der opstår konflikter mellem borgeren og sagsbehandleren, og det er rigtig ubehageligt for begge parter. Jeg tror ikke, der er nogen, der ønsker, det skal være sådan, og jeg tror, medarbejderne gør det så godt, de kan. Men når rapporten alligevel viser, at der er en tillidskløft, er det ret tydeligt, at vi skal blive bedre til at lytte til borgerne og familierne og forstå deres perspektiv, så de oplever, at de bliver hørt og forstået, og at kommunen hjælper dem. Denne her undersøgelse understreger, at på det punkt er vi ikke i mål endnu, siger Christina Krzyrosiak Hansen.
##ContentBoxStart##263139##ContentBoxEnd##
Er ikke blevet bedre
I 2015 fik Det Centrale Handicapråd lavet en lignende undersøgelse, som ligeledes viste store forskelle i, hvordan borgere og medarbejderne i kommunerne oplever sagsbehandlingen.
– I forhold til den undersøgelse, vi lavede i 2015, er der faktisk ikke sket nogen mærkbare forbedringer i forhold til den tillidskløft, der er mellem, hvordan borgerne opfatter deres sagsbehandling i kommunen, og hvordan sagsbehandlere og ledere opfatter det, konstaterer Liselotte Hyveled.
Thorkild Olesen hæfter sig dog ved, at undersøgelsen fremhæver de samme problematikker, som ligger til grund for en række af initiativer, der på det seneste er blevet sat i søen og har til formål at forbedre retssikkerheden og genoprette tilliden på handicapområdet.
– Det arbejde, vi har sat i gang for at få løst problemerne med tillid og retssikkerhed, tager udgangspunkt i de samme problemer, som fremgår af undersøgelsen. Det understøtter vores arbejde, for det viser, at det er den rigtige vej, vi er på vej ind på. Men vi skal selvfølgelig have løsninger på bordet, og det kan ikke gå for hurtigt. Det skulle meget gerne være sådan, at når der bliver lavet en ny undersøgelse, så er der et resultat, som viser en klar forbedring, siger Thorkild Olesen og tilføjer:
– Vi har fejlet fælt, hvis vi står med de samme problemer om fem år.
Det erklærer Christina Krzyrosiak Hansen sig enig i og mener ligesom Thorkild Olesen, at de alliancer, der er skabt med henblik på at arbejde for retssikkerhed og tillid, er et skridt i den rigtige retning. Derudover hæfter hun sig ved, at undersøgelsen nævner flere kommuner, som har haft succes med at arbejde med tillid på handicapområdet gennem forskellige projekter.
– Jeg synes, det er spændende, det de har lavet i de forskellige kommuner, og jeg synes, det var rigtig godt at blive klogere på, at der er nogle kommuner, som gør det rigtig godt. Man kan godt gå anderledes til sagsbehandlingen, og det virker altså, men det kræver selvfølgelig, at vi nytænker området, og at vi går til borgerne med en anden forståelse. Men jeg er helt sikker på, det kan lade sig gøre. • antj@kl.dk
##ContentBoxStart##263140##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-8-side-35-36.pdf