
Kristines kamp mod spærretiden
tekst Mads Brandsen
Sommeren har stået i spærretidens tegn på Bornholm.
Siden administrationen i slutningen af juni fremlagde planen om, at det gennem tre måneder kun skulle være muligt for journalister at tale med kommunaldirektøren, og at både medier og politikere ikke har adgang til kommunale institutioner i perioden, har debatten raset.
Bornholmerlistens medlem af kommunalbestyrelsen Kristine van Sabben har været helt i front i modstanden mod spærretid.
– Jeg stejlede med det samme. Det er meget voldsomt at indføre tre måneders spærretid. Vi havde også spærretid under sidste valg, men det var ikke så lang tid, og den var heller ikke så restriktiv. Det går bare ikke at have tre måneder op til et valg, hvor administrationen ikke blot stækker mine muligheder som politiker, men også pressens, siger hun.
Sagen har gjort, at hendes tillid til kommunaldirektør Johannes Nilsson er dykket yderligere, så den reelt ikke længere er stede.
– Vi bliver nødt til at have en ny kommunaldirektør. Det bliver dyrt, og det er ærgerlige penge at bruge, men der er ingen vej udenom, fastslår Kristine van Sabben.
Ønsker ikke kritik
Hun har tidligere stukket hovedet frem med kritik af kommunens ældreområde og har fået med i årets budget, at der skal kigges på ledelsesstrukturen på området.
– Det er min fornemmelse, at man ikke ønsker kritik, men at man kun vil fortælle de gode historier. Jeg får sommetider skyld for, at jeg kritiserer de ansatte. Det gør jeg ikke. Jeg kritiserer den måde, vi driver kommunen på. Der ligger en række uheldige sager og venter på at komme frem, og de skal selvfølgelig frem i en valgkamp.
Borgmester Thomas Thors (S) har flere gange argumenteret med, at Bornholm med en tv-station, et dagblad og en regionalradio er Danmarks mest mediedækkede kommune. Er det ikke en udfordring?
– Det er da en gave. Vi er heldige, at vi har så god mediedækning. Det er jo kun, hvis man har noget, man gerne vil skjule, at det bliver et problem. Der har været en stribe kritiske historier i TV 2 Bornholm. Det skyldes, at journalisterne er gode til at finde fejl, og det bryder ledelsen sig selvfølgelig ikke om.
Personligt har Kristine van Sabben også taget til sig, at pressen følger med i det politiske arbejde.
– Jeg lærte tidligt i min politiske karriere, at det ikke er en mulighed at svare ”ingen kommentarer”, når man taler med en journalist. Man må forklare og forsvare sig, siger hun.
Sagen om spærretiden har bragt klippeøen i Østersøen i alle landsdækkende medier. Nogle ville sige, at enhver omtale er god omtale, men det tror Kristine van Sabben ikke i dette tilfælde.
– Det har ikke gjort noget godt for Bornholm. Jeg tror, flertallet får et drag over nakken på det her, fordi de lod den køre så langt. Borgmesteren skulle have lagt sig fladt ned og taget en drøftelse med økonomiudvalget langt tidligere. Nu kommer vi til at drøfte sagen politisk i august, og det ser jeg meget frem til, siger hun.
Du håber vel også, at sagen smitter af på dit personlige valg?
– Ja, jeg håber da, det vil være medvirkende til, at jeg får fire år mere. Allerhelst ønsker jeg mig et andet flertal. Men for mig handler det egentlig ikke kun om valg, men også om, at der er et stykke arbejde, jeg skal have gjort færdig i denne valgperiode – og at spærretiden kan hindre det.
Politikerne i Bornholms Kommunalbestyrelse drøfter sagen synkront med dette magasins udgivelse. • mbdr@kl.dk