
Vi ved godt, det ikke bliver nemt
tekst Mads Brandsen
Humøret er højt, da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, møder op på den lidt anonyme adresse i et af Koldings industrikvarterer. Her har Hjemmeværnskompagni Kolding købt og ombygget en tidligere kontorejendom, så den nu kan fungere som hjemsted for hjemmeværnsfolkene.
Ellemann, der selv er officer af reserven, skal indvie Hjemmeværnets nye domicil i det.
– Det er ikke så tit, vi folketingsmedlemmer får lov til at klippe snore over, siger han, da han højtideligt klipper den lyseblå plastik over.
Med sig har han Eva Kjer Hansen, der er partiets borgmesterkandidat i Kolding.
På samme tid er 35 andre Venstre-ordførere på besøg andre steder i Kolding. Det er den officielle start på Venstres sommergruppemøde og på efterårets kommunale og regionale valgkamp.
Hjemmeværnsfolkene har sørget for pindemadder og kage, og der er tid til lidt debat om hovedsagelig forsvarspolitik efter rundvisningen i våben- og ammunitionskælderen.
##ContentBoxStart##264639##ContentBoxEnd##
Krisen er ovre
Blot 14,2 procent af vælgerne vil ifølge Berlingskes vægtede snit af alle meningsmålinger stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen. Det lader Jakob Ellemann-Jensen sig dog ikke slå ud af.
Hvordan er dagsformen her op til valget?
– Valg!, udbryder han og lyder som en, der har misset en ret vigtig oplysning fra statsministeren. Det dæmrer dog hurtigt for ham, hvilket valg der er tale om:
– Nåh, ja ja. Det bare, når du siger valg, så… Den, synes jeg, er god, skynder han sig at tilføje.
– Men vi ved godt, at det ikke bliver nemt. Der er gode folk, der har taget deres tørn og ikke stiller op igen. Det betyder, at der er mange steder, hvor vi starter på en frisk. Det gør vi her i Kolding, hvor Eva så heldigvis stiller op, siger han.
På pressemødet dagen efter satte han lidt flere ord på partiets situation:
– Jeg mener ikke, at Venstre er i krise. Jeg mener, at vi har været det. Jeg mener, at vi er i gang med et genopretningsarbejde. Jeg kan hilse og sige, at det ikke er nemt. Det seneste års tid har været lidt op ad bakke. Men vi er på en opadgående kurve.
Ved valget i 2017 mistede Venstre 11 borgmesterposter, så partiet i dag har 37. Det tal kan meget vel blive lavere, når vælgerne sætter krydset den 16. november. Men Jakob Ellemann-Jensen vil ikke opstille et succeskriterium for antallet af borgmesterposter.
– Jeg håber da, vi får 98. Haha, nej, jeg har det på den måde, at samtlige kommuner i Danmark fortjener en Venstre-borgmester, for der er egentlig ikke rigtig nogen steder, jeg ikke bryder mig om, siger han.
Regner I med at gå tilbage?
– Vi ved godt, at der er en effekt af det landspolitiske. Men når vi går til kommunalvalg, så er der også andre ting, der spiller ind. Det er noget, der kommer meget i berøring med vores allesammens dagligdag. Jeg er sådan en, der både har børn i skole og institution. Det fylder meget for mig. For andre fylder ældrepleje meget, siger Jakob Ellemann-Jensen.
En af dem, der skal forsøge at bevare magten på Venstres hænder, er Eva Kjer Hansen. Den nuværende borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), formåede ved KV17 at skrabe 46,4 procent af stemmerne ind til Venstre.
Kender Kolding bedre end de fleste
Hun er – trods den svære opgave – fuld af fortrøstning:
– Det er en kæmpe udfordring for mig at skulle følge efter et så flot valg for Venstre. Men jeg kan mærke, at kandidaterne knokler rundt omkring, og alle mener, at de bliver valgt. Det er et godt udgangspunkt.
Hun flyttede til Kolding i efteråret fra Aabenraa, men har siden 1990 repræsenteret koldingenserne i Folketinget. Hun føler sig derfor ikke ny i byen.
##ContentBoxStart##265513##ContentBoxEnd##
– Der er stadig en del, der skal gøres i huset, det har du ret i, men ellers tror jeg, at jeg kender området bedre end de fleste. Det er, fordi jeg gennem så mange år har været på besøg her og haft samtaler med borgere og virksomheder. Jeg synes, det handler om, hvad man vil fremover, siger hun og fortsætter:
– Succeskriteriet er for mig, at familien i Ødis lige så vel som familien i Eltang er stolte af at være borgere i Kolding. Der kommer til at ske meget i Kolding i årene fremover, men udgangspunktet er hammergodt. Der er en velfærd, hvor kvaliteten er i top. Eleverne klarer sig godt i skolen. Vi er foran i normeringerne på dagtilbud. Det fundament er der, siger Eva Kjer Hansen, der vil bruge udgangspunktet til at tiltrække flere borgere.
De seneste par måneder har hun brugt en masse tid på at tage rundt i kommunen for at mødes med landsbysamfundene, foreningerne og idrætslivet for at høre, hvad der optager dem.
Lykkes det for Eva Kjer Hansen at vinde borgmesterposten, ser hun det som sit mål at fortsætte med det brede samarbejde. Som i rigtig bredt.
– Kolding har en superfin tradition for bredt samarbejde. Igen-igen er der indgået en budgetaftale med alle byrådets medlemmer. Det er en herlig måde at samarbejde på. Det forudsætter, at alle er indstillede på det. Det vil jeg gerne fortsætte. Det vil betyde meget for mig, siger hun. • mdbr@kl.dk
Analyse: Det stærke bagland
Tom Ekeroth, tidligere redaktør, Danske Kommuner
Jakob Ellemann-Jensen er en tapper og vedholdende mand. Tapper, fordi han tog imod formandsposten. Vedholdende, fordi han stadig står og stadig kæmper efter modgang og modvind.
Venstres sæsonstart hentede ikke vildt megen medieopmærksomhed, men en nations fald er også svær at konkurrere med. Ellemanns oplæg til en forenende blå politik blev modtaget med venlighed, men ikke med store jubelscener hos de forskellige aktører hos blå blok. Og ambitionen om at favne forskelligheden i blå blok og bruge den som regeringsfundament er i øjeblikket nogenlunde lige så tæt på virkeligheden som at skabe varig fred i Mellemøsten.
Men i det mindste forholdt Venstres bagland sig roligt i øjeblikket. Afventende.
Venstres bagland er sammen med Socialdemokratiets det stærkeste i Danmark, men noget anderledes, mindre hierarkisk. Det er ikke tilfældigt, at Venstre har brugt vikingerne som metafor. Som hos vikingerne var høvdingen den fremmeste blandt ligemænd. Så længe han leverede fremgang og lykke.
Den bondefødte Anders Fogh Rasmussen havde de stor respekt for – hos nogen grænsende til frygt. Lars Løkke var i den gode tid nærmest en borgmester i overstørrelse. Men Jakob Ellemann-Jensen? Klog, humoristisk, men det er ikke altid, han kommer ud over rampen. Og så er han tredjegenerationspolitiker. Det kan godt være godt, men mangler han lidt sult, når han vil lade sig “nøje” med at være udenrigsminister i en Pape-regering?
Venstres bagland bliver stærkere, jo længere man kommer vestpå. Nogle steder er det, som om Jylland er noget, man selv har bygget.
Og jo længere man kommer vestpå, stiger graden af københavnerskepsis også. Selv Ellemann kommer fra Birkerød i navnkundige Fabrins Rudersdal. Er det så ikke nærmest København?
Om knap tre måneder er kommunalvalget her, og det imødeses med en vis frygt hos baglandet. Ingen tror, at højborgen Herning falder, men hvad med de gode store kommuner østpå? Med mindre Enhedslisten i et kamikazeangreb på regeringen sørger for, at der bliver udskrevet valg, så er KV21 den store opgave for – og prøve på – en partiformands evner i et stort kommunalt parti som Venstre.
Selv om der i nogle kommuner er en grundforståelse af, at hvis det går skidt til november, er det Christiansborgs skyld, og hvis det går godt, er det på trods af Christiansborg, og så er det en ringe trøst for en mistet borgmesterpost. • dk@kl.dk