Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Robot har styr på medicinen
I Jammerbugt Kommune går man i gang med implementeringen af Totalløsning til Intelligent Medicinhåndtering, også kaldet TIM. Jammerbugt har sammen med andre kommuner i regionen deltaget i NOPII-samarbejdet om at udvikle en robotløsning og et nyt distribueringssystem til at håndtere medicinering. TIM er en robot, der står i borgerens eget hjem. Den indeholder den medicin, borgeren har brug for og doserer også. Sikkerheden omkring doseringen er meget høj, hvilket minimerer risikoen for fejldosering. Ved at have en TIM-robot er distribution og dosering ikke længere en opgave, der skal løses manuelt, og borgeren er heller ikke afhængig af, at en kommunalt ansat møder fysisk op. TIM er også en to-go-robot.
1.295
nye borgere i Vejle Kommune. Efter syv måneder har kommunen nået deres målsætning om 1.000 nye nettotilflyttere. Der er nu 118.000 vejlensere i landets femtestørste kommune.
Vardes vildt moderne skole
I Varde har man åbnet den nybyggede skole, Frelloskolen. Her kan eleverne se frem til en noget anderledes hverdag med et moderne læringsunivers. Her vil der være fysiske rammer, der lægger op til skoledage med bevægelse, faglig- og personlig udvikling. Det er skolens vision, der også vil sætte nye standarder for, hvordan en skole i dagens Danmark kan se ud. Det kommer blandt andet til at ske ved, at de ældre elever ikke får faste klasselokaler, men i stedet skal bevæge sig imellem faglaboratorier og værksteder, der er tilpasset og indrettet til de pågældende fag. Skolen får også sin egen køkkenhave, hvor eleverne vil kunne få jord under neglene ved at dyrke, høste og spise deres egne planter og grøntsager. Køkkenhaven er et af skolens måder at lade eleverne møde den virkelige verden.
Sjov uden beregning
Uanset om man er til rollespil, korsang eller noget helt tredje, har man nu i Assens muligheden for at få et såkaldt Fritidskort, som kommunen lancerer i samarbejde med foreningerne i byen. Fritidskortet fungerer som et klippekort og giver borgerne mulighed for at prøve en eller flere foreningsaktiviteter seks gange helt gratis. Kommunen lancerer Fritidskortet efter et hårdt corona-år, hvor medlemstallene i foreningerne er faldet.
Internationale tilflyttere i fængsel
Der flytter hvert år mere end 1.000 internationale borgere til Esbjerg. Det kan være svært, og man kan have mange spørgsmål. Derfor oprettede Esbjerg i foråret 2020 et internationalt hus i deres gamle ting- og arresthus, der skal hedde Esbjerg International House. Coronapandemien bremsede indvielsen af stedet, men nu er det åbnet. Stedet, der også kan bruges af danske tilflyttere, kan tilbyde svar på de formelle og praktiske ting i forbindelse med flytning. Det kan samtidig være et samlingspunkt for aktiviteter. Esbjerg vil gerne tiltrække og holde fast i nye borgere, og derfor er de opsatte på, at man skal falde godt til, når man flytter til byen.
Budolfi Plads går internationalt
Iblandt seks danske projekter er Budolfi Plads i Aalborg blevet valgt at repræsentere Danmark i den internationale konkurrence European Green Cities Award. Den er blevet valgt af en jury, der er en sammensætning af repræsentanter fra forskellige grønne brancheorganisationer. Man har vurderet de seks danske bud ud fra merværdien af infrastrukturer, og hvordan de understøtter ét af fem temaer fra den internationale konkurrence; klima, biodiversitet, social sammenhængskraft, trivsel og økonomi. Omdannelsen af Budolfi Plads startede tilbage i 2017 og er i dag en grøn plads midt i Aalborg by.
Tønder går pris-amok
I Tønder uddeler man hvert år priser til foreninger og frivillige, der har gjort noget særligt for borgerne, foreningslivet og for hele kommunen. I år bliver det dog med fire ekstra corona-indsatspriser som følge af, at mange aktiviteter og fællesskaber har været nødt til at blive sat på pause. De fire ekstraordinære priser skal hædre og anerkende de initiativer, der har skabt fundament for, at folk i kommunen på trods af pandemien har kunnet være sammen. Foruden corona-indsatspriserne, kan man også indstille til Årets Forening, der anerkender den frivillige indsats i kommunen, samt foreningspriser og hædring af mesterskaber, der også hylder de frivillige og dygtige præstationer af enkeltpersoner og hold.
Unge på plejehjem
Nu har 13-17-årige igen mulighed for at ansøge om fritidsjobbet som ”spire” på plejecentre i Horsens. Som ”spire” er de unge sammen med plejehjemsbeboerne to eftermiddage om ugen. De læser højt for de ældre, går ture med dem, lægger tøj sammen, spiller spil eller laver andre hyggelige aktiviteter med beboerne. Det har indtil nu været en stor succes og er til stor glæde, både blandt beboerne og de unge selv. Efter corona-nedlukninger og flere ”spirer”, der har sagt op på grund af skoleophold eller alder, mangler de igen på plejecentrene unge mennesker til at være sammen med plejehjemsbeboerne. Inden man starter på jobbet, får man en grundig introduktion og tilmed en mentor blandt det faste personale. Kommunen slår i alt otte stillinger op.
Nyt liv til gammelt legetøj
Hvis man bor i Randers og har den klassiske røde og blå legetøjsscooter liggende bagerst i skuret for at samle støv, er der gode nyheder. Den kan man nu aflevere på Randers Genbrugsplads sammen med andet udtjent legetøj produceret af Dantoy i Hobro. På genbrugspladsen står der en mindre container med billeder af legetøj, de fleste kan kende. Et samarbejde mellem Randers Kommune og Dantoy gør nu, at det gamle brugte legetøj skal give liv til nyt legetøj, der bliver mere miljø- og klimavenligt. Det er ikke planen kun at have en container i fremtiden, og det er indtil videre også gået over forventning med tre gange så meget legetøj, som de havde regnet med.