
Alle sosu-stillinger i Aalborg bliver slået op på fuldtid
tekst Gitte Johansen
Hvis du søger et job i ældreplejen i Aalborg Kommune, vil du altid blive tilbudt 37 timer. Dermed har kommunen taget et opgør med den normale praksis, hvor job i ældreplejen ofte slås op som deltidsstillinger. Og det har virket. Allerede det første år steg andelen af fuldtidsansatte på kommunens plejehjem med fem procent. Tiltaget er blot et i rækken af nye ideer, som skal få flere til at gå op i tid.
– Ældreområdet har store rekrutteringsproblemer, og vi mangler i høj grad faglærte. Derfor skal vi helst have flest mulige timer ud af dem, vi har, siger Anne Birk Frederiksen, konsulent i Ældre og Sundhed i Aalborg Kommune.
FOA Nordjylland har spillet en aktiv rolle i målsætningen og har indgået en rammeaftale med Aalborg Kommune om, at alle stillinger som udgangspunkt skal slås op på fuldtid. Det har de både gjort i håbet om at imødegå rekrutteringsudfordringen, men også for at deres medlemmer ikke skal ende som fattige pensionister.
– For hver gang vores medlemmer går en time ned, mangler de noget på pensionsindbetalingen, og de ender med at have alt for få penge til pensionen. Vi skal sikre os, at de får en pension, de kan leve af. Mange af vores medlemmer har slet ikke tænkt på, hvad deltid betyder for pensionen, siger Pia Pedersen, næstformand i FOA Nordjylland.
Ingen smuthuller
I begyndelsen oplevede Aalborg Kommune, at nogle lederne havde svært ved at vænne sig til at slå alle stillinger op på fuldtid. Den udfordring blev dog hurtigt løst med en administrativ enhed, som hjælper med at slå alle stillinger op og håndtere alle ansøgninger.
– Der er nogle ledere, som synes, det er lettere at få vagtplanen til at hænge sammen, når de har flere deltidsansatte, og derfor endte vi med et administrativt team, som hjælper med at lægge stillingsopslag op, og som samtidig har til opgave at fungere som stopklods, hvis der er en leder, som ønsker at slå en stilling op på 30 timer, siger Anne Birk Frederiksen.
Det nye team betyder, at alle stillinger i dag slås op på fuldtid. Det betyder dog ikke, at alle nyansættelser ender på 37 timer. De lokale ansættelsesudvalg har stadig mulighed for at tilbyde et færre antal timer, hvis den helt rigtige kandidat ønsker det.
– Hvis den bedste kvalificerede ansøger vil have 32 timer, så tager vi vedkommende. Men lederen spørger ikke: ”Hvor mange timer vil du have?” Det er kun til diskussion, hvis ansøgeren selv spørger, siger Anne Birk Frederiksen.
##ContentBoxStart##264664##ContentBoxEnd##
Frygt for nedslidning
I Nordjylland har FOA spurgt deres medlemmer, om de ønsker flere timer. Det er der en del, som gør, men der er også mange, som udtrykker bekymring for, om de kan holde til fuldtid.
– Men hvorfor kan man ikke holde til at være 37 timer på ældreområdet, når man kan alle andre steder på arbejdsmarkedet. Vi bliver nødt til at se på planlægningen, så medlemmerne kan holde til fuldtid. Der er jo ingen murere eller malere, som vil arbejde 28 timer, siger Pia Pedersen.
Hun håber, at flere fuldtidsstillinger kan være med til at skabe mere attraktive stillinger for den enkelte.
– Når man er på deltid, ligger arbejdstiden, hvor der er mest travlt. Når de ældre skal op og når de skal ind og hvile igen. De deltidsansatte er der ikke om eftermiddagen, når der er tid til en snak og aktiviteter sammen med beboerne. På fuldtid bliver det også lettere at påtage sig opgaver som elevvejleder eller demenskoordinator, siger Pia Pedersen.
Nu taler vi om timetal
Aalborg Kommune er sammen med 25 andre kommuner en del af initiativet ”Fremtid med fuldtid” som KL og forhandlingsfællesskabet står bag. I indsatsen deltager kommunerne med en række arbejdspladser, som skal arbejde med muligheder og barrierer for at få flere medarbejdere på fuld tid.
Processen er begyndt med en række workshops, hvor blandt andre Frederiksberg Kommune har deltaget med ledere og medarbejdere fra plejehjemmet Kastanjehaven. Her opstod ideen om at gøre samtalen om fuldtid til en fast del af de årlige MUS-samtaler.
– Tidligere talte vi sjældent om timetal. Hvis man var blevet ansat på 25 timer, blev man sjældent spurgt om man ville op i tid, siger forstander på Kastanjehaven Ellen Fogh-Andersen.
Det er der ændret på nu, hvor Ellen Fogh-Andersen systematisk tager emnet op i alle MUS-samtaler.
– MUS- samtalerne er en rigtig god anledning til at komme i dialog med medarbejderne om balancen mellem deres arbejds- og privatliv og spørge ind til, om de kunne tænke sig at gå lidt op i tid, nu hvor børnene for eksempel er blevet store, siger hun.
Indtil nu har initiativet resulteret i, at tre medarbejdere fra 1. september går op i tid.
– Det er en kæmpe succes for os. Det hjælper rigtig meget, når fast personale, som har været her i flere år og kender arbejdsgangen, går op i tid,
og måske er her en ekstra dag, siger Ellen Fogh-Andersen.
Nej tak til pauser
Nedslidning er også på Frederiksberg en af de ting, som typisk bekymrer medarbejderne, når de overvejer at gå op i tid.
– De synes simpelthen, at det er for hårdt både fysisk og psykisk. Og det respekterer jeg, for det er en hård branche, siger Ellen Fogh-Andersen.
For at undgå nedslidning har Kastanjehaven blandt andet forsøgt at indføre faste pauser på 15 minutter hver formiddag.
– Men det er faktisk svært, fordi der er mange, som ikke har det rart med, at de skal holde pause. Et plejehjem er jo folks hjem, og personalet er midt i beboernes liv, og derfor er det svært for nogle af dem at sige, nu skal jeg altså holde pause, siger Ellen Fogh-Andersen.
Der er naturligvis ingen, som bliver tvunget til at holde pause, men Ellen Fogh-Andersen håber alligevel at flere med tiden vil vænne sig til pauserne.
– Jeg opfordrer mine medarbejdere til at holde pauser, fordi det måske kan være med til at forebygge den psykiske nedslidning. Vi har mange demente, og det kræver meget af personalet at være til stede hele tiden, siger hun.
Hun håber, at de nye tiltag kan være med til at få flere til at gå op i tid.
– Vi har i den grad brug for det. Jeg har lige talt med nogle af mine kollegaer, og rekrutteringen er en kæmpe udfordring for os allesammen. Det er lidt skræmmende at kigge ind i fremtiden, så derfor tager vi gladeligt imod alle initiativer, der kan få flere op i tid, siger Ellen Fogh-Andersen. • gij@kl.dk