
Overvældende tilslutning til vacciner blandt plejehjemspersonale
tekst Gitte Johansen
Midt i august måned beordrede guvernør, Andrew Cuomo, at al sundhedspersonale i staten New York skal have modtaget første stik senest den 27. september. Den form for tvang bliver heldigvis ikke nødvendig her i landet, hvor 98 procent af sundheds- og plejepersonalet allerede er færdigvaccineret. På landets plejehjem har 99 procent af medarbejderne fået første stik, mens 98,5 procent er færdigvaccineret.
Hos FOA er sektorformand for social- og sundhedssektoren, Torben Klitmøller Hollmann, stolt af sine medlemmer.
– I FOA havde vi forventet, at vi lå lidt over landsgennemsnittet, fordi vores medlemmer har en sundhedsfaglig baggrund, men at tallet er så højt, det er jo til en guldmedalje. Det viser, at vores medlemmer har en meget høj ansvarsfølelse. De ved, hvad det betyder at passe på sig selv og andre, og er et eksempel for alle andre om, at man er nødt til at tage ansvar ikke kun for sig selv, men også for andre, siger han.
I Sundhedsstyrelsen vækker den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet også glæde.
– Det er rigtig flot, at så mange blandt personalet på plejehjemmene har taget imod vaccinationstilbuddet. Det giver en tryghed hen mod efteråret at vide, at de personer, som passer på vores ældre, er vaccineret for på den måde at beskytte både de ældre og dem selv, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Steen Dalsgård Jespersen.
Frivilligt
Vaccinationen af sundhedspersonalet begyndte i december sidste år, og efter den første begejstring opstod der en vis skepsis. En rundspørge fra TV 2 viste i slutningen af januar, at hver femte kommune oplevede, at 15 procent af de ansatte på plejecentrene sagde nej tak til vaccinen.
Men trods denne skepsis endte det alligevel med en tårnhøj vaccinetilslutning. I KL vurderer direktør Christian Harsløf, at den flotte dækning har to hovedårsager.
– Den ene årsag er, at vi har en gruppe medarbejdere, som gerne vil passe godt på de ældre. Plejehjemspersonalet har være meget opmærksomme på, at de var i risiko for at give smitten videre til de ældre. Det har været en stor bekymring hos mange, og derfor har de taget rigtig godt imod vaccinen, siger han.
Den anden hovedårsag, som Christian Harsløf peger på, er udrulningen af vaccineprogrammet.
– Det var rigtigt at prioritere personalet højt og tilbyde dem vacciner i samme rul som beboerne. På den måde var det nemt for personalet at få vaccinen, og vi ved, at tilgængelighed spiller en rolle, siger Christian Harsløf.
Senere på foråret dukkede beretningerne om alvorlige bivirkninger ved AstraZeneca op. En vaccine, som rigtig mange blandt sundhedspersonalet var blevet tilbudt, og som blev taget helt ud af det danske vaccinationsprogram den 11. marts i år. Hos FOA er Torben Klitmøller Hollmann overbevist om, at Sundhedsstyrelsens store åbenhed om bivirkninger og frivilligheden har været med til at skabe den store succes.
– Den høje tilslutning viser, at vi har valgt rigtigt i Danmark ved at sige: Den enkelte bestemmer selv. Vi anbefaler vaccinen, og vi synes, I skal gøre det, men det er frivilligt. Det har været en god strategi, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Vaccinetvang
Også i Frankrig og Grækenland er der indført tvungne vacciner for alt sundhedspersonale. I Frankrig skal alle sundhedsmedarbejdere være vaccineret fra midten af september, mens Grækenland allerede i dag stiller krav om vaccination af personalet på plejehjem. I Danmark har obligatoriske vacciner også været til debat.
– Der har været organisationer ude og sige, at man mente, man skulle tvangsvaccinere FOA’s medlemmer, men der må man bare sige, at det bliver ikke nødvendigt, fordi FOA’s medlemmer tager ansvar, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Hos arbejdsgiverne i KL er Christian Harsløf også lettet over, at debatten om vaccinetvang ikke bliver nødvendig herhjemme.
– Det er en ubehagelig diskussion, hvor man rører ved nogle meget fundamentale ting omkring, hvor grænsen går for, hvad en arbejdsgiver skal blande sig i. Det er svært at forudse rækkevidden af sådan en beslutning, siger Christian Harsløf.
Håb om roligt efterår
På de danske plejehjem har hovedparten af medarbejderne, og 96,3 procent af beboerne fået første stik, og det giver håb om et roligt efterår.
– Vi har haft smitte på plejehjem efter vaccineudrulningen, men heldigvis har det været milde tilfælde, fordi langt hovedparten af beboerne er vaccineret. Det er nok det billede, vi vil se i efteråret; at vi får smitte på plejehjem trods vaccinerne, men at det forhåbentlig er lette symptomer, siger Christian Harsløf.
Samme melding lyder fra Torben Klitmøller Hollmann, som går fortrøstningsfuld, men også årvågen, ind i efteråret.
– Lige i nuet har vi armene oppe, og så venter vi spændt på fremtiden. Vi tager en dag ad gangen, for vi ved jo ikke, hvor længe vaccinerne holder, og hvad der kommer af varianter, siger Torben Klitmøller Hollmann. • gij@kl.dk