
Velkommen i demokratiets tjeneste
Velkommen på vej ind i dit livs vigtigste opgave. En opgave med mange glæder og mange udfordringer. En opgave, vi som borgere sjældent siger tak for. Men som faktisk fortjener en stor anerkendelse og applaus til alle de, der tager en tørn i demokratiets tjeneste. Du er på vej ind i kommunalpolitik, og det er ikke en opgave for hvem som helst. Du kandiderer til en bestyrelsespost for en af de 98 “virksomheder” med flest medarbejdere, størst økonomi og ubetinget flest komplicerede opgaver i kongeriget. Men du bliver ikke hyldet i avisernes business-tillæg eller kommer på forsiden af fancy tidsskrifter. Du kommer på hårdt arbejde i og uden for bestyrelseslokalet efter et udskillelsesløb frem mod 16. november, der kan være hårdere end hvilket som helst reality-show.
Forud for KV21 har vi interviewet en række kommunalpolitikere samt borgmestre for at finde ind til kernen af, hvad man kan se frem til som kommunalbestyrelsesmedlem. Alle kommunalpolitikere har deres historie, alle har deres individuelle perspektiv men der er alligevel slående fællesnævnere, der gør lokalpolitik til det mest spændende og det mest udfordrende hverv, du kan påtage dig.
Gå på deltid, og kys børnene farvel
Halvdelen af danske kommunalpolitikerne bruger mellem 15 og 25 timer om ugen på politik. Om ugen! Det er langt fra alle møderne, der er planlagt i god tid i forvejen. Det betyder, at du konstant skal kunne være fleksibel til et morgenmøde i partigruppen, et forhandlingsmøde om eftermiddagen og et borgermøde om aftenen. De faste møder som udvalgsmøder og kommunalbestyrelsesmøder er selvfølgelig planlagt i god tid, men rigtig mange andre interessenter vil gerne i dialog med dig – og du med dem.
Derfor hører det desværre ikke til sjældenhederne, at kommunalpolitikere må skifte job eller gå ned i arbejdstid. Dels, fordi en arbejdsgiver kan synes, det er svært at have en medarbejder med erklæret politisk “farve”, og dels, fordi de ikke kan tilbyde den fleksibilitet et borgerligt ombud kræver.
Familien er et af de steder, hvor kommunalpolitikere virkelig oplever kompromisernes holdeplads. Dårlig samvittighed, aftenmøder og en mor/far, der pludselig er en offentlig person, kan være en stor mundfuld. Det er netop i familierne de sværeste valg skal træffes, når der hives og slides i din kalender.
De erfarne kommunalpolitikere siger, at man vænner sig til meget. Du lærer med tiden, hvilke prioriteringer, der er nødvendige, og at et ”nej” indimellem er løsningen for at få hverdagen til at hænge sammen. Stil derfor krav om forudsigelighed, mødetider og maksimal grænse på mødernes længde. En ting er den tidsmæssige udfordring for dig og dine kommunalbestyrelseskollegaer. I et længere perspektiv er det en stor udfordring for vores demokratiske styre at finde en model, hvor vi fortsat kan rekruttere dygtige erhvervsaktive kandidater til demokratiets tjeneste i en divers køns- og erhvervsmæssig sammensætning.
En beskidt gentlemansport
Det lyder jo umiddelbart som en modsætning, og det er præcis det, det er – modsætningsfyldt! På den ene side er der årelange traditioner og adfærdskodeks i kommunalbestyrelsessalene. Det betyder, at der hersker Emma Gad’ske forhold omkring tiltaleformer og regler for adfærd i møder. Mange nye kandidater synes, det er tæt på fjollet at tiltale hinanden med efternavn og at stå op og tale. Men det at fastholde respekten for hinanden og for hvervet, også når bølgerne går højt, er faktisk en substantiel del af vores demokratiske træning i god dialog.
På den anden side hersker den politiske junglelov, når vi er ude af kommunalbestyrelsessalen. At kunne navigere i det “det politiske spil” er afgørende for din succes. Det politiske spil har ingen fast form. Der findes ingen manual, der findes ingen nedskrevne spilleregler. Det handler om kultur, traditioner, personligheder og evnen til at skabe de rette relationer. Det lyder umiddelbart vældig utiltalende. I bund og grund er det ikke anderledes end i alle andre bestyrelsessammenhænge eller endog i de fleste familier.
De erfarne politikere har samstemmende ét godt råd til nye kandidater. Spørg dig frem, og find de relationer, du kan lære af. Enkelte erfarne politikere vil synes, at det er en del af din læretid, at du skal finde både spillepladen, spillereglerne og pladsen selv. Det er typisk patriarkerne, der selv er lært op på den hårde måde. Men de fleste vil gerne hjælpe dig og øse af deres erfaring. Alle politikere kan huske, hvordan det er at være ny og ikke kunne hitte ud af, hvordan man griber en sag an.
Interesser dig for alt, vid meget, og vær specifik om mindre
En af de store overraskelser for helt nye politikere er, at de pludselig skal have en holdning til alt. De bliver spurgt til deres umiddelbare holdning til §3 vandhuller, skolelukninger og administrative udgifter. De bliver spurgt på Facebook, i supermarkedet eller på børnenes skole. Hvis man i sit hverdagsliv har haft job som revisor, skolelærer eller tømrermester, så er det sin sag pludselig at blive stillet over for livshistorier eller komplicerede lovgivningsmæssige spørgsmål.
De erfarne politikere fortæller, at de selv har været år om at finde ro i den kendsgerning, at de aldrig kommer til at vide alt. Faktisk er der flere, der først har fundet den ro, når de første gang har overvundet sig selv og svaret “Det ved jeg ikke” til en borger. Det forunderlige er, at det er vi som borgere typisk helt okay med. Så det gode råd, der gives videre er, at troværdighed vindes ved ærlighed. Svar, at du ikke ved det, hvis du faktisk ikke ved det.
Sociale medier – dine bedste venner og værste fjender
Trusler, grove skældsord og personangreb er desværre en del af virkelighedens sociale medier. Når du er kandidat til kommunalvalget, så er det nærmest ikke en mulighed at vælge Facebook fra. Det er stor synlighed, og det er ikke nok at dele feriebilleder eller kattevideoer. Men du vil desværre før eller siden opleve, at du vil blive udsat for ret uskønne kommentarer. Stort set alle kommunalpolitikere udsættes for det. Før eller siden skal der tages upopulære beslutninger, eller én eller flere borgere simpelthen bare ser sig sure på dig og dine politiske kollegaer. Og det er voldsomt! Det går ud over nattesøvnen, og man frygter for, at ens børn skal blive konfronteret med det i skolen.
Det er urimeligt og en skændsel for vores demokratiske debat. Men indtil vi i fællesskab har fundet en løsning på det omfattende problem, så skal du desværre ruste dig til det.
De erfarne politikere har fundet hver deres personlige strategier til at håndtere det. En borgmester ringer simpelthen op til dem, der har skrevet grimt om hende, og konfronterer dem. Andre vælger at svare personangreb ved at omsvøbe det i venlighed. Faktum er, at det gør ondt på alle. Alle! Rådet er derfor at dele det med dine politiske kollegaer, tal om det, sig det højt – aldrig gemme det i dig selv.
Forbered dig igen og igen
Kommunalpolitik består af forhandlinger. Forhandlinger er i bund og grund bare møder, hvor et flertal skal opnås, og aftaler skal indgås. Det kræver forberedelse og atter forberedelse. En almindelig dagsorden i for eksempel teknik- og miljøudvalget kan bestå af 20 dagsordenspunkter med komplicerede tekniske bilag og indstillinger, der koster millionbeløb. Den går altså ikke lige at have fået læst materialet inden mødet. Så forbered dig. Alle bliver irriteret over at bruge deres dyrebare tid på en enkelt politiker, der ikke har fået forberedt sig. Så forbered dig. Ikke kun ved at læse papirerne, men også ved at overveje, hvor du vil have dine mærkesager, og brug tid på at danne relationer til de andre på tværs af partierne.
De erfarne politikere peger på forberedelse som nøglen til resultater. Man kan sagtens få fire år til at gå med at råbe op om forskellige sager, men du vil ikke opnå indflydelse. Politisk respekt hersker om dem, der er velforberedte, og som kan indgå forlig, hvor kompromisernes kunst skal kendes. Så hvis du går helhjertet ind i politik for at opnå resultater og forandringer, så er det afgørende, at du finder dem, du kan lave flertal med. Det kan skifte fra sag til sag og kommer ikke af sig selv. Derfor er forberedelse en nøglefaktor.
Hold fast i dig selv
Alle kommunalpolitikere tvivler. Alle. Som i alle. Vær ikke nervøs eller bekymret, hvis du ikke rammer skiven eller får sagt noget fjollet i din første tale i kommunalbestyrelsessalen. Selv de erfarne politikere får sommerfugle i maven og kan få sagt noget, der er skørt selv i tredje eller fjerde valgperiode. Vi er bare mennesker.
Hold fast i dig selv, råder de erfarne! Hold fast i din integritet. Der findes ikke en rigtig måde at være politiker på. Der findes lige så mange typer, som der er medlemmer i det danske kommunestyre. At blive politiker betyder ikke, at du forventes at skulle blive en anden. Du skal vælges som den, du er. Det er det, der giver troværdighed hos vælgerne og ro i maven hos dig selv. Og det er faktisk også hele rygraden i vores demokrati.
Vær det venlige, imødekommende og interessante menneske, som du plejer at være. Tag din indignation, og forandringslyst med dig i årene i lokalpolitik. Ingenting lader sig gøre i den første tid, men ligesom alt nyt er svært at lære, så er lokalpolitik det også.
Resultater for fremtiden
Kommunalpolitik indeholder den politiske rammesætning, der har allerstørst betydning for os som borgere. Det er her, der laves kvalitetsstandarder for, hvor meget hjemmehjælp din far kan få, hvor langt du skal køre for at aflevere dine unger i institution, og hvilket udbud af fritidsinteresser du kan gå til. Men det er også i kommunalbestyrelsen, der laves byudvikling for de næste hundrede år, hvor der besluttes indsatser på naturområdet, og hvor der træffes beslutninger om trafikforanstaltninger, der er afgørende for vores alles liv og sikkerhed hver dag.
Du vil derfor blive medansvarlig for at lave de bedst tænkelige løsninger, der kan skabes i din kommune og få indflydelse, der rækker langt ud over din valgperiode – og ind i mellem længere end din levealder. Det ansvar, den magt og den indflydelse kan være berusende. Det er i de situationer, du bliver honoreret for de tusindvis af timer, du bruger på kommunalpolitik.
Det behøver omvendt ikke at tage en levealder, før du ser resultater af dit arbejde. Derfor oplever mange også det politiske arbejde som en ”hobby”, som de med glæde bruger tid på. Der skabes gode og nære relationer til politiske kolleger. Glæden ved at bidrage til samfundet og de demokratiske processer er kilde til stor glæde – præcist som mange andre oplever det med frivilligt arbejde.
I en kommunalbestyrelse er man valgt til at have forskellige holdninger. Det kan derfor gå hedt for sig. Det er vigtigt at huske, at enighed i alle sammenhænge ikke er det optimale. Det er i debatter og holdningsudvekslinger, vi udfordres og rykker vores perspektiv på verden. Og i demokratiet er der meget på spil. Det handler om vores skattekroner, om vores kernevelfærd, vores boliger, vores børn – vores liv. I demokratiets bestyrelser er vi alle aktionærer, og derfor har vi alle en holdning til de beslutninger, der træffes, og grundlaget, de træffes på. Oftest vurderer vi succesen op mod, hvilken impact det har på netop vores liv – og skeler ikke til naboen.
Derfor er det på mange måder langt mere udfordrende at være bestyrelsesmedlem i en kommunalbestyrelse end i almindelige bestyrelser, med en mindre kompliceret bundlinje.
Derfor skal vi hylde alle de tusindvis af danskere, der i disse måneder gør sig klar til at tage én for holdet i demokratiets tjeneste. Det er vi som borgere i demokratiet glade og taknemmelige for – også når vi ikke lige får det sagt.
Så tak og velkommen om bord. Det bliver dit livs mest spændende rejse. •