
Mange kommuner udskyder affaldssortering
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det har været svært for kommunerne at leve op til de nye krav til affaldssortering og antal fraktioner indenfor tidsfristen, og derfor har et stort flertal af landets kommuner søgt om dispensation til at få udsat fristen for de nye krav. Det viser en aktindsigt, som DR har fået fra Miljøstyrelsen.
I december sidste år vedtog Folketinget en ny lov, som pålagde kommunerne at skulle affaldssortere i ti fraktioner. Men flere kommuner påpegede fra start, at de ville få svært ved at leve op til den korte frist, som var den 1. juli. Nu viser DR’s aktindsigt, at otte ud af ti af landets kommuner har søgt om dispensation for fristen. Samtidig har mere end halvdelen af landets kommuner udskudt affaldssorteringen i halvandet år.
Ifølge DR er det mad- og drikkekartoner, som flest kommuner har søgt dispensation fra at sortere. Hernæst topper farligt affald, pap, madaffald og plast listen over de fraktioner, som flest kommuner har søgt dispensation fra.
DR fortæller, at flere af landets kommuner oplever lang ventetid på nye affaldsbeholdere og biler, fordi efterspørgslen er blevet så stor. At det særligt er mad- og drikkekartoner, som volder kommunerne problemer, skyldes ifølge DR, at kartonerne endnu ikke kan sorteres og genbruges herhjemme, og at det er helt nyt at sortere i denne kategori. Mens nogle kommuner får de frasorterede mad- og drikkekartoner transporteret til Tyskland, har nogle kommuner bevidst valgt den løsning fra.
– Vi har taget det udgangspunkt, at vi ønsker at afsætte kartonerne indenfor Danmarks grænser, så vi ikke skal til at køre det udenlands, siger Torben Mølgaard, der er chef for natur og miljø i Holstebro Kommune, til DR.
Alle kommuner regner med at sortere affald i alle ti fraktioner ved udgangen af næste år. antj@kl.dk