
Bemærkning fra styrelseschef vækker harme: Er det virkelig sådan, de ser på os i kommunerne?
tekst Mads Brandsen
Det er velkendt, at kommunerne er pressede af personalemangel på social- og sundhedsområdet. Det oplever Styrelsen for Patientsikkerhed også, kunne direktør Anette Lykke Petri fortælle på et myndighedspressemøde torsdag.
– Det er simpelthen det muliges kunst. Derfor har man valgt nogle steder at lave den løsning, at hvis man har smittede medarbejdere, der ikke er voldsomt syge eller ikke har symptomer, så går de syge medarbejdere på arbejde for at passe de syge beboere, der for eksempel er på et plejecenter, sagde hun.
Der er tale om ”enkelte tilfælde”, skrev styrelsen senere på Twitter.
En fremgangsmåde, der selvfølgelig er uacceptabel – og en fremgangsmåde, som kommunerne ikke kan genkende.
– Det er rigtigt overraskende for os, at det skulle være et problem. Vi melder hus forbi og kan ikke genkende det, sagde KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo torsdag aften til Ritzau.
På Twitter kalder han beretningen for ”anekdotisk” og undrer sig over, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har bragt sagen op over for KL på et af de utallige møder, begge deltager i.
Det undrer også Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).
– Jeg synes, man skal passe meget på, når man som myndighed står og taler til hele befolkningen. Meget hurtigt er der nogen, der bliver bekymrede for, at det finder sted i ens egen kommune. Det sætter en mistro i gang, og det sender et signal om, at vi i kommunerne er ligeglade. Og det er simpelthen ikke rigtigt. I Helsingør har vi hele tiden fulgt alle retningslinjer meget sirligt, og vi kunne ikke drømme om at sende smittede medarbejdere på arbejde, siger hun.
Hvilket signal sender styrelsen, når man siger sådan?
– Man smider alle 98 kommuner under bussen. I stedet for at gå til KL og fortælle, at der er et par eksempler. Så var det jo blevet løst ad den vej. Jeg spørger mig selv, om det virkelig er sådan, de ser på os ude i kommunerne? Som nogen, der ikke rigtig kan finde ud af det? Det skuffer mig, siger Benedikte Kiær.
Også Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) har blandet sig i debatten på Twitter:
– Er der i dokumentationen for den påstand også en dokumentation for, at det er arbejdsgiveren, der har bedt personalet om at tage på arbejde, spørger han.
Det har Styrelsen for Patientsikkerhed ikke svaret på.
Danske Kommuner har fredag været i kontakt med styrelsen for at få et interview, men det har ikke været muligt. Styrelsens presseafdeling oplyser dog, at man er kede af, hvis udtalelsen på pressemødet har skabt ængstelse. Med hensyn til dokumentationen af udsagnet fra Anette Lykke Petri kan styrelsen ikke nævne hvilke kommuner, der er tale om, da den derved ville udlevere personfølsomme oplysninger. mdbr@kl.dk