
FOA: Uddannelse af ufaglærte til ældreplejen går for langsomt
tekst Thomas Kokholm Nielsen
I sidste uge kom FOA med en bredside mod kommunerne. I en pressemeddelelse kritiserede fagforeningen, at flere kommuner slet ikke har anmodet om penge til at uddanne ufaglærte.
Der blev på finansloven for 2021 afsat 425 millioner kroner i år til at hæve kvaliteten i ældreplejen - og 450 millioner kroner i hvert af de kommende år frem til 2024 - men på grund af politiske forhandlinger, der trak ud, blev det beløb halveret og perioden, kommunerne kunne anmode om tilskuddet åbnede først 1. juli. Men kommunerne har tilsammen kun søgt 174 millioner kroner af den allerede reducerede pulje på 212 millioner kroner.
Det er dybt kritisabelt og udtryk for manglende forståelse af de kæmpe rekrutteringsudfordringer, mener FOA.
– Der er så stort behov for social- og sundhedshjælpere og -assistenter i ældreplejen – vi ser flere kommuner gå i nødberedskab i disse uger og behovet bliver kun større i fremtiden, derfor er det dybt frustrerende at se, at de penge til 1.000 nye faglærte kolleger ikke bliver brugt i det omfang, der er aftalt, og som der er hårdt brug for, siger sektorformand i FOA Torben Hollmann.
– Vi er allerede for sent ude i forhold til at uddanne nok faglærte i ældreplejen. Det betyder, at medarbejderne lige nu knokler hårdt og må se langt efter flere kolleger. Det er ubegribeligt, at et initiativ, som i hvert fald kunne skaffe 1.000 flere på den måde ikke bliver udnyttet, siger han.
Ziegler: Faktisk meget imponerende
Høje Taastrups borgmester og formand for KL’s løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), mener omvendt, at det er meget godt gået, situationen taget i betragtning.
– Der er ingen tvivl om, at vores ældrepleje i øjeblikket er presset – ikke kun af manglen på hænder, men også af en historisk lav ledighed og coronasituation. Det er faktisk meget imponerende, at kommunerne allerede har anvendt 174 ud af 212 millioner kroner. Helt ind i foråret var der usikkerhed om udmøntning af midlerne, hvilket reelt kun har givet kommunerne seks måneder til opgaven. Dertil er ordningen født med en del bureaukratiske benspænd, så det har ikke været ligetil for kommunerne at få pengene ud at leve og sikre flere faglærte, siger Michael Ziegler.
Han understreger, at KL har stort fokus på opgaven med at løfte fra ufaglært til faglært.
– Vi glæder os over, at vi netop nu skal til at udrulle den fælles aftale med FOA om en styrket opsøgende indsats, der netop sigter på at få flere medarbejdere opkvalificeret. Men hvis puljen og den opsøgende indsats skal lykkes, forudsætter det, at der er medarbejdere at opkvalificere. Dem kigger mange kommuner altså langt efter lige nu, siger han. tkn@kl.dk