
Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
I oktober var der 95.100 fuldtidspersoner på kontanthjælp, hvilket er det laveste i 13 år. Før har man ikke vidst, om årsagen var, at de kom i arbejde, eller om de endte i anden for for overførselsindkomst.
Nu viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-register, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har analyseret, at markant flere kontanthjælpsmodtagere rent faktisk kommer i arbejde.
Mere end otte procent af de jobparate og åbenlyst uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere i den foregående måned kom i arbejde måneden efter, hvilket er det højeste niveau siden 2008.
– Udviklingen skyldes især, at opsvinget lige nu er så kraftigt, at arbejdsgiverne er nødt til at kigge meget langt ned i ledighedskøen for at finde arbejdskraft. Det vil sige blandt langtidsledige og andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet, herunder kontanthjælpsmodtagere, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.
– Fra 2004 til 2008 lykkedes det også at sænke antallet af kontanthjælpsmodtagere markant. Det blev kaldt for det største socialpolitiske fremskridt i årtier. Desværre blev gevinsterne dengang tabt på gulvet efter finanskrisen, men vi står i dag i en langt bedre situation. Konkurrenceevnen er stærkere og forbrugerne har været mådeholdne. Det mindsker risikoen for en hård landing og øger chancen for, at vi kan holde fast i den positive udvikling, lyder det fra Erik Bjørsted.
En af analysens hovedkonklusioner er også, at en vis mangel på arbejdskraft er sundt for økonomien. Det giver nemlig flere jobåbninger for borgere uden for arbejdsmarkedet. marp@kl.dk