
Ikke oppe i træet - helt nede på jorden
tekst Anna Törnqvist Jensen
Emil Blücher (LA) ved godt, at han formentlig ikke går en nem tide i møde som borgmester. Han har igennem flere måneder højlydt kritiseret debatkulturen i byrådet i Solrød, og oven på et hårdt konstitueringsforløb er der skår, der skal klinkes. Først var der flertal bag Jonas Ring Madsen (S) som ny borgmester, inden Emil Blücher pludselig meddelte, at der nu var flertal for, at han kunne tage nøglerne til borgmesterkontoret.
– Jeg tror, det er femte konstellation, vi er landet på nu, og jeg havde gerne været det her forløb foruden. Jeg er pinligt bevidst om, at det her konstitueringsforløb har gjort, at der er nogle af de andre partier, der er godt og grundigt sure og skuffede, og at det vil tage tid at få renset luften 100 procent med de partier, som ikke er en del af konstitueringen. Jeg håber og tror på, at det kan blive godt. Så er spørgsmålet bare, om det tager et halvt eller halvandet år, siger Emil Blücher, der med sine 28 år efter 1. januar er landets yngste borgmester.
Ved valget gik Venstre, der har haft borgmesterposten siden 2006, markant tilbage, mens Liberal Alliance med Emil Blücher i spidsen gik markant frem. Siden lykkedes det Emil Blücher at skabe flertal for ham som borgmester med opbakning fra Venstre, Konservative og Havdruplisten. Mellem hænderne holder han en kop varm kakao toppet med flødeskum, mens han fortæller.
– Jeg kan godt drikke kaffe, hvis jeg bliver tvunget til det, men det er ikke nogen stor fornøjelse for mig, bemærker den kommende borgmester med et smil, som om han godt ved, at kakaodrikken stikker lidt ud.
##ContentBoxStart##266512##ContentBoxEnd##
Iværksætter som 16-årig
Emil Blücher er heller ikke en helt klassisk politiker. Han er ikke vokset op i et ungdomsparti, og han har ikke læst statskundskab. Han er uddannet samfundsfaglig student fra Solrød, hvor han har boet hele sit liv, og allerede som 16-årig startede han sin første virksomhed, Blücher Media, som beskæftigede sig med online marketing.
– Jeg var ikke den mest flittige student. Det kan godt være, jeg havde fysisk fremmøde i gymnasiet, men det er lidt et under, at jeg kunne komme igennem med det skriftlige fravær, jeg havde. På et tidspunkt talte jeg med min dansklærer, som sagde meget lige ud: ”Du er dygtig nok Emil, men jeg kan ikke give dig højere karakter, når du ikke er mere på. Jeg kan udmærket se på dig, at dit fokus er et andet sted, og det kommer jeg ikke til at lave om på. Det er, som det er, og hvis du kan leve med, du ikke scorer topkarakter, kan jeg også godt leve med det,” fortæller Emil Blücher og tilføjer, at det var det at udrette noget og se det vokse, der motiverede ham.
Interessen for politik blev også vakt i gymnasiet, og Emil Blücher blev efter en debat under folketingsvalget i 2011, hvor flere folketingskandidater besøgte gymnasiet, prikket på skulderen af forældrenes genbo, der selv var aktiv i Venstre. Til debatten havde Emil Blücher nemlig gjort sig bemærket, da han i protest mod betalingsringen, som var et varmt emne dengang, hev en liste med 40 afgifter, bilister blev pålagt, frem.
– Og så spurgte jeg: ”Så det, I siger nu, er, at bilejerne skal have endnu en afgift?”. Der var nogle i panelet, som ikke ligefrem blev glade for det spørgsmål, men der var mange fra gymnasiet, som hujede og heppede. Jeg ville gerne udstille det hykleriske i det, for jeg følte mig så provokeret af den snak om betalingsringen, som var så absurd, husker han.
I 2013 blev Emil Blücher valgt til byrådet første gang, men inden valget i 2017 skiftede han fra Venstre til LA, da han følte, han løb panden mod en mur i Venstre.
Ikke bange for mindretal
I dag beskæftiger han fem ansatte i webshoppen HUMA, som sælger rengøringsartikler, og når han indtager borgmesterkontoret, kommer han til at være øverste leder for omkring 2.000 medarbejdere i Solrød Kommune. Men han varsler også forandringer i kommunens forvaltning.
– Der kommer til at ske nogle ændringer, og det tror jeg også, man er klar over, siger Emil Blücher, der pointerer, at han mener, Solrød har for høje administrationsomkostninger, ligesom han glæder sig over, at det er lykkedes at sparke et nyt rådhus på stationspladsen til hjørne. I konstitueringsaftalen er det ligeledes aftalt, at de skattestigninger, der blev vedtaget med dette års budgetforlig, aflyses i 2023 og 2024.
– Jeg vil sige, vi i Liberal Alliance har en meget pragmatisk linje. Den klassiske LA’er ville måske gå ud og sige, at vi skal have skatten ned. Men når vi ser på realiteterne, hvor skatten stod til at stige fire år i træk, er vi i stedet gået til valg på, at skatten skal holdes i ro. Det kan godt være, vi synes, det er en god idé at sænke skatten, men det er ikke realistisk at samle et flertal om, siger Emil Blücher, der flere gange nævner sin pragmatiske tilgang. Det er også med den, han vil være bannerfører for en kulturændring i Solrød, hvor politikerne bliver inddraget tidligere, og borgerne bliver hørt.
– Der har hersket en meget dyb ”vi-ved-bedst-kultur”, og jeg synes, valget viser et tydeligt fravalg af den kultur. Jeg vil gerne give plads til andre, og vi har en sammensætning i byrådet nu, hvor man kan finde flertal på et utal af måder. Jeg vil kunne danne flertal uden Konservative og Venstre, og der er også partier, som vil kunne danne flertal uden LA, siger Emil Blücher og fortsætter:
– Vores afgående borgmester (Niels Hörup (V), red.) var panisk angst for at komme i mindretal, men jeg er sådan set ikke bange for den dag, vi kommer i mindretal. Jeg synes, det er sundt, at borgerne kan se, hvor vi er uenige.
Emil Blücher understreger samtidig, at han vil stå i spidsen for et godt samarbejdende byråd.
– Der er ikke nogen tvivl om, vi har et lidt skidt udgangspunkt, når vi tager hele konstitueringen i betragtning, men jeg tror, det betyder meget, at der sidder en for bordenden, som gerne vil samarbejde og er villig til at indgå kompromiser. Jeg vil gerne række hånden ud, og det kan da godt være, jeg skal gøre det 20 gange, før jeg bliver imødekommet den anden vej. Men det eneste, jeg kan gøre, er at blive ved at prøve.
##ContentBoxStart##266513##ContentBoxEnd##
Skal ikke være bykonge
Mens Emil Blücher på forhånd havde sagt, at partiet ville få et godt valg, hvis det lykkedes at fordoble antallet af mandater til to, havde han ikke forventet, at Liberal Alliance ville sikre sig tre mandater og kun være 46 stemmer fra det fjerde.
– Det er gået bedre, end vi turde drømme om. Men det er jo meget godt, vi ikke fik det fjerde mandat, for vi var kun tre kandidater på listen, siger Emil Blücher.
Hans kæreste, Regine Hovmøller (LA), blev også valgt ind i byrådet, og Emil Blücher ser det ikke som et problem, at de to nu både skal dele hjem og byrådssal.
– Der er nogle borgere, som har bemærket efterfølgende, at det er smånepotistisk at hun bliver ny udvalgsformand, fortæller Emil Blücher og fortsætter:
– Regine er gået til valg på børne- og ungeområdet, og hun er ved at uddanne sig til folkeskolelærer. Hun har været medlem af partiet længere tid end jeg, og hun fik næstflest stemmer af kandidaterne på vores liste. Så at vi skulle se bort fra hendes erfaring og stemmetal og den opbakning, der har været til hende, udelukkende fordi hun er min kæreste. Det kommer ikke til at ske på min vagt.
Emil Blücher selv blev valgets store stemmesluger med næsten 1.600 personlige stemmer, og selvom succesen godt kunne føre til Christiansborg, har han ikke i sinde at svigte sine vælgere.
– Jeg har givet mine vælgere et løfte om, at jeg sidder her de næste fire år, siger Emil Blücher, der dog ikke vil afvise, at et folketingskandidatur kan komme på tale senere hen.
– Jeg ser ikke borgmesterposten som en trædesten til noget mere. Mit fokus er at komme ud og lave konkrete forandringer, som gør en forskel for folk. Så må vi se, hvordan det ser ud om fire år – om det giver god mening at tage en periode mere, eller der er andre kræfter, der skal tage over. Jeg kommer ikke til at sidde lige så længe som den afgående borgmester. Det er ikke et mål i sig selv, at jeg skal være borgmester. Det er målet, at jeg skal rykke nogle ting, siger Emil Blücher. • antj@kl.dk
Partiformand håber på liberalt udstillingsvindue
Formanden for Liberal Alliance Alex Vanopslagh lægger ikke skjul på, at glæden, over at partiet har sikret sig sin første borgmesterpost, er stor.
– Det er skønt, siger Alex Vanopslagh og kalder valgresultatet i Solrød ”helt vanvittigt”.
– 15 procent har stemt på LA, og det er jo helt vanvittigt, når man tænker på, hvor ringe vi ellers står. Det samlede valgresultat (ni mandater på landsplan, red.) var ikke så overraskende, men vi havde måske troet, vi godt kunne performe lidt bedre. Derfor er det enormt opløftende, at vi får vores første borgmesterpost nogensinde i Emil Blücher, som også blev kommunens stemmesluger. Det giver en saltvandsindsprøjtning oven på et lidt sløjt kommunalvalg.
Partiformanden lægger vægt på Emil Blüchers erfaring med byrådsarbejdet gennem otte år, og at han har indtryk af, at den nyvalgte borgmester er en dygtig og seriøs politiker, som ved, hvad han vil, og ikke stiller folk noget i udsigt, som han ikke kan indfri.
– Jeg håber, Solrød bliver et liberalt udstillingsvindue, men man skal jo passe på med at skrue forventningerne for højt op, da det jo også handler om samarbejde. Men i en kommune, hvor der er blåt flertal, og hvor LA har borgmesterposten, er det klart, at det om fire år gerne skulle se anderledes ud. At der er kommet mere frit valg, mindre bureaukrati og – i den bedste af alle verdener – også lavere skatter. Men der er selvfølgelig nogle lokale forhold at tage hensyn til, siger Alex Vanopslagh og tilføjer:
– Det ville da være helt fantastisk, hvis Solrød blev en foregangskommune i forhold til nye måder at levere velfærd på, og at man i højere grad inddrager flere private aktører. antj@kl.dk