
Hver syvende flytter tilbage til barndomskommunen
tekst Anna Törnqvist Jensen
Hver syvende vender tilbage til den kommune, de selv er vokset op i, når de bliver voksne.
Det viser en ny analyse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet. Undersøgelsen viser, hvor stor en del af en årgang, der som 35-årige bor i den kommune, de også boede i som 15-årige efter at have boet i en anden kommune i mindst to sammenhængende år i den mellemliggende periode.
Ifølge Momentum gælder det i år 2021, at 14 procent af årgang 1986 – altså den årgang, der er fyldt eller fylder 35 år i år – er flyttet tilbage til deres barndomskommune. Fra årene 2011 og frem har andelen stort set konstant ligget på 13-14 procent.
Til Momentum forklarer Ph.d.-studerende på Syddansk Universitet og University of Groningen, Eva Mærsk, at en del af forklaringerne på, hvorfor nogle vender tilbage til barndomskommunen, når man har fået sit første barn, er ønsket om at være tæt på bedsteforældrene. Men forskning viser også, at egne barndomsminder har stor betydning for, om de vælger at flytte tilbage.
I år er Syddjurs den kommune, hvor flest 35-årige er vendt tilbage, og kommunen har de seneste år lavet bosætningskampagner for at få flere til at slå sig ned netop der. Borgmester Ole Bollesen (S) tror på, det har haft en effekt, og så peger han på, at en hurtig motortrafikvej til Aarhus og letbanen gør det mere bekvemt at bo i Syddjurs. Nyborg Kommune indtager andenpladsen som den kommune, hvor den næsthøjeste andel flytter tilbage. Det glæder borgmester Kenneth Muhs (V), som ligeledes peger på, at gode transportforbindelser gør Nyborg attraktiv. For ham betyder det dog meget, at der er mange, der selv er vokset op i Nyborg, som vender tilbage.
– Vi kan indrykke nok så mange annoncer med nye udstykninger og markedsføre os som kommune, men det er meget stærkt at have en række ambassadører, der er vokset op her, og med valget om at flytte tilbage kan de smitte af på bekendtskabskredse fra uddannelser og arbejdspladser, siger Kenneth Muhs til Momentum.
Hørsholm og Lyngby-Taarbæk er blandt de kommuner, hvor færrest vælger at flytte tilbage. Det kan dog ifølge adjungeret professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet Hans Skifter-Andersen skyldes høje boligpriser.
– I kommuner som Hørsholm og Lyngby-Taarbæk betyder boligpriserne, at det generelt kan være svært at komme ind på boligmarkedet for den her aldersgruppe, og det betyder så samtidig, at der ikke er så mange, der vender tilbage, selvom de er vokset op der, siger han til Momentum.
Læs hele Momentums undersøgelse her.