Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Budkrig om byvandring
Kunne du tænke dig at komme en tur på byvandring og høre historier om Køge, mens du samtidig giver til en god sag? Så er det bare med at finde hammeren frem og slå hul på sparegrisen. Køge Kommune har nemlig doneret to byvandringer til fordel for Danmarks Indsamling 2021. Alle kan byde ind på byvandringerne på online-auktionshuset Lauritz.com, hvor man kan komme i budkrig om byvandringen.
Teaterturen overlever
Når skolerne åbner igen, skal det være muligt for eleverne at komme i teateret. Derfor vil Aarhus’ kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) forlænge muligheden for gratis transport for skoleklasser, så snart restriktionerne bliver lempet. På grund af restriktionerne i offentlig transport var det allerede inden skolelukningerne ikke muligt for skolerne at reservere gruppebilletter hos Midttrafik. Derfor blev mange teaterture aflyst, indtil rådmanden i september 2020 indførte en pulje på 150.000 kroner til at betale for transporten til teatrene. Puljen gjaldt til udgangen af 2020 og dækker udgifterne til en bus, taxa eller lignende, hvis det ikke er muligt at benytte offentlig transport. Nu bliver puljen forlænget til også at gælde i 2021, når det igen bliver muligt for eleverne at tage i teateret, og indtil Midttrafik genindfører gruppebilletterne.
3.700
ejerlejligheder i Aarhus Kommune er forældrekøb. Det svarer til hver ottende ejerlejlighed i kommunen. Aarhus er dermed den kommune med den højeste andel af forældrekøb, viser ny analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Cevea og Aarhus Universitet.
Døgnindsats for socialt og psykisk udsatte
I Lolland vil man nu gøre en indsats for at forbedre vilkårene for borgere med psykiske og sociale udfordringer. 1. februar åbner en ny akuttelefon, hvor voksne borgere med psykiske og sociale udfordringer og deres pårørende kan få rådgivning i akutte situationer, også uden for kommunens normale åbningstid. Derudover kan henvendelserne ske helt anonymt. Borgerne kan få en personlig uforpligtende samtale, hvor de selv bestemmer emnet. Rådgiveren vil sammen med borgeren eller den pårørende forsøge at indkredse, hvilket behov for hjælp der er, og om netværk eller fagpersoner skal inddrages, så situationen ikke udvikler sig eller fører til nye udfordringer.
Enzymer og kemikalier i skolen
Hvordan kan enzymer fra naturen erstatte kemikalier i industrien? Det undersøger forskere i avancerede laboratorier i internationale virksomheder – og det samme skal elever i Gladsaxe nu i gang med. Til foråret kan skolebørnene trække i de hvide kitler. Kommunen har nemlig indgået et partnerskab med LIFE Fonden. LIFE, der står for Læring, Idéer, Fascination og Eksperimenter, vil styrke naturfagsundervisningen på skolerne. Det sker blandt andet ved hjælp af LIFE’s mobile laboratorier. Undervisningsforløbene og faciliteterne er gratis for skolerne at anvende, da de uddeles som bevillinger fra LIFE Fonden.
Lysfest bliver til lysglimt
Den årlige lysfest i Svendborg må nu nydes i mindre bidder og over en hel måned. Alt må nemlig gentænkes i corona-restriktionernes navn. Normalt afvikles Lysfesten i starten af december, men på grund af corona har øvelsen været at få spredt begivenheden ud over lang tid, så det bliver en corona-sikker version. Med en månedlang lysglimt-udstilling med deltagelse af kunstnere fra hele landet er der lagt op til en smuk oplevelse, der kan nydes i små bidder i løbet af hele februar. Lysdekorationerne er skabt af en blanding af lejere på Frederiksø og en række danske kunstnere samt forskellige lokale aktører.
Gå-fællesskaber til den korte eller lange tur
Hvorfor gå alene, når vi kan gå sammen? Et nyindgået partnerskab skal i Holstebro tilbyde små gå-fællesskaber til mennesker, der på grund af funktionsnedsættelse er blevet fysisk inaktive. Det kan både være korte ture på én til to kilometer eller længere ture, hvis deltagerne har mod på det. Turene arrangeres af en til to gå-værter, som bliver instrueret i at skabe en tryg og corona-sikker gåtur, der overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger på det givne tidspunkt. Partnerskabet er skabt mellem Kultur & Frivillighuset, Holstebro Kommune og Bevæg dig for Livet – Løb & Gang. Projektet er en del af Bevæg dig for livet-visionsaftalen mellem Holstebro Kommune og idrætsorganisationerne DIF og DGI. Her er et af målene at få 5.000 flere aktive voksne i kommunen inden 2023.
Borgmesterbrev og salamimetoder
Nu er det gået for vidt med den trafikale ”salamimetode” i Midtjylland. Borgernes mulighed for at komme fra A til B er gradvist blevet forringet, og nu lægges der op til flere nedskæringer. Sådan lyder budskabet til Midttrafiks bestyrelse fra de to V-borgmestre Hans Østergaard fra Ringkøbing-Skjern og Lars Krarup fra Herning. De har sammen skrevet et borgmesterbrev, der opfordrer Midttrafik til at droppe en foreslået nedlæggelse af X-busruten Ringkøbing-Herning-Silkeborg-Aarhus. ”Uanset passagertal har Midttrafik en samfundsforpligtelse til at tilbyde velfungerende, kollektiv transport. Og en forringelse af servicen vil kun yderligere reducere passagertallet,” lyder det blandt andet i brevet.
Ledelinjer gør livet lettere
Nye ledelinjer skal gøre livet lettere for Koldings blinde og svagtseende. Kommunen har indkøbt 3.200 nye fliser, der har ledelinjer i belægningen. De skal installeres i gågadesystemet, så blinde og svagtseende selv kan finde vej og gå en tur i den gamle bykerne. Fliserne i ledelinjerne er som de første i Danmark fremstillet af en ny type ”grøn” cement, som udleder væsentligt mindre CO2 end traditionel cement. Ledelinjerne består af fliser i størrelsen 30x30 cm, som har en særlig overflade med riller og knopper, som de blinde kan følge med deres blindestokke.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-3-side-38-39.pdf