
Her er genåbningsplanen: Regionale lempelser fra 1. marts
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om en delvis genåbning af samfundet, når de nuværende restriktioner udløber søndag i denne uge. Planerne lægger sig tæt op ad de anbefalinger, som regeringens eksperter og myndighederne præsenterede mandag. Siden har Folketingets partier forhandlet en politisk aftale på plads, der gælder fra 1. marts.
– Det er en genåbning, der stiller sig på det fundament, som eksperterne har givet os. Det betyder, at vi kan åbne store dele af detailhandlen, udendørs kulturinstitutioner og udendøres idrætsliv, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).
Aftalen, som regeringen præsenterede i dag på Christiansborg, betyder, at der bliver indført en række lempelser af de nuværende restriktioner, mens andre restriktioner forlænges indtil videre.
På landsplan gælder det fra 1. marts, at butikker under 5.000 kvadratmeter kan åbne, udendørs idræts- og fritidsaktiviteter kan foregå med op til 25 deltagere, og udendørs kulturinstitutioner kan åbne, mod at gæster fremviser en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.
På skoleområdet ligger genåbningen op ad eksperternes anbefalinger. I Nordjylland og Vestjylland kan afgangselever på grundskoler, ungdomsuddannelser og efterskoler på mandag komme tilbage i skole. Den lempelse skal ledsages af mere udbredt testning af eleverne. Afgangselever i resten af landet må vente indtil tidligst 15. marts.
– Vi er gået præcist så langt, som myndighederne anbefaler os, at vi kan gå uden at belaste sundhedsvæsenet for meget, siger Nick Hækkerup.
Det er desuden en del af aftalen, at der frem mod 15. marts og 6. april skal kigges på, om der er flere landsdele, hvor uddannelsesinstitutioner kan blive omfattet af genåbningen i form af, at afgangselever kan vende tilbage til fysisk undervisning.
– Den 15. marts ser vi allerede ind i, at de næste regioner får mulighed for at åbne mere på uddannelsesområdet, såfremt smitten ikke udvikler sig i forkert retning. Næste ryk kommer så den 6. april. Logikken bag det er, at se hvordan det udvikler sig. For smitten kan alt andet lige stige på ryggen af de lempelser, vi præsenterer i dag, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemødet.
I de forløbne dage har en række borgmestre udtrykt skuffelse over, at kommuner med lavt smittetryk ikke så ud til at blive en del af genåbning på skoleområdet. Med dagens aftale kan de nu konstatere, at skuffelsen må bestå. Pernille Rosenkrantz-Theil forklarer, at genåbningen skal foregå under et kontrolleret og roligt tempo.
– Vi kan ikke det hele på en gang desværre. Der er kun plads til en vis mængde aktivitet i vores samfund, så hvor end vi gerne ville åbne mere, så er det her eksperternes indstilling til, hvad der kan åbnes nu. Men allerede 14 dage frem kigger vi på at åbne for flere afgangselever i andre dele af landet. Men vi forstår godt, at det for de enkelte elever, der sidder derhjemme, der er marts en svær måned, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Bornholms Regionskommune får lov til at gennemføre en langt mere omfattende genåbning, hvor så godt som alle uddannelsesinstitutioner får lov til at lave fysisk undervisning. jki@kl.dk