
Kommuner tager godt imod principper fra bankråd
Kommunerne slutter i stor stil op om de principper, der i 2019 blev resultatet af arbejdet i KL’s bankråd. Det viser en ny rundspørge, som 77 kommuner har svaret på.
Således svarer 31 procent af kommunerne, at de allerede har taget de nye principper i brug, alt imens 56 procent af kommunerne planlægger at tage dem i brug, næste gang de skal indgå en kontrakt med en bank.
Det vækker begejstring hos KL.
– Jeg er rigtig glad for, at så stor en del af kommunerne har gjort brug af principperne eller regner med at gøre det næste gang, siger formand Jacob Bundsgaard (S) i en kommentar.
– Jeg ser det som et udtryk for, at der har været brug for nogle principper, der gør det tydeligt over for bankerne og omverdenen, hvilke forventninger vi som kommuner har til samarbejdet med dem. Det handler især om at signalere en klar forventning til, at bankerne navigerer efter et tydeligt etisk kompas og påtager sig et samfundsansvar.
Banker skal holde kommunen orienteret
Det var i januar 2019, mens Danske Banks hvidvasksag stadig rasede i offentligheden, at KL nedsatte et bankråd under ledelse af professor Rasmus Feldthusen fra Københavns Universitet og med deltagelse af blandt andre brancheorganisationen Finans Danmark.
Et halvt år senere var rådet klar med et sæt af governanceprincipper, der beskriver, hvad kommunerne forventer af deres bankleverandører. Mere konkret indeholder dokumentet otte principper, for eksempel at bankerne skal agere proaktivt og åbent.
”Vi forventer, at banken udviser rettidig omhu og løbende holder kommunen orienteret om problematiske sager, som har – eller vil kunne – udvikle sig”, hedder det eksempelvis i punkt nr. 4.
Kommunerne forventer ifølge principperne også af bankerne, at de samarbejder aktivt med myndighederne om at opklare ”ethvert forhold af betydning for myndighedernes arbejde”.
##ContentBoxStart##262196##ContentBoxEnd##
Ansvarlig forvaltning
En af de kommuner, der har taget principperne i brug, er Struer Kommune, der i anden halvdel af 2019 havde de daglige bankforretninger i udbud. ”I tilbuddet skal tilbudsgiver bekræfte, at man overholder governanceprincipperne”, fremgår det af udbudsmaterialet, der også indeholder selve principperne.
Kommunen fik tilbud fra tre forskellige banker, der dermed erklærede sig parate til at overholde principperne i bankrådets dokument.
– Det er vigtigt, at kommunens økonomi, som er stor og betydende for lokalsamfundet og borgerne, bliver forvaltet godt og ansvarligt, sagde borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) dengang.
Valget faldt i sidste ende på Sparekassen Vendsyssel, som dermed er bank for Struer Kommune indtil 2023. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-4-side-16.pdf