
Nyborg skruer ned for Kina
tekst Frederikke Stoustrup
Nyborg Kommune var med på beatet, da de i 2013 tog imod et tilbud fra den kinesiske investor Wang Yang om at købe ejendommen Sølyst. Denne investering blev for alvor starten på kommunens Kina-eventyr, og året efter havde kommunen oprettet et Kina-udvalg, udformet en Kina-strategi og fået en hjemmeside på kinesisk, hvor interesserede borgere kunne læse om Nyborgs kinesiske navn 尼堡 (Níbao).
Alle disse ting er nu nedlagt, og det kan være svært at gennemskue, hvor det efterlader Nyborgs Kina-samarbejde. Byrådsmedlem og formand for erhvervs- og udviklingsudvalget i Nyborg Peter Wagner Mollerup (V), som også er tidligere medlem af det nu nedlagte Kina-udvalg, fortæller, at der er skruet ned for blusset, men samarbejdet fortsætter.
– Fra 2013 og så til slutningen af 2017 har der været mange forskellige aktiviteter og projekter. Fra 2018 begynder vi så at skære lidt til, for vi er jo også blevet klogere i mellemtiden. Vi har fokus på de kinesiske investorer, vi har fået, og deres netværk. Vi siger ikke bare ja til alle henvendelser, der kommer til os, ligesom i starten, siger han.
Gennem Nyborgs første investor, Wang Yang, og hans netværk i Kina, fik kommunen også kontakt til yderligere to investorer. De tre kinesere udgør nu udgangspunktet for Nyborgs Kina-arbejde.
– Normalt fungerer det sådan, at vores investorer her i byen kontakter os, hvis de har nogle ideer. Det er også nogle typer, der godt kan lide at tage en kop kaffe en gang imellem og lige vende situationen, fortæller Peter Wagner Mollerup.
Masser af erfaring
Ifølge Peter Wagner Mollerup var de mest aktive år for Nyborgs Kina-samarbejde fra midten af 2013 og til slutningen af 2017. I denne periode blev der blandt andet optaget en kinesisk film i Nyborg, som blev vist i Beijing ved fejringen af det dansk-kinesiske turismeår, fejret kinesisk nytår for 200 inviterede i kommunen, og der var også et par besøg til Kina.
Kommunens netværk blev også brugt til at finde en samarbejdspartner til et joint venture om biogas i Kina, og en lokal bager fra Nyborg åbnede en butik i Beijing.
– Vi har fået gode erfaringer med de her projekter og samarbejder, og vi har hver gang også haft eksterne partnere med, som vi har kunnet læne os op ad. Tilbage i 2015 havde jeg også glæden af at møde Kinas ambassadør i DK, Liu Biwei, og da jeg fortalte, at jeg var fra Nyborg, vidste han godt, hvem vi var.
Det er dog efterhånden nogle år siden, at der har været et konkret projekt, og med nedlukningen af Kina-udvalget og de andre Kina-indsatser mener Peter Wagner Mollerup, at kommunen har fundet et passende niveau.
– Vi skal selvfølgelig altid tænke over, at det er skatteydernes penge, vi bruger, og vi må ikke spilde vores tid og indsatser. Der kan man sige, at vi nu har prøvet lidt kræfter med det, men vi er også bare en lille kommune, og der er en naturlig grænse for, hvad vi kan, og hvad vi skal organisere af indsatser på det her område. Der var ikke længere en grund til at have et separat Kina-udvalg.
##ContentBoxStart##262199##ContentBoxEnd##
Storpolitik bekymrer ikke
De seneste år har der været flere negative sager om Kina på højere niveauer, som for eksempel kritikken af telekommunikationsselskabet Huawei. Desuden har EU og mange lande, inklusive Danmark, rejst kritik af Kinas indskrænkning af menneskerettigheder og indblanding i demokratiske processer i Hong Kong. I Danmark har flere universiteter også valgt at nedlægge de kinesisk medfinansierede Konfucius Institutter på grund af bekymringer om konflikt med universiteternes uafhængighed.
For Peter Wagner Mollerup har storpolitik og den nationale stemning dog ikke haft indflydelse på Nyborgs nedtrapning af Kina-arbejdet eller forholdet til de tre kinesiske investorer.
– Som jeg oplever det, har vi bare fundet et passende niveau for samarbejdet nu – det er ikke på grund af noget storpolitisk, hvor nogle mener, at det ikke længere er rigtigt at samarbejde med Kina, siger han.
Ifølge Peter Wagner Mollerup er der opbygget en stor tillid mellem kommunen og de tre primære investorer, og det er især vigtigt, når man har at gøre med kinesere, der går meget op i at pleje deres forretningsforbindelser.
– Når man ser på, hvor meget Kina ejer både i USA og EU, så er det jo efterhånden svært at komme udenom landet. Jeg tror stadig på, at så længe der er kontakt mellem mennesker, og at man også nogle gange kan sidde omkring det samme bord, så er den statistiske risiko for, at det går helt galt, lavere, end hvis vi slet ikke snakker sammen. Når det gælder Kina, er tætte relationer netop en sikkerhed, siger han.
Mødet med Dalai Lama
Peter Wagner Mollerup har ellers prøvet på egen krop, hvordan storpolitik hurtigt kan nå en lokalpolitiker som ham selv, når det handler om Kina. I 2015 mødtes han med Tibets åndelige leder Dalai Lama på trods af flere henvendelser om konflikten mellem dette møde og hans rolle som medlem af Kina-udvalget.
– Jeg vil aldrig glemme den todelte situation, når jeg tænker tilbage på min politiske karriere. Jeg er selv et kristent menneske og formand for menighedsrådet, men jeg har også altid dyrket meditation, og derfor har jeg i mange år været medlem af Phendeling (Center For Tibetansk Buddhisme, red.) i København. Det endte jo pludselig i vores lokale avis, fordi jeg sad i vores Kina-udvalg som politiker, og så ville jeg som privatperson gerne hilse på Dalai Lama. Jeg fik heldigvis opbakning fra vores borgmester til at møde ham, men der kom nogle henvendelser om min lidt dobbelte rolle dengang, fortæller han og fortsætter:
– Det er et godt eksempel på, at vi har respekt for Kina, ligesom vi har respekt for alle andre lande, vi har samarbejde med, men vi har ikke bøjet os for de kinesere, som mente, at vi burde tage afstand fra Dalai Lama, da han besøgte Danmark og lignende landspolitiske og storpolitiske spørgsmål.
Peter Wagner Mollerup hørte aldrig noget personligt fra kommunens kinesiske samarbejdspartnere, men han er overbevist om, at Kina følger med i alt, hvad deres partnere foretager sig.
– Jeg er fuldt bevidst om, at kineserne sikkert har haft helt styr på os, og hvad vi lavede, ligesom vi forsøger at rådføre os med Udenrigsministeriet i vores internationale relationer, men jeg hørte aldrig noget fra vores samarbejdspartnere om mit møde med Dalai Lama.
##ContentBoxStart##262200##ContentBoxEnd##
Ingen fugle på taget
Mange kommuner i Danmark har venskabsbyer i Kina, men for mange er det sparsomt med konkrete projekter, der kommer ud af disse aftaler. Nyborg har hele to venskabsbyer i Kina, men Peter Wagner Mollerup tilskriver størstedelen af kommunens Kina-succes de kinesiske handelsmænd, som fra starten havde fokus på konkrete projekter.
– Det var meget centreret om Wang Yang i starten, som havde nogle ideer om, hvad han ville med Sølyst-ejendommen. Det vil sige, at der ikke var nogen ”fugle på taget” – det var rent faktisk en konkret aftale med en investor. Der var god harmoni mellem dem, der var tæt på ham, og det, vi lavede. Så da vi tog til Kina i 2014, fik vi både hilst på Wang Yang og nogle af hans forbindelser, som han mente var interessante for os, fortæller han.
Selvom der er kommet nogle større investeringer ud af Kina-samarbejdet for Nyborg, så har der dog også været en del udfordringer forbundet med arbejdet undervejs.
Faktisk har det allerførste projekt med at omdanne Sølyst ejendommen til et konferencecenter forvoldt kommunen en del problemer, og det er ikke kommet videre siden 2013.
– Kineserne har skullet lære, at en kommune i Danmark er noget andet end en kommune i Kina. Der gik meget lang tid, før de kunne forstå, at vi som kommune i Danmark ikke må tjene penge på noget af det, vi laver. For sådan en dygtig handelsmand fra Kina virkede det jo helt forkert. Så der gik en del tid i starten med at finde ud af, hvad vi rent faktisk kunne lave med dem, og hvad vi ikke kunne, fortæller Peter Wagner Mollerup.
Samarbejde gav ingen projekter
De to venskabsbyaftaler, som Nyborg skrev under i 2013 og 2016, blev primært indgået på baggrund af investoren Wang Yangs netværk, men der er endnu ikke kommet nogle konkrete projekter ud af dem.
– Der har været et par henvendelser fra nogle af venskabsbyerne, lige efter aftalerne blev indgået, hvor de gerne ville vide lidt om vores måde at håndtere ældreområdet på. De ville gerne lige have overskrifterne i hvert fald. Vi har jo noget know-how på ældreområdet her i kommunen, men vi fandt ud af, at vi hellere ville have en privat aktør på banen, siger Peter Wagner Mollerup og fortsætter:
– De der aftaler blev lavet lidt på en måde, hvor alle de høje herrer kommer og skriver under, og så er der nogle rammer, som man senere kan fylde ud, hvis man finder ud af, at der er nogle områder, hvor det giver mening at samarbejde. Det fungerer mere som en hensigtserklæring. Der har p.t. ikke været nogen projekter, men i princippet kunne vi sende en mail i morgen, og så ville vi lynhurtigt kunne sætte noget i gang. Vores investorer har forbindelser og netværk i de byer, som vi har venskabsaftaler med, så det, synes jeg, giver god mening.
Selvom der er skruet ned for blusset, er sporene efter Kina-eventyrets storhedstid i Nyborg dog stadig at finde i kommunen, og i korrespondancen med Peter Wagner Mollerup afsluttes hver e-mail da også stadig med de kinesiske tegn 此致敬礼 (venlig hilsen). • frst@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-4-side-26-28.pdf