
Borgmestre kritiserer lukning af testcentre
tekst Anna Törnqvist Jensen
Antallet af faste lyntestcentre er næsten blevet halveret, og der findes nu 33 lyntestcentre landet over. I stedet skal 60 procent af kapaciteten bruges på mobile test, hvor de virksomheder, der skal lave testene, kører ud til de enkelte kommuner.
Men overfor Nyhedsmagasinet Danske Kommuner lufter flere borgmestre nu kritik af lukningen af en række lyntestcentre. I Varde har borgmester Erik Buhl (V) sat sig til tasterne for at skrive et åbent brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Erik Buhl mener nemlig ikke, der er sammenhæng mellem kommunens mulighed for at få testkapacitet og statens forventninger til test.
– I sidste uge fik vi i kommunerne god gammeldags skældud af ministeren, og så er det lidt ærgerligt, at man ikke føler, vi får den hjælp, vi skulle have. Vi har 45 kilometer til det nærmeste faste testcenter, og selvom befolkningen er klar til at følge ønsket om flere test, så er der simpelthen ikke volumen nok i kapaciteten, siger Erik Buhl og fortsætter:
– Der er lavet en aftale, der ikke dækker bredt nok. Vi er desværre en kommune med et rigtig højt incidenstal i øjeblikket, og vi har for eksempel en kaserne med 700 medarbejdere. Når de ikke kan blive testet på stedet, men i stedet skal køre en time efter det, koster det 700 timers kørsel. Samtidig er der i den nye teststrategi lagt op til, at testerne skal køre meget fra sted til sted, men det giver jo mange timer med inaktivitet i bilen. Vi ville hellere have fire-fem centrale testplaceringer i kommunen. Så skal vi nok sørge for, at folk kommer de 10-15 kilometer, der så ville være derhen.
Kommer ikke til at bruge det
Borgmesteren understreger, at Varde Kommune har en god dialog med firmaet Carelink, som skal stå for lyntestopgaven i Region Syddanmark. Selskabet SOS International står for opgaven i landets fire øvrige regioner, og mandag testede Carelink og SOS International knapt 14.000 på landsplan. 0,39 procent af prøverne var coronapositive, hvilket svarer til 54 smittede. I studier har lyntest vist sig at fange 70 procent af de coronapositive, som pcr-testene fanger, og netop lyntestenes sikkerhed er et væsentligt argument for John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund. Han ærgrer sig over, at kommunen netop har mistet sit lyntestcenter.
– Vi får ikke vores borgere til at køre til lyntest i Ballerup eller Halsnæs. Det skal være nemt og nært, og så kan man bruge meget energi på at forklare, hvorfor det skal ligge der og ikke her, men jeg er ærgerlig over det, for det er et godt redskab sammen med de andre redskaber. Jeg er virkelig bekymret, og jeg er helt overbevist om, at vores borgere ikke kommer til at bruge det i samme omfang, siger John Schmidt Andersen.
Han forklarer, at de mobile testenheder kører godt, men han havde håbet på, at man kunne bevare flere af de faste lyntestcentre.
– Jeg er jo ikke virolog eller matematiker, men jeg er interesseret i, at man laver god smitteopsporing, og man kan få hurtig besked. Det kan man med lyntestene, siger borgmesteren.
Giver ikke mening
Også i Holbæk er kommunen nu uden lyntestcenter. Noget, der ærgrer og bekymrer borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). Hun mener ikke, lukningen af en række testcentre giver mening i forhold til teststrategien.
– Jeg er ked af, man har valgt at gøre det på den måde. Også det her med, at der pludselig er lavet et udbud og sker store ændringer lige nu, hvor vi står med rigtig meget usikkerhed på grund af corona, er rigtig ubehageligt, siger hun.
Hun understreger, at Holbæk Kommune har et godt samarbejde med Region Sjælland, og at hun oplever regionen som værende meget lydhør. Hun håber, at regionen og kommunen kan nå frem til en mere fleksibel løsning med mere fleksible åbningstider i Holbæks nuværende pcr-testcenter eller tider uden tidsbestilling.
– Præcis, hvor det ender, det ved jeg endnu ikke, men jeg håber, det kan lade sig gøre at gøre det mere fleksibelt for borgerne, siger Christina Krzyrosiak Hansen og tilføjer, at regionen allerede har udvidet åbningstiderne i pcr-testcentret.
Netop muligheden for lyntest har en stor del af de grupper, der stadig går på arbejde i for eksempel håndværkerbranchen eller detailhandlen ifølge borgmesteren indtil nu gjort brug af. Og hun frygter, at afstanden til et lyntestcenter nu bliver afgørende for, om borgerne fortsat lader sig teste i samme omfang.
– Det er problematisk for de medarbejdergrupper, at der ikke længere er et lyntestcenter. Rigtig mange borgere er kørt af sted tidligt om morgenen og har fået taget en hurtigtest på vejen. Det giver jo en sikkerhed for mureren, der for eksempel skal ud i et fremmed hjem, at han lige har fået taget en test. Derfor er nærhed vigtigt i denne her sag, og det er det for alle kommuner, siger Christina Krzyrosiak Hansen. antj@kl.dk