Sociale medier kan forme valgkampen
tekst Anna Törnqvist Jensen
De kan ikke stå alene, men de er også svære at komme uden om i en valgkamp. De sociale medier. Og allerede nu er det vigtigt for kandidater til det kommende kommunalvalg at komme i gang med at bruge de digitale platforme til at planlægge resten af valgkampen. Sådan lyder det fra Benjamin Rud Elberth, der er digital rådgiver og forfatter til bogen ”Valgkamp for politikere – sådan bliver du valgt”, som netop er udkommet.
– Grunden til, jeg betoner sociale medier så meget, er, at sociale medier giver mulighed for at teste, hvad der rører vælgerne. Hele grundforudsætningen, når du spørger vælgerne, hvad de går op i, er, at de vil svare de pæne ting. Men hvis man præsenterer nogle emner for vælgerne på de sociale medier, stopper de enten op eller lader være. Man lader paraderne falde på de sociale medier, og derfor er det et optimalt sted at teste, siger Benjamin Rud Elberth, der også mener, at det derfor er nu, de sociale medier skal tages i brug.
– Facebook er to ting. Det er både en distributionsmotor til at ramme en præcis målgruppe, men det er også en stor analysemotor. Mange har en tendens til at sige: ”Nu laver jeg noget tekst med mine mærkesager, trykker det på en folder, og så breder jeg det ud på de sociale medier til sidst”. Jeg taler for at vende det på hovedet, så man starter med at teste på de sociale medier, og det giver en rigtig god forudsætning for at finde ud af, hvad man skal skrive på sin folder i sidste ende. Når man designer en sko, laver man heller ikke først skoen, og finder så ud af, om der er efterspørgsel. Nej, man designer sin sko efter, hvad folk interesserer sig for, siger Benjamin Rud Elberth, som også råder til at følge godt med i de lokale medier og lokale Facebook-grupper for at finde ud af, hvad der optager vælgerne.
Når Benjamin Rud Elberth taler om, at politikere skal røre vælgerne på de sociale medier, betyder det, at vælgerne skal kvittere med interaktion enten i form af likes, delinger eller for eksempel antal sete minutter på videoer. Sker det ikke, skal man som politiker genoverveje, hvordan man sælger sit budskab.
– Politikere har en tendens til ikke at gå i panik, men bare tænke: ”Nå, der var ikke medvind i dag”. Men politikerne skal faktisk gå i panik, hvis de kommer ind i en valgkamp, og de kan se, at deres ting ikke giver engagement. Så har de ikke været gode nok til at teste deres mærkesager, og de har ramt forkert. De har simpelthen lyttet forkert til græsset, når de har lagt det politiske øre til, og så skal de lynhurtigt justere, siger Benjamin Rud Elberth.
##ContentBoxStart##262007##ContentBoxEnd##
Lær lidt af Trump
Men skal man som politiker så bare smide alle sine mærkesager i skraldespanden, hvis vælgerne ikke reagerer positivt tilbage?
Både ja og nej, lyder svaret fra Benjamin Rud Elberth. For visionære politikere kan få det svært ved det kommende valg, hvis de ikke formår at sælge deres budskaber, så de taler direkte til vælgernes hjerte eller pengepung. Og i en tid med sociale medier kan det give god mening at lade de mindst populære mærkesager blive lidt i baggrunden under valgkampen.
– Jeg taler ikke for, at man skal ændre temaer eller mærkesager, men man skal måske bringe andre mærkesager frem og tage den, der ikke er så meget reaktion på, lidt tilbage. Men selvfølgelig skal man gå til valg på det, man tror på, med mindre man vil have en identitet som en hul træmand, og man skal gøre op med sig selv, hvor meget ”designerpolitiker” man vil være, siger Benjamin Rud Elberth, der skeler mod USA og den netop afgåede præsident i USA, Donald Trump.
– Det er en ond spiral, fordi du har sociale medier, der kan analysere dine mærkesager for dig, så du kan bestemme dig for, hvad du vil sige i en valgkamp. Trump har været ivrig bruger og set, hvor mange der rørte tilbage på hans budskaber. De budskaber, der rørte vælgerne meget, tonede han op for. Han vandt nærmest et valg på at sige, at han ville bygge en mur mod Mexico. I Danmark ser vi også, at Nye Borgerlige bliver fremhævet som dem med mest gennemslagskraft på de sociale medier. Det er, fordi de ved, hvad folk klikker på. Men det betyder ikke nødvendigvis, at deres politik er mere imponerende end andre partiers, siger Benjamin Rud Elberth og fortsætter:
– Det er i virkeligheden samme dilemma, som hvis jeg fortæller dig, at den politiker, som svarer mest neutralt i valgtests, er den, som flest er enige med, og det giver stemmer. Det kommer til at give valg. Det skyldes ikke nødvendigvis de sociale medier eller den måde, som en valgtest er bygget op på, men den måde vores demokrati er bygget op på, og fordi public service-stationerne har slået fejl i deres appel til danskerne. De danske medier clickbaiter så meget, at danskerne er vant til at falde for hurtige overskrifter.
Derfor advarer Benjamin Rud Elberth mod at tale CO2-reduktion og robotteknologi ved det kommende valg.
– Jeg plejer at sige, at vælgerne har en verdensforståelse, der er cirka en meter uden for deres egen matrikel. De er bange for, at deres egne børn bliver kørt over, eller at deres egen hund ikke har noget sted at tisse, eller at de selv får vand i kælderen. De forstår ikke CO2-kvoter eller infrastruktur. Vi kan sagtens have eksempler på kommunalpolitikere, som brænder for en ekstremt vigtig sag, men de får ikke magt, som de har agt, fordi de sociale medier har givet vores demokrati en slagside. Vi bliver meget afhængige af, at vi har nogle store visionære politikere, som kan pakke deres budskaber ud på et abstraktionsniveau, hvor vælgerne kan være med. Der skal meget sikre politikere til, og det er desværre en mangelvare i Danmark, siger han.
##ContentBoxStart##262008##ContentBoxEnd##
Den lille mod den store
Selvom de sociale medier altså bliver et vigtigt værktøj i den kommende valgkamp, kan de ikke stå alene. Det bliver stadig nødvendigt at plastre lygtepælene til med valgplakater, at gå dør til dør og dele morgenbrød ud på den lokale station eller stå med sine foldere på torvet.
– Det personlige møde er stærkest. Hvis jeg skulle føre valgkamp i morgen, ville jeg sørge for at gå dør til dør, stå på gaden og få noget medietid, gerne tv-tid. De sociale medier skal i den forbindelse bruges til at lægge en bund under det hele, og de skal være med til langsomt at lune vælgerne op til at se, hvad jeg går og laver, fortæller Benjamin Rud Elberth.
Men der er også dem, der ikke kan få meget medietid eller ikke har mange penge at rutte med. De skal bruge de sociale medier klogt.
– Den lille kandidat skal gøre tingene mere intelligent og finde ind til, hvordan de kan påvirke vælgernes sanser og få dem til at røre ved noget. De skal finde ud af, hvad vælgerne interesserer sig for og målrette sig millimeterkirurgisk præcist – også når de går på gaden. Og de partier, som kan finde ud af at målrette deres kandidater geografisk og demografisk på tværs af partiet, kan få et rigtig godt valg, siger Benjamin Rud Elberth, der stadig råder landets store borgmestre til at futte nogle kampagnepenge af på store bannere og plakater.
– Sådan en som Jacob Bundsgaard (S) skal vise så meget styrke som muligt. Næsten så det bliver klamt. Han skal vise, at Aarhus er hans hjemmebane, at han er far i Aarhus og verdenshersker, og han skal pakke hele Aarhus ind i Socialdemokratiet. • antj@kl.dk
##ContentBoxStart##262009##ContentBoxEnd##