
KL vil give jobsøgende betjening 24/7 i nyt virtuelt univers
tekst Anna Törnqvist Jensen
Et virtuelt jobunivers med mulighed for at stille spørgsmål i alle døgnets timer og chatte med en jobcentermedarbejder. Sådan lyder visionen fra KL, der foreslår et nyt virtuelt jobunivers. Det skal give større mulighed for at sammensætte forløb, der passer til den enkeltes behov, give jobparate ledige push-beskeder løbende med mulige jobs og tilbyde personlige samtaler, når der i fællesskab med en jobcentermedarbejder vurderes at være et behov.
– I beskæftigelsesindsatsen er der brug for langt mere tillid og spillerum til borgere, virksomheder og jobcentre. Og der er brug for at gøre op med central styring. Vores første forslag til at nå det mål er en skitse til en helt ny beskæftigelsesindsats for de jobparate ledige. Det er ikke et opgør med den aktive beskæftigelsesindsats – men vi foreslår en modernisering, der bygger på et ændret syn på borgerne og på en digital modenhed, som i den grad er til stede. Vi glæder os meget til at gå i dialog med regeringen og øvrige relevante aktører om den konkrete model, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, i en pressemeddelelse.
Forslaget om det virtuelle jobunivers er ifølge KL blot det første i en række forslag til, hvad en nærhedsreform på beskæftigelsesområdet bør indeholde, som KL vil præsentere i løbet af foråret.
Står det til KL skal det nye virtuelle jobunivers være hovedvejen for jobparate ledige og være et sted, hvor de fleksibelt kan betjene sig selv den første del af ledighedsperioden. Jobuniverset skal understøttes af en visitations- og screeningsmodel, der skal sikre, at alle får den rette indsats, og at ingen falder igennem og overlades til sig selv. I udgangspunktet skal alle nye ledige indkaldes til en personlig visitationssamtale for at vurdere, om der er behov for en tidlig, håndholdt indsats.
Derudover går KL’s forslag på, at der løbende skal ske screening, hvor medarbejdernes faglighed og samarbejdet med borgerne kommer i centrum. Efter behov kan de virtuelle tilbud kombineres med personlige jobsamtaler og kendte fysiske tilbud. Idéen er, at de ledige skal tilbydes hjælp, når der er behov for det, eller når de selv ønsker det – uanset hvornår. Samtidig skal ledige fortsat have ret til at booke en personlige jobsamtale enten fysisk eller virtuelt.
– Vores forslag bygger på tillid til de ledige og på, at alle ønsker at komme i arbejde. Indsatserne skal fremover være afstemt efter den enkelte borger og virksomhedernes behov og aldrig alene være for samtalens eller tilbuddets skyld, siger Thomas Kastrup-Larsen i pressemeddelelsen.
KL’s forslag gør også op med de nuværende regler om, at alle ledige de første 26 uger skal have mindst fire jobsamtaler og de forsikrede ledige yderligere to jobsamtaler sammen med a-kasserne.
– Samtalen er et rigtig godt værktøj til at få ledige i job. Men vi skal bruge samtalerne meget klogere og mere fleksibelt i forhold til for eksempel form, end vi gør i dag. Det handler også om at prioritere færre til dem, der selv kan finde et job og flere til dem, der har brug for en mere håndhold og personlig indsats, siger Thomas Kastrup-Larsen, der også taler for at udnytte de digitale muligheder.
– Vi skal turde tage det næste skridt og udnytte potentialet ved de digitale muligheder. Og vi skal give rum og vise tillid til, at medarbejderne ud fra en faglig vurdering kan tilpasse indsatsen til den enkelte borger og virksomhedernes ønsker og behov. En faglighed, der skal understøttes af en kommunal strategi for indsatsen og af forskning om, hvad der virker. Frem for at være styret af regler, kontrol og produktions-styringslogik, siger han. antj@kl.dk