Netværk
tekst Erik Malling-Jensen
Jobskifte
Ny borgmester på Bornholm
Bornholms Kommunalbestyrelse har ved afstemning valgt læge Thomas Thors (S) som borgmester i regionskommunen, hvor stolen blev ledig, fordi Winni Grosbøll (S) er blevet direktør for Friluftsrådet.
70-årige Thomas Thors, der fra 1985-1997 drev lægepraksis i Rønne, indledte sin kommunalpolitiske karriere i 1986 som medlem af Rønne Byråd – og blev fire år senere også medlem af Bornholms Amtsråd. Fra 1998 var han borgmester i Rønne.
I januar 2003 blev kommunerne på Bornholm lagt sammen med amtet til Bornholms Regionskommune, og Thomas Thors blev regionsborgmester i den nye kommunalbestyrelse. Med strukturreformen i 2007 blev Bornholm en kommune i den nye Region Hovedstaden, og han var da formand for kommunens sundheds- og forebyggelsesudvalg. I 2009 trådte han ud af kommunalbestyrelsen, men vendte tilbage igen med valget i 2017 og er nu borgmester igen.
Den afgående borgmester Winni Grosbøll takker af efter 14 år i kommunalbestyrelsen, heraf de ti som borgmester. Hendes plads i kommunalbestyrelsen erstattes af Per Ole Petersen, der er Socialdemokratiets førstesuppleant.
Ny borgmester i Fredericia
Fredericia Byråd har valgt 40-årige Steen Wrist Ørts (S) til ny borgmester efter partifællen Jacob Bjerregaard, der er udtrådt af byrådet i forbindelse med et planlagt stillingskift, som imidlertid blev opgivet.
Ørts har været byrådsmedlem siden 2014 og har de seneste fire år været formand for byrådets by- og planudvalg. Han har forud været ansat som sekretariatsleder i 3F.
Jacob Bjerregaard har været borgmester siden 2014, hvor han også blev medlem af byrådet. Han var tillige medlem af KL’s bestyrelse og formand for foreningens miljø- og forsyningsudvalg.
Borgmesterskiftet betyder samtidig, at Bjerregaards plads i byrådet er blevet overtaget af Finn Muus (S), 45 år og udlært tømrer. Han har tidligere været medlem af byrådet som suppleant. Finn Muus er direktør i Boligkontoret Fredericia og har siden 2019 været formand for Fredericia Fjernvarme.
Den nye borgmesters formandspost i by- og planudvalget overtages af Søren Larsen (S), der også er formand for Socialdemokratiets byrådsgruppe.
Ny kommunaldirektør i Ringsted
Efter at have været konstitueret kommunaldirektør i Ringsted siden juni er Mette Jeppesen med starten på det nye år blevet fastansat i stillingen. Hun blev konstitueret, da den daværende kommunaldirektør Jacob Norby blev afskediget.
Mette Jeppesen, 50 år, er cand.scient.soc. fra Roskilde Universitet i 1997 og blev efterfølgende ansat som udviklingskonsulent i Nexø Kommune. Hun var her administrativ medarbejder i sammenlægningen af de bornholmske kommuner, og kort efter, at den i 2003 var en realitet, rykkede hun til Roskilde som direktionsassistent i børne- og kulturforvaltningen.
I 2008 blev hun chefkonsulent i sekretariatet for Kommunekontaktråd Hovedstaden (KKR), og herfra kom hun i oktober 2012 til Dragør Kommune som chef for sekretariat og HR. Hun blev i juni 2015 direktør for sundhed & omsorg samt plan & teknik. Mette Jeppesen skiftede i oktober 2019 til Ringsted Kommune som teknisk direktør. Hun bor i København.
Glostrup henter direktør på Frederiksberg
Fra en stilling som skolechef i Frederiksberg Kommune er Gorm Bagger Andersen rykket til Glostrup, hvor han med starten på det nye år har ansvaret for Glostrup Skole, Glostrups kultur og fritidsliv samt borgerservice og arbejdsmarkedsområdet. Han har overtaget stillingen efter Gitte Lohse, der i november blev fagdirektør i Københavns børne- og ungdomsforvaltning.
Gorm Bagger Andersen er 50 år og cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Efter sin eksamen i 1996 blev han fuldmægtig i Forskningscenter Risøs økonomiafdeling. To år senere blev han adjunkt, senere lektor, ved Blaagaard Seminarium. Her blev han i 2005 souschef. Blaagaard Seminarium var da en del af fusionen CVU Storkøbenhavn. Her blev han i august 2008 uddannelsesleder for læreruddannelsen Blaagaard/KDAS, der i mellemtiden var blevet en del af den meget store fusion Professionshøjskole UCC. Og 1. december året efter skiftede han til Frederiksberg Kommune som skolechef. Han bor i Kgs. Lyngby.
Ny økonomidirektør i Nyborg
Anders M. Sørensen, økonomichef i Nyborg gennem 18 år, tiltrådte ved årsskiftet i en nyoprettet stilling som økonomi- og digitaliseringsdirektør. Samtidig er stillingen som økonomichef nedlagt.
Anders M. Sørensen er 55 år, født og opvokset i Nyborg, men bor nu i Odense. Han er uddannet cand.oecon. suppleret med en masteruddannelse i offentlig ledelse. Tidligere har han bl.a. været økonomi- og planlægningschef på Kolding Sygehus, planlægnings- og stabsmedarbejder i Fyns Amts sundhedssekretariat og økonomisk konsulent på Odense Universitetshospital. Anders M. Sørensen blev valgt blandt fem ansøgere.
Fagchef fra Ringkøbing-Skjern til Haderslev
Helle Mikkelsen, fagchef for handicap og psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune, rykker med udgangen af januar til Haderslev Kommune, hvor hun bliver chef for handicap, socialpsykiatri og myndighed efter Peter Chortsen Isak, der i december blev stabschef ved Aarhus Universitetshospital.
55-årige Helle Mikkelsen er oprindeligt uddannet plejehjemsassistent, har en diplomuddannelse fra Danmarks Pædagogiske Højskole i 2002, en systemisk konsulentuddannelse 2007 og en master i offentlig ledelse fra Syddansk Universitet 2015. Hun blev i 1991 afdelingsleder på Vejle Amts socialpsykiatriske døgncenter Sukkertoppen i Vejle. Hun skiftede i 2002 til distriktsleder på seniorområdet i Fredericia Kommune, men vendte efter godt et år tilbage til døgncentret Sukkertoppen i Vejle, nu som souschef, og ved strukturreformen i 2007 blev hun leder af Center for Dagtilbud i samme by. I september 2013 rykkede Helle Mikkelsen til Fyn som voksenservicechef i Middelfart, derpå i 2017-2018 i godt et halvt år chef for den uvildige konsulentordning på handicapområdet DUKH. Siden maj 2018 har hun været fagchef for handicap og psykiatri i Ringkøbing-Skjern. Hun bor i Vejle.
Peter C. Isak havde siden 2014 været afdelingschef i Haderslev Kommune og kom dengang fra en lederstilling i Odense Kommunes ældre- og handicapforvaltning.
Ny HR-chef i Jammerbugt
Jammerbugt Kommune har ansat Heidi Bredkær Juul-Olsen, afdelingsleder i nabokommunen Hjørring, som ny HR-chef efter Henriette Petersen, der er rykket til Region Midtjylland som kontorchef for løn, personale og systemoptimering.
Den 42-årige Heidi Bredkær Juul-Olsen har en diplomuddannelse i offentlig forvaltning fra professionshøjskolen Metropol 2016 og efterfølgende en master i ledelses- og organisationspsykologi fra Aalborg Universitet. Forinden var hun assistent ved Forsvarsakademiet og HR-medarbejder ved Hærens Officersskole, derefter fra 2005 ansat ved Forsvarets Personeltjeneste, hvor hun var HR-konsulent, da hun i marts 2013 kom til Hjørring Kommune som personalekonsulent. Heidi Bredkær Juul-Olsen har siden januar 2016 været afdelingsleder i børne-, fritids- & undervisningsforvaltningens ledelsessekretariat. Hun bor i Hjørring og tiltræder 1. februar som HR-chef i Jammerbugt Kommune.
Direktør fra København til staten
Tanja Franck, administrerende direktør i Københavns beskæftigelses- og integrationsforvaltning, vender tilbage til staten 1. februar, hvor hun tiltræder som direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Hun overtager stillingen efter Rikke Hougaard Zeberg, der ved årets start blev branchedirektør i Dansk Industri.
Tanja Franck er 49 år og er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet 1996. Som nyuddannet kom hun til Dansk Sygeplejeråd og blev året efter sektionsleder i asylafdelingen hos Dansk Røde Kors. I 1998 rykkede hun til Finansministeriet – også som sektionsleder – og var derefter 1999-2008 ansat i Beskæftigelsesministeriet, hvor hun i små fire år var ministersekretær og havde flere ledende stillinger. Herfra kom Tanja Franck til Forbrugerstyrelsen som direktør, men skiftede i august 2010 til Statsministeriet som departementsråd – og i april 2016 til direktør i Udlændingestyrelsen. Hun rykkede i oktober 2018 til Københavns Kommune som administrerende direktør for beskæftigelses- og integrationsforvaltningen. Hun bor i København.
Syddjurs henter direktør i Randers
Katrine Axél, sekretariatschef for social og arbejdsmarked i Randers Kommune, er ansat som direktør i Syddjurs Kommune og overtager stillingen efter Jørgen Andersen, der fratrådte ved årsskiftet for at få mere tid til familien, interesser og frivilligt arbejde.
Katrine Axél, 46 år, er cand.jur. fra Aarhus Universitet 2001 og var et par år under studierne juridisk sagsbehandler ved Aarhus Lejerforening. Efter sin eksamen blev hun juridisk konsulent i Randers Kommunes social- og arbejdsmarkedsforvaltning og var samtidig i fire år lægdommer ved boligretten i Aarhus. I 2010 skiftede hun til Jobcenter Randers, og herfra rykkede hun i januar 2016 tilbage til Social og Arbejdsmarked, nu som sekretariatschef. Hun bor i Aarhus.
Ny dagtilbudschef i Randers
Randers Kommune har ansat Lars Lynghøj, forud områdeleder for daginstitutioner i Aalborg Nord/Øst, som ny dagtilbudschef. Han efterfølger 1. februar børnechef Dorte Brøns, der fratrådte ved udgangen af august sidste år.
Den 44-årige Lars Lynghøj er pædagog-uddannet og har en diplomuddannelse i ledelse. Han har mere end 16 års erfaring som hhv. pædagog, institutionsleder og dagtilbudsleder. Han har siden 2011 udført ledelse af ledere og har siden 2017 været områdeleder for Børne- og Familieområde Nord/Øst i Aalborg Kommune (i alt 82 daginstitutioner). Han bor i Aalborg.
Farvel til
Stevns’ kommunal-direktør på pension
Per Røner, kommunaldirektør i Stevns siden 2007, går på pension til foråret.
Før 2007 var Per Rømer i otte år kommunaldirektør i Vallø Kommune, der ved strukturreformen indgik i dannelsen af den nye Stevns Kommune. Når han fratræder ved udgangen af marts, er han fyldt 66 år og har heraf været kommunaldirektør i næsten en tredjedel af sit liv.
Per Røner indledte sin karriere med en assistentuddannelse i Københavns Kommunes skolevæsen, og han har desuden bl.a. en master i offentlig administration (MPA) fra Copenhagen Business School. Han var fuldmægtig i personaleadministration, da han i 1988 blev chef for Rødovre Kommunes løn- og personaleafdeling, og her blev han samtidig leder af udviklingssekretariatet. Per Røner var souschef i kommunen, da han i 1995 rykkede til Hundested Kommune som vicekommunaldirektør og samtidig chef for centralforvaltningen. Det var fra denne stilling, at han i foråret 1999 kom til Vallø Kommune som kommunaldirektør. Han var her også koordinerende sekretær for Kommuneforeningen i Roskilde Amt. Vallø Kommune blev pr. 1. januar 2007 en del af den nye Stevns Kommune, og forinden havde den politiske styregruppe for dannelsen af denne storkommune udpeget Per Røner til stillingen som kommunaldirektør.
Med opsigelsen fra Per Røner er rekrutteringsprocessen efter en ny administrativ topchef i gang. Hvis coronakrisen tillader det, vil Stevns Kommune tage afsked med Per Røner ved en reception ultimo marts.
Bornholm-direktør fritaget for tjeneste
Claus Stensgaard Jensen, ansat 10 år i direktørstillinger ved Bornholms Regionskommune, er af økonomi-, erhvervs- og planudvalget fritaget for tjeneste. Udvalget har indstillet til kommunalbestyrelsen, at han afskediges, idet ”udvalget ønsker en koncerndirektør med en anden profil til den fremadrettede ledelse af Bornholms Regionskommune”. Indtil kommunalbestyrelsen har truffet den endelige afgørelse, er han fritaget for tjeneste.
Claus Stensgaard Jensen, 56 år, cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1991, har en master fra Henley Institute i London. Han har i en lang årrække arbejdet ved landsstyre og kommuner i Grønland, afbrudt af chefstillinger 1999-2004 i Nexø og Dronninglund. Han kom fra en stilling som administrerende direktør i Sermersoooq, Grønlands største kommune, da han i 2011 tiltrådte som økonomidirektør i Bornholms Regionskommune. Her blev han teknik- og økonomidirektør i 2013 og har siden december 2017 været koncerndirektør for økonomi, personale, teknik, natur, miljø, kultur og fritid.
Runde år
70
Flemming Gundersen (EL), kulturgeograf og medlem af Viborg Byråd siden 2014, fylder 70 år den 16. januar. Han er medlem af beskæftigelsesudvalget, integrationsrådet, medlem af fredningsnævnet for Midtjylland Vest og desuden medlem af bestyrelsen for det arbejdende museum Bruunshaab Gl. Papfabrik. Han var også opstillet ved valget til regionsrådet for Region Midtjylland i 2017, dog uden at opnå valg. Flemming Gundersen er uddannet kulturgeograf fra Københavns Universitet og har bl.a. arbejdet som planlægger ved Viborg Amt. Fra 2003, og indtil han gik på efterløn i 2011, var han folkeskolelærer, primært ved skoler i Viborg.
60
Kristen Hedegaard (V), entreprenør og medlem af Skive Byråd siden 2018, fylder 60 år den 24. januar. Han er medlem af kultur- og fritidsudvalget, teknik- og miljøudvalget, social-, sundheds- og forebyggelsesudvalget samt i bestyrelsen for selskabet Skive Geotermi A/S. Han blev indvalgt i byrådet ved sin første opstilling og var forud formand for Skive Erhvervs- og Turistråd. Kristen Hedegaard har en lederuddannelse fra Forsvaret og har været kloakmester. Han har siden 1993 været selvstændig entreprenør med firmaet K.H. Entreprenørforretning ApS og har samtidig siden 2001 haft et internationalt handelsselskab.
Kim Wacker (S), ungementor og medlem af Herlev Kommunalbestyrelse siden 2006, fylder 60 år den 25. januar. Han er i kommunalbestyrelsen formand for kultur- og fritidsudvalget samt medlem af økonomi- og planlægningsudvalget og af miljø-, klima- og teknikudvalget. Desuden er han formand for kontaktorganet Idrætsforum og medlem af repræsentantskabet for Hovedstadsregionens Naturgas. Kim Wacker er uddannet ved DSB, men har de seneste 11 år været ungementor i Jobcenter Herlev.
Anne Ehrenreich (V), chefkonsulent og medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse siden 2006, fylder 60 år den 26. januar. Hun er medlem af sundhedsudvalget samt miljø- og planlægningsudvalget. Anne Ehrenreich har desuden siden 2011 været medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, hvor hun har sæde i forretningsudvalget og er tillige medlem af Danske Regioners sundhedsudvalg. Fra 2009 til 2012 var hun sågar også folketingskandidat i Fredensborgkredsen.
Anne Ehrenreich blev cand.jur. fra Københavns Universitet i 1983, har en HD i udenrigshandel fra CBS og videreuddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun blev ansat i udenrigstjenesten i 1984 og blev chefkonsulent i 2003. Anne Ehrenreich har bl.a. været udsendt som ambassadesekretær i den danske mission ved FN og ved Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles. Også hendes ægtefælle, Uffe Balslev, er ansat i udenrigstjenesten – i øjeblikket som Danmarks ambassadør i Dublin.
Githa Nelander (NB), konsulent og medlem af Næstved Byråd siden 2014, fylder 60 år den 28. januar. Hun er valgt for Dansk Folkeparti, men skiftede i juni 2020 til Nye Borgerlige. Hun er medlem af plan- og erhvervsudvalget og kultur- og demokratiudvalget. Hun har også været opstillet af Dansk Folkeparti ved valg til regionsråd, til Folketinget i og ved valg til EU-parlamentet. Githa Nelander er uddannet coach indenfor salg og marketing og har siden januar 2020 været ansat som konsulent i Solrød Kommune. Tidligere har hun været trafikleder i busselskabet Nobina og business coach hos Falck.
50
Thomas Bisgaard (Rad.), skoleleder og medlem af Lejre Kommunalbestyrelse siden 1. januar 2018, fylder 50 år den 15. januar. Han er formand for børn- og ungdomsudvalget og medlem af handicaprådet. Thomas Bisgaard er læreruddannet fra Den frie Lærerskole 1999, har diplom i skoleledelse (UCC 2011) og en master i ledelse af uddannelsesinstitutioner (Aarhus Universitet 2017). Han har siden sin lærereksamen haft stillinger i både efterskoler, folkeskoler og ved den kommunale forvaltning. Han har bl.a. været ansat ved Midtsjællands Efterskole, og Osted Fri- og Efterskole. Siden januar 2012 har været ansat ved Københavns Kommune. Først som afdelingsleder ved Husum Skole i to år, derefter konsulent og 2017-2020 skolekonsulent. I august 2020 blev han konstitueret skoleleder ved Nørre Fælled Skole på Nørrebro og er siden 1. november samme år fast ansat i stillingen.
Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde siden 2019, fylder 50 år den 26. januar. Han overtog borgmesterposten, fordi forgængeren, Joy Mogensen (S), blev udnævnt til kirke- og kulturminister. Tomas Breddam blev medlem af Roskilde Byråd i 2014 og var, indtil han blev borgmester, formand for plan- og teknikudvalget. Han har siden ungdomsårene været politisk aktiv i Socialdemokratiet. Tomas Breddam er uddannet cand.techn.soc. fra Roskilde Universitetscenter i 1999, derpå i tre år konsulent ved Teknologisk Institut og efterfølgende 2002-2007 konsulent ved Socialpædagogerne og BUPL. Fra september 2007 havde han forskellige stillinger som HR-leder ved ministerium, styrelse og universiteter, indtil han blev borgmester. Fra denne stol vil Tomas Breddam i den nære fremtid være optaget af at udvikle Roskildes position som uddannelses- og pendlerby – med et styrket samarbejde med erhvervsuddannelser, ungdomsuddannelse, professionshøjskole og universitet. Thomas Breddam er også Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved valget næste år.
40
Anne Honoré Østergaard (V), folketingsmedlem og medlem af Aalborg Byråd siden 2014, fylder 40 år den 24. januar. Hun er næstformand for familie- og socialudvalget, medlem af uddannelsesrådet og af det lokale arbejdsmarkedsråd. Anne Honoré Østergaard har desuden været medlem af Folketinget siden valget i 2019. Hun er uddannet cand.merc.jur. fra Aalborg Universitet i 2007 og arbejdede derefter som fuldmægtig hos Skat og frem til folketingsvalget som adjunkt på Professionshøjskolen UCN, hvor hun underviste i erhvervsret og økonomi. Hun bor i Nørresundby.
Malene Ravn Neumann (DF), socialrådgiver og medlem af Haderslev Byråd siden 2018, fylder 40 år den 28. januar. Hun er medlem af udvalget for børn og familier, af beskæftigelses- og integrationsudvalget, desuden i tilgængelighedsrådet (§ 17, stk. 4-udvalg), rådet for særligt udsatte og i LAG Haderslev-Tønder. Malene Ravn Neumann var i 2017 opstillet til regionsrådet uden at blive valgt. Hun var oprindeligt valgt til byrådet for Liberal Alliance, men brød med partiet i begyndelsen af 2019 og tilsluttede sig senere Dansk Folkeparti. Malene Ravn Neumann er uddannet socialrådgiver og har været ansat ved Haderslev, Vejle og Aabenraa kommuner. Siden september sidste år har hun været ansat ved det regionalt ejede Ambulance Syd, hvor hun er covid-tester.
30
Kristian Hegaard (Rad.), folketingsmedlem og medlem af Fredensborg Byråd siden 2010, fylder 30 år den 18. juni. Han er i Folketinget næstformand i retsudvalget og er kommunalt formand for fritids- og idrætsudvalget, næstformand i social- og seniorudvalget samt medlem af økonomi- og kulturudvalget. Kristian Heegaard er cand.jur. fra Københavns Universitet 2019.
Dødsfald
I anledning af tidligere Lejre-borgmester og KL-formand Evan Jensens død 22. december har redaktionen modtaget denne nekrolog fra tidligere indenrigs-, sundheds- og landbrugsminister Britta Schall Holberg (V):
En af Venstres kommunale kæmper er død
”En kommunal kæmpe fylder rundt”, skrev Danske Kommuner, da tidligere borgmester Evan Jensen fyldte 90 i foråret 2020.
Kort før jul døde Evan Jensen efter en lang politisk karriere i Venstre. Evan Jensen var en af de solide partimedlemmer, som ethvert parti ønsker sig og ikke kan undvære.
Evan Jensen var uddannet lærer, men vil blive husket som en meget vellidt og dygtig borgmester i Lejre i ikke mindre end 32 år. Han blev borgmester efter den første kommunalreform i 1970 og sluttede som borgmester i 2002.
Fra 1966 til 1971 sad Evan Jensen desuden i Folketinget for Venstre og var fra 1982 til 1986 og siden fra 1994 til 1998 formand for Kommunernes Landsforening.
I den sidste egenskab havde Evan Jensen et forbilledligt samarbejde med Aarhus’ navnkundige borgmester, den socialdemokratiske Torkild Simonsen, som senere også blev indenrigsminister.
Jeg oplevede som indenrigsminister fra 1982 til 1987 det forbilledlige samarbejde mellem de to.
Det var ikke nogen let periode at være formand for Kommunernes Landsforening i. Som indenrigsminister havde jeg til opgave at være med til at rette op på den afgrund, som den socialdemokratiske finansminister Heinesen kalde det økonomiske uføre, Anker Jørgensen efterlod sig. Det blev i høj grad opgaven at beskære bloktilskuddene til kommunerne. Det drejede sig om 80 milliarder kroner. Det var en stor og svær opgave. Det var det for ministeren, men så sandelig også for Kommunernes Landsforenings formand Evan Jensen, der som Venstre-mand givetvis har stået på mål på megen kritik og mange sure mine fra sine medlemskommuner.
Utallige var de møder, som kommunernes formand og næstformand måtte sidde til på indenrigsministerens kontor.
Evan Jensen har et stort ansvar for, at det lykkedes at få rettet op på økonomien, hvilket eftertiden i den grad har kunnet lukrere på.
Derfor skal der lyde en stor tak for en stor indsats som skattet borgmester i Lejre i alle de 32 år, men også en stor tak for en stor hjælp til den meget vanskelige opgave, Kommunernes Landsforenings formand måtte påtage sig. Evan Jensen var en kommunal søjle og en søjle for Venstres kommunestyre. •