
Ankestyrelsen overvejer sag mod Horsens Kommune
tekst Frederikke Stoustrup
En anonym medarbejder og en ekstern leverandør har i henvendelser udtrykt deres bekymringer angående Horsens Kommunes sagsbehandling på børne- og familieområdet. Det skriver Horsens Folkeblad, som er kommet i besiddelse af henvendelserne. Ankestyrelsen overvejer nu, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag.
De to henvendelser beskriver blandt andet, hvordan en budgetoverskridelse på 25 millioner kroner tilbage i 2019 har resulteret i voldsomme besparelser.
– Horsens Kommune gennemfører massive besparelser på børn og familier. Der er åbenbart brugt for mange penge på området i 2019, hvilket der er blevet orienteret om fra ledelsens siden. Som konsekvens heraf skal der nu spares på alt. Og jeg mener ALT, lyder det i den anonyme henvendelse, som Horsens Folkeblad er i besiddelse af.
Ulovlig sagsbehandling
Den anonyme medarbejder beskriver desuden, hvordan anbragte børn hjemtages og støtteforanstaltninger enten skæres ned eller ophører, og at flere medarbejdere føler sig tvunget til at gennemføre ulovlig sagsbehandling. Mange opgaver, som ellers varetages af eksterne leverandører, bliver også hentet hjem, selvom kommunen ikke kan levere ydelserne på samme niveau.
– I mange af opgaverne har vi slet ikke ekspertisen. Ledelsen forventer, at rådgiverne selv viderefører støtten. Men rådgiverne har ikke tiden. I en del sager har borgerne ikke tilstrækkeligt dansk sprog, men rådgiverne må ikke engang bruge tolk. Hjemtagelsen af støtteforanstaltningerne kan borgerne jo ikke klage over, da man siger til dem, at støtten fortsætter. Men reelt er det et ophør af foranstaltningen, som så bliver en forebyggende indsats efter § 11.3, lyder det i henvendelsen.
Den eksterne leverandør beskriver også, hvordan kommunen omdanner hjemtagelser til forebyggende indsatser, hvilket betyder, at borgerne ikke længere har de samme klagerettigheder.
– I alle de sager, som vi har kendskab til (mange), er støtten i den forbindelse reduceret til et tilbud om fem samtaler - i mange tilfælde omlagt til gruppeforløb. Denne omdannelse fra foranstaltning til en forebyggende indsats er ofte ikke meddelt på skrift - herunder med en klagevejledning. Vi undrer os over denne praksis, da kommunen således fratager borgere en rettighed, der kan påklages, og erstatter det med et tilbud, som ikke er en rettighed og ikke kan påklages, lyder det i henvendelsen fra den eksterne leverandør.
Ankestyrelsen har nu på baggrund af de to henvendelser bedt Horsens Kommune om at redegøre for det, der beskrives i henvendelserne, og om der er tale om en systematisk praksis. Hvis det er tilfældet, skal kommunen redegøre for, hvorvidt denne praksis er lovlig. Kommunens svar skal senest gives til Ankestyrelsen 24. marts. frst@kl.dk