Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Kunstig intelligens lyseslukker
Københavns Kommune vil gerne spare på energiforbruget og hjælpe klimaet i samme ombæring. Det skal ske med hjælp fra kunstig intelligens. Ud fra data om blandt andet vejret og bygningers brug skal den kunstige intelligens forudsige, hvornår og hvor meget varme og ventilation den enkelte børnehave eller daginstitution har brug for. Over de næste to år skal ny teknologi optimere energiforbruget og indeklimaet i kommunens cirka 300 ejendomme på under 3.000 m2. Når energiforbruget bliver mindre, reduceres også CO2-udledningen, fordi kraftværkerne ikke behøver at producere lige så meget energi og dermed CO2.
573
kroner går til sociale opgaver og beskæftigelse, hver gang kommunerne bruger 1.000 kroner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. De 573 kroner går blandt andet til dagtilbud, kontante ydelser og tilbud til ældre.
Boligboom mildner tvangsauktioner
Selvom coronaepidemien har medført mange nedture, så er det ikke gået ud over alle. Kommunerne landet over har nemlig haft færre tvangsauktioner i 2020. På trods af at Covid-19 har hærget Danmark, blev der i hele 2020 kun registreret 2.112 tvangsauktioner, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste antal siden finanskrisen ramte i 2008. Ifølge Danmarks Statistik hænger antallet af tvangsauktioner ofte sammen med situationen på boligmarkedet, og det lave antal tvangsauktioner skal ses i lyset af, at der generelt har været godt gang i boligmarkedet i 2020. De eneste, der rundede et trecifret antal tvangsauktioner, var kommunerne nede ved sydhavsøerne, hvor Guldborgsund Kommune havde 119 og Lolland Kommune havde 106.
S-togskunst skal skabe tryghed
Udsmykning og bedre belysning skal hjælpe til at komme utrygheden til livs ved to s-togstationer. Områderne omkring Sjælør Station og Vigerslev Allé Station i København opleves i dag som utrygge. Viadukterne er mørke at passere, og derfor er der et stort lokalt ønske om at få gjort noget ved de to byrum. For at højne trygheden under broen ved Sjælør Station vil der blive etableret et byrum med kunstnerisk belysning i de mørke passager, og broens vægge bliver beklædt med farvede kakler, der mod vest illustrerer solnedgang og mod øst en solopgang. Håbet er, at man ved at tilføre belysning og beklæde viaduktens betonkonstruktioner med farvede kakler løfter det visuelle udtryk og den oplevede tryghed for pendlere, fodgængere og cyklister på Sjælør Boulevard.
Hurtige på aftrækkeren
Håbet om at vende tilbage til livet, som det var før corona, fik i begyndelsen af januar telefonerne til at gløde hos de praktiserende læger i hele landet. Vaccinehungrende borgere bombarderede deres egen læge for at høre, hvornår det var deres tur til at få det eftertragtede stik mod Covid-19. Presset på de lokale læger fik Odder Kommune til at dele et opslag på Twitter, hvor de opfordrer de utålmodige borgere til at slå koldt vandt i blodet, fordi de mange opkald går ud over andre, som ringer til lægen for at få hjælp. Vaccinen bliver fordelt efter den nationale vaccineplan.
Forstå din baby
Nogle gange ville man ønske, at ens baby bare kunne tale og fortælle, hvad den tænker, men så nemt er det desværre ikke. I Næstved vil sundhedsplejerskerne øge fokusset på psykisk trivsel i baby-familier. Indsatsen hedder ”Forstå din baby”. Målet er at fremme barnets trivsel og styrke forældres tryghed i forældrerollen ved at give mere viden om barnets følelsesmæssige og sociale behov. Med samtalekort og vejledning støtter de forældrene til bedre at forstå, hvorfor deres baby for eksempel græder eller vender ansigtet væk, så den nybagte mor og far bliver mere tryg i forældrerollen. I løbet af efteråret har Næstved Kommunes sundhedsplejersker været på kursus hos forskere fra Københavns Universitets Center for Tidlig Indsats og Familieforskning.
Se Vejle og dø
For mere end 40 år siden sang Lone Kellermand det kendte nummer ”Se Venedig og dø”. Nu kan man måske snart synge ”Se Vejle og dø”. Kystdirektoratet har nemlig regnet lidt på det, og hvis Vejle bliver ramt af en stormflod, som vil blive hyppigere på grund af klimaforandringerne, så kan dele af midtbyen blive oversvømmet. Derfor er Vejle gået i gang med at kigge på, hvordan man kan stormflodssikre byen. Men i stedet for at prøve at holde vandet ude vil man forsøge at bruge vandet til sin fordel ved at invitere det ind og dermed skabe et unikt byliv. Derved kan Vejle måske ende som danskernes svar på Venedig.
Få et rygestop med hjem
Når borgerne i Sønderborg Kommune tager på Sønderborg Sygehus, vil de nu kunne få mere end bare den behandling, de har brug for. Som et samarbejde mellem sygehuset og kommunens sundhedscenter bliver der nu sat et forebyggelseskontor op på Ambulatorietorvet på Sønderborg Sygehus. Her kan borgere, der alligevel er på sygehuset, orientere sig om en række tilbud som rygestop, mestring af kroniske sygdomme, motion og kostvejledning. Ifølge kommunen er der i forvejen gode erfaringer med at henvise til kommunale rygestopkurser, hvor medarbejderne på sygehuset kort spørger ind til, om borgeren ryger og i så fald kunne tænke sig at blive henvist til et rygestopkursus.
Borgerne giver navneinput
I Hundige har man valgt at omdøbe et af byens boligområder. Det kedelige ”Hundige Øst” har nu fået det lidt mere eksotiske navn ”Hundige Strandby”. Navnet er blevet besluttet af politikerne i plan- og udviklingsudvalget med Marc Genning (V) som formand, og han fik ideen til Hundige Strandby fra en borger på en borgervandring. Hundige Strandby er desuden inddelt i forskellige mindre delområder. Delområderne har også fået navne, så de nu hedder Strandby Høje, Strandby Have og Strandby Huse.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-2-side-44-45.pdf