Fagborgmester: Ugentlige test i ældreplejen er ikke nok
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Først skulle plejehjemsmedarbejdere testes hver 14. dag. Og nu er det hver uge, hvis det vel at mærke er i områder med høj smitte. Men det er stadig ikke nok. Det mener i hvert fald sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF). Hun vil i stedet have sat en endnu strammere teststrategi i værk.
– En af de største udfordringer med den her virus er jo, at en del smittede slet ikke udviser symptomer. Så selvom medarbejderne på plejehjemmene nu skal testes systematisk hver uge, kan de uvidende bære smitte ind til de udsatte beboere, hvis de er blevet smittet imellem to tests. Derfor giver det god mening at skrue op for de systematiske tests af medarbejdere, så vi bedre kan forhindre, at smitten kommer ind på plejehjemmene. Men jeg undrer mig stadig over, at vi ikke har en endnu skrappere teststrategi på netop plejehjemmene, for det er trods alt her, vores allermest udsatte borgere bor, siger Sisse Marie Welling.
Opråbet fra sundhedsborgmesteren kommer samtidig med, at de nyeste tal fra Københavns Kommune viser, at der er 169 smittede plejehjemsbeboere og hjemmehjælpsmodtagere. Halvdelen af kommunens 44 plejehjem har således smitte blandt beboerne, mens endnu flere har smitte blandt de ansatte. Derfor vil Sisse Marie Welling have udvidet teststrategien til at omfatte samtlige beboere og ansatte på et plejehjem med smitte som nære kontakter, der skal testes fire og seks dage efter smitten er opdaget. I dag er det kun de personer, der har haft nær kontakt med en smittet, der skal testes hyppigt.
– Smittetallene taler deres tydelige sprog. Det giver ingen mening, at vi på plejehjem med udbrud stadig kun tester de såkaldt "nære kontakter" på 4.- og 6.-dagen. Det burde naturligvis gælde for hele plejehjemmet – både beboere og medarbejdere – ellers er vi magtesløse over for virus og når ikke at finde de smittede, før de smitter andre. Virus spreder sig på trods af alle de retningslinjer, vi overholder hver eneste dag. Og hvis vi nu skal til at slås med en virusvariant, som er endnu mere smitsom, så har vi brug for en endnu mere aggressiv teststrategi, siger Sisse Marie Welling.
Sundheds- og omsorgsforvaltningen har ansvaret for omkring 3.350 beboere på 44 plejehjem og omkring 12.000 borgere, der modtager hjemmepleje. 98 procent af førstnævnte gruppe forventes at have modtaget første dosis af vaccinen inden for kort tid. Vaccinationen af den sidstnævnte gruppe begyndte tirsdag i denne uge. jki@kl.dk