
Velfærdsteknologier er et tveægget sværd
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Er det i orden at opsætte kamera i fru Jensens plejebolig? Er det overvågning eller fornuftigt for alle? Velfærdsteknologi rummer en række udfordringer og dilemmaer.
”Velfærdsteknologi kan være et tveægget sværd; indebærer teknologien mere frihed for borgeren – indebærer den risiko for ensomhed?
Sådan lyder det blandt andet i Fælleserklæringen om velfærdsteknologier, som KL’s Sundheds- og ældreudvalg har fået udarbejdet, og som blev præsenteret og diskuteret på KL’s Social- og sundhedspolitiske Forum i Aalborg i dag fredag.
Jens Kristian Hedegaard (V), der sidder i kommunalbestyrelsen i Holstebro og er medlem af KL’s udvalg, forklarede, hvad fælleserklæringen skal gøre godt for.
– Velfærdsteknologierne giver først mening, når de tre bundlinjer, som vi beskriver i erklæringen, er opfyldt. Velfærdsteknologier er ikke noget der skal tage jobbet fra mennesker, men noget der skal hjælpe os med at læse ting, som vi ellers ikke vil få gjort, forklarede Jens Kristian Hedegaard.
De tre bundlinjer, han referer til, er for det første, en bedre oplevet kvalitet for borgere med behov for støtte til at kunne udfolde sig personligt og leve et selvstændigt, frit og værdigt liv i trygge rammer.
For det andet, et bedre arbejdsmiljø og –glæde blandt medarbejdere. Velfærdsteknologi spiller en vigtig rolle i at gøre arbejdslivet mere skånsomt og attraktivt.
For det tredje, bedre udnyttelse af de kommunale/offentlige ressourcer.
Lokal dialog om teknologi
- Under coronaen har vi fået et lynkursus i, hvad teknologien kan, og hvad vi kan løse via en skærm. Der er masser af teknologier, som vi ikke udnytter fuldt ud i dag. Vi håber, at denne erklæring kan danne udgangspunkt for en dialog mellem medarbejdere og borgere lokalt, sagde Jens Kristian Hedegaard.
I erklæringen er der opsat en række principper. Her står:
”Det individuelle: Hensynet til den enkelte borgers oplevelse af værdi står altid centralt. Det kan være spørgsmål om frihed, tryghed, værdighed, omsorg, selvbestemmelse, fleksibilitet, kvalitet og inddragelse.
Det medmenneskelige: Velfærdsteknologi kan binde venner og familie sammen uanset fysisk afstand og kan bruges til både at bevare relationer og åbne for nye sociale fællesskaber.
Det faglige: Velfærdsteknologi skal give fagligt mening og kan løfte fagligheden, når medarbejdere involveres og er medspillere. Det gode match mellem borger, kontekst og teknologi kræver fagligt blik og er afgørende for succes.”
Et virtuelt tilsyn
Astrid Hindhede, der er leder på Fuglsangsø Centeret, et plejecenter i Herning Kommune, forklarede, hvordan de arbejder med velfærdsteknologi under Frikommuneforsøget.
– Velfærdsteknologi er altid et supplement til den omsorg og pleje, vi yder - både den fysiske og psykiske. Den erstatter den ikke, sagde Astrid Hindhede.
Hun beskrev med eksempler, hvordan døralarmer, bevægelsescensorer og kameraer kan støtte i arbejdet med svage og demensramte borgere.
– Velfærdsteknologierne kan være med til at forhindre fald, give færre konflikter og bedre nattesøvn, sagde Astrid Hindhede.
Som hun påpegede, bruges teknologierne meget individuelt.
- Fru Jensens døralarm er kun tændt om natten, for der står hun op og ved ikke, hvor hun skal gå hen. Men om dagen vil vi gerne have, at hun går ud og deltager i fællesskabet, sagde hun.
Bevægelsescensorer kan være med til at forhindre fald om natten.
– Når de vågner om natten, så ved mange af dem ikke helt, hvor de er, og de ved måske ikke, at de ikke kan stå på deres ben. Bevægelsescensorerne bruges så ofte sammen med kameraer. Nogen siger så kritisk, er det ikke overvågning? Jo, det kan man sige, men der er ingen optagerfunktion. Medarbejderen kan kun se her og nu optagelse på mobiltelefon, et virtuelt tilsyn, hvor medarbejderen kan se om borgeren er ved at stå op, forklarede Astrid Hindhede.
Man kan læse Fælles erklæring om Velfærdsteknologi her. tkn@kl.dk