
Aarhus vil have plejehjem til at dufte bedre
tekst Anna Törnqvist Jensen
Hvem har lyst til at bo i et hjem, hvor der lugter af urin eller surt vasketøj?
De fleste vil nok foretrække duften af nybagt brød eller hjemmelavet flæskesteg. Der kan være mange lugte og dufte på et plejehjem, og duftene påvirker de mennesker, der færdes og bor i dem. Derfor har magistratsafdelingen for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune sammen med Moesgårds Antropologiske Analyseenhed, Aarhus Universitet, undersøgt duftmiljøet på seks af kommunens plejehjem.
Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark, og den viser, at det er muligt at få plejehjemmene til at dufte bedre og dermed skabe mere behagelige rammer for borgere, pårørende og personale.
– Undersøgelsen er banebrydende, da det ikke er noget, man har undersøgt før. Dufte og lugte er noget, der påvirker os alle sammen i forhold til vores opfattelse af, hvad der er rart og dejligt – eller det modsatte, siger sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) i en pressemeddelelse.
##ContentBoxStart##264138##ContentBoxEnd##
Undersøgelsen er blevet til otte konkrete anbefalinger, der kan bidrage til at forbedre duftmiljøerne på plejehjemmene. Anbefalingerne kan alle skabe bedre rammer for plejehjemsbeboerne ved at minimere lugtgener.
– Et plejehjem er et hjem. Og i et hjem skal man have det godt, og der skal dufte dejligt. Der skal ikke lugte af sure sokker i en dagligstue – der skal derimod dufte af friskplukkede blomster og nybagte boller. Det øger livskvaliteten, fortsætter Jette Skive i pressemeddelelsen.
På Skelager Plejehjem i Aarhus har man længe arbejdet med at komme dårlige lugte til livs, og forstander Lis Kjems er ikke i tvivl om, at undersøgelsen af duftene og lugtene på plejehjemmene er en god idé.
– Når vi arbejder med syge mennesker, er inkontinens for eksempel en del af virkeligheden. Vasketøj med tis kan lugte stærkt, men det er ikke nok at fjerne vasketøjet. Vi skal faktisk gå et skridt videre, fortæller hun i pressemeddelelsen og tilføjer, at Skelager Plejehjem har ansat rengøringsansvarlige medarbejdere, hvis arbejdsopgaver blandt andet går ud på at lokalisere og minimere dårlige lugte.
Lugtesansen er netop et af Helle Dorthea Sørensen Ounis vigtigste arbejdsredskaber.
– Næsen er vigtig, når vi gør rent, men det er ikke nok at støvsuge, tørre af og skifte sengetøj. Vi er nødt til at bruge vores næse til at forstå, hvor lugten kommer fra inde ved en beboer. Som rengøringsansvarlige kan vi eksempelvis opfange ændringer i borgernes vasketøjsmønstre, siger hun.
Magistratsafdelingen for sundhed og omsorg i Aarhus vil efter sommerferien begynde at implementere anbefalingerne fra undersøgelsen på kommunens plejehjem. Rådmand Jette Skive har derudover lavet et budgetforslag, hvor der tilføres penge til området. antj@kl.dk