
Prognose spår stadig få kvinder i lokalpolitik efter valget
tekst Anna Törnqvist Jensen
Institut for Menneskerettigheder råber vagt i gevær, efter en ny prognose fra instituttet spår, at mænd igen vil være i stort flertal i byrådene, og at kun 16 ud af 98 borgmesterposter vil gå til kvinder efter kommunalvalget i efteråret.
Forud for valget har Institut for Menneskerettigheder undersøgt kønsfordelingen blandt folketingspartiernes foreløbige spidskandidater. Optællingen viser, at vælgerne vil have væsentligt flere mandlige end kvindelige kandidater at stemme på. Optællingen tager dog ikke højde for de mange lokallister, som stiller med kandidater landet over.
Tællingen blandt partierne viser, at der slet ikke er nogen kvindelige kandidater i ni af landets kommuner, og der samtidig i 68 af kommunerne er færre end 40 procent kvinder blandt spidskandidaterne.
Institut for Menneskerettigheders prognose viser blandt andet, at yderligere to kvinder vil løbe med borgmesterkæden ved det kommende valg, så i alt 16 borgmestre på landsplan efter valget vil være kvinder.
– Vi lever i en tid, hvor der der er mere fokus på kønsligestilling end nogensinde før. Alligevel viser vores prognose, at det stadig går alt for langsomt med ligestillingen i kommunalpolitik. Erfaringsmæssigt har de kvinder, der stiller op til byrådene, lige gode chancer for at blive stemt ind. Problemet er, at der opstillet langt færre kvinder end mænd, og det er kun partierne, der kan ændre på den ulighed, siger Morten Emmerik Wøldike, sociolog og leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med kønsligestilling, i en pressemeddelelse.
Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at partierne udvikler en ligestillings- og mangfoldighedspolitik for at fremme en mere ligelig kønsrepræsentation, og at partierne overvejer at bruge for eksempel måltal eller fletteregler, når de skal opstille kandidater, for at sikre en mere ligelig kønsfordeling i byrådene.
– Partierne anerkender, at der er et problem med kønsfordelingen på opstillingslisterne, men de færreste partier gør noget aktivt for at rette op. Jeg håber, at vi med denne optælling kan inspirere partierne til at gøre en ekstra indsats for at få flere kvinder på stemmesedlerne og i toppen som spidskandidater til valget til november, siger Morten Emmerik Wøldike og fortsætter:
– Indtil partierne får lagt en strategi for at skabe en mere ligelig kønsfordeling, anbefaler vi, at de overvejer at anvende konkrete redskaber til at skabe forandring. De kan for eksempel opstille måltal for en mere ligelig kønsfordeling blandt deres kandidater eller anvende fletteregler, så der skiftevis står en kvinde og en mand på stemmesedlerne. Det vil effektivt føre til mere ligestilling i vores lokaldemokrati. antj@kl.dk