
Nyt forsøg: Borgere med dobbeltdiagnoser skal have styrket misbrugsindsats
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Fire socialpsykiatriske botilbud og -fællesskaber i Aarhus skal være en del af en forsøg, hvor beboerne får både en mere intensiv og mere helhedsorienteret rusmiddelindsats. Over de næste to år vil Aarhus Kommune nemlig lave en såkaldt fremskudt rusmiddelindsats, hvor beboerne på de fire botilbud og bofællesskaber får en rusmiddelindsats på botilbuddet.
– Mange borgere med dobbeltdiagnose bruger rusmidler til at håndtere livet med psykiske udfordringer. Derfor hjælper vi borgerne bedst med en samtidig og tværfaglig indsats. Ved at integrere dele af rusmiddelindsatsen i botilbuddene, tror vi på, at borgerne vil opleve en bedre sammenhæng mellem bo- og behandlingstilbud, som kan motivere flere til at få hjælp, siger social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) og fortæller, at indsatsen desuden indebærer et tæt samarbejde mellem botilbud, Rusmiddelcenter Aarhus og regionspsykiatrien.
Initiativet kommer til at omfatte fire forskellige botilud i kommunen. I første omgang fik botilbuddet Tuesten Huse i december 1,5 millioner kroner fra Socialstyrelsen til at styrke rusmiddelindsatsen, og nu har Aarhus Kummune så afsat yderligere 1,1 millioner kroner til at udvide forsøget til tre andre botilbud. På Tuesten Huse har 11 af tilbuddet 19 beboere et aktivt og skadeligt forbrug af rusmidler, mens to af beboerne tidligere har haft det. I de tre andre tilbud har 23 ud af i alt 27 beboere et skadeligt forbrug af rusmidler.
Forsøget med en fremskudt rusmiddelindsats går ud på at skabe struktur og tryghed omkring rusmiddelforløbet, og flere individuelle samtaler og gruppeforløb skal sikre en bedre opfølgning på beboerens motivation, udvikling og ønsker for fremtiden. Der skal arrangeres flere aktiviteter ud af huset, som kan fungere som øvebaner og give beboerne et frirum fra omgivelser med rusmidler. Og så skal der ansættes flere peer-medarbejdere, som har egne erfaringer med psykisk sårbarhed, som supplement til den socialfaglige indsats.
Indsatsen er målrettet borgere og skal hjælpe dem i deres hverdag, men kredsformand for socialpædagogerne i Aarhus forudser også, at det vil være godt for medarbejderne.
– Faglighed og arbejdsmiljø går hånd i hånd, og derfor er det glædeligt, at der arbejdes for at bringe endnu mere målrettet rusmiddelfaglighed ind i botilbuddene. Det er godt for borgerne og dermed for de ansattes arbejdsmiljø, siger kredsformand Gert Landergren Due.
Pengene fra Aarhus Kommune er fundet i Den Sociale Bæredygtighedsplan, der er en fælles plan og vision for, hvordan kommunen skaber og udvikler fremtidens sociale indsatser. jki@kl.dk