Kort nyt
tekst Mads Brandsen
Velfærdslov udskydes igen
FOLKETINGET /// Regeringen når ikke at fremsætte sin højt profilerede velfærdslov i denne folketingssamling, fremgår det af den såkaldte aprilredegørelse over planlagte lovforslag frem mod sommerferien.
I et brev, som statsminister Mette Frederiksen (S) har sendt til Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S), forklarer hun, at det skyldes håndteringen af coronakrisen.
Lovforslaget bliver dermed først fremsat til efteråret. Den bebudede revision af budgetloven er også udskudt. •
Aarhus dropper overvågning
SOCIAL /// Aarhus Kommune vil alligevel ikke gennemføre en omdiskuteret overvågning af en 62-årig kvinde, der er lam fra brystet og ned.
Observationen skulle finde sted i to døgn for at kortlægge kvindens egen formåen og hendes behov for hjælp, men bliver ikke til noget, efter at virksomheden, der skulle stå for den, er sprunget fra. Det skriver TV 2 Østjylland.
Beslutningen kommer i kølvandet på, at kommunen i efteråret 2020 meddelte, at kvinden ville miste sin faste personlige hjælper og i stedet modtage hjemmehjælp og ledsagertimer. Det klagede hun til Ankestyrelsen over og fik medhold i, at kommunen ikke havde oplyst sagen tilstrækkeligt.
Sagen har medført massiv kritik af kommunen fra blandt andet Venstres byrådsmedlem, Gert Bjerregaard, der kalder overvågningen ”fuldstændig utilstedelig”. Den ansvarlige rådmand, Kristian Würtz (S), har forklaret, at kommunen er blevet pålagt at overvåge kvinden af både byrådet og Ankestyrelsen. •
Albertslund dropper nemlig.com
INDKØB /// Albertslund slutter sig nu til rækken af kommuner, der genovervejer deres indkøb hos nemlig.com. Det sker, efter det er kommet frem, at de arbejdsforhold, selskabets chauffører arbejder under, er uforenelige med kommunens indkøbspolitik. Kommunen har ikke indkøbsaftale med nemlig.com. Indkøberne kan derfor frit vælge at købe ind andre steder.
Albertslund kan ikke droppe kontrakten med nemlig.com-moderselskabet Intervare, der er en af to leverandører af indkøbsordning til hjemmeboende borgere. •
Minister giver ikke ghettoområde dispensation
GHETTO /// 386 lejligheder i det almene boligområde Rising-Solbakken i Odense skal enten rives ned, sælges eller ombygges. Det står klart, efter Odense Kommune og tre boligforeninger har fået afslag på en dispensation, efter området sidste år havnede på listen over hårde ghettoer. Det skriver Fyens Stiftstidende. Årsagen er, at der bor en kriminel for meget i området. Eller helt præcist 0,7 ifølge den seneste opgørelse fra december sidste år. Både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og socialrådmand Brian Dybro (SF) har ellers forsøgt at gøre indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) opmærksom på problemstillingen. Men det lader indtil videre til at være forgæves. På Facebook fastslår Brian Dybro dog, at han tager afgørelsen fra ministeriet ”iskoldt”.
– Det mest groteske i den her sag er, at hvis man brugte de nyeste tal, så var Solbakken slet ikke på ghettolisten, skriver han. •
31.000
børn blev passet i dagpleje i 2019. Det er halvt så mange som ti år tidligere.
Kilde: Danmarks Statistik
It-udstyr må ikke bruges til KV21
AFGØRELSE /// Byrådsmedlemmer må ikke bruge det it-udstyr, de har fået udleveret af kommunen til at føre valgkamp. Det fastslår Indenrigs- og Boligministeriet i et notat, hvor ministeriet begrunder afgørelsen med, at der vil være tale om forskelsbehandling.
Det har fået KL til at protestere i et brev til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S).
– (…) Det indebærer vel i givet fald, at det tilsvarende er gældende for ministres brug af it-udstyr udleveret som led i arbejdet som minister, henset til at der er tale om et generelt princip, skriver KL i brevet og opfordrer ministeriet til at genoverveje afgørelsen, der vil være svær at håndhæve i praksis, fordi den er ”ude af trit med den digitale virkelighed”, som KL-formand Jacob Bundsgaard og adm. direktør Kristian Wendelboe formulerer det.
Notatet fra ministeriet er udarbejdet på baggrund af en henvendelse fra en kommune. •
Advokater skal undersøge dyre firmabiler
JURA /// Meget tyder på, at tidligere medlemmer af ledelsen i Hillerød Forsyning gennem en årrække foretog en række dispositioner, der påførte selskabet betydelige ekstraudgifter.
Derfor har bestyrelsen på et ekstraordinært møde besluttet at bestille en advokatundersøgelse.
Det var tilbage i efteråret, at en borger gennem aktindsigter kunne afsløre store udgifter til dyre firmabiler og høje lønninger. Det førte til, at både affaldsdirektør, Peter Maltha Larsen, og administrerende direktør, Søren Støvring, blev opsagt. •
Kommunerne får 500 flygtninge
FLYGTNINGE /// Der vil i løbet af 2022 blive visiteret 500 flygtninge til landets 98 kommuner, lyder en vurdering fra Udlændingestyrelsen. Det er færre end tidligere år. I 2020 modtog kommunerne 600. Ministeriet har samtidig fastsat det antal flygtninge, der forventes placeret i de enkelte regioner. I hver region har kommunerne mulighed for at indgå aftaler om fordelingen. Sker det ikke, har ministeriet fastsat foreløbige kvoter, som viser, at Brøndby, Albertslund, Høje-Taastrup, Rødovre og Vallensbæk slipper sammen med Kerteminde, Læsø og Fanø. •
Vender hjem til Tønder
Det bliver ikke jobbet som kommunaldirektør på Fanø, der sådan for alvor kommer til at fylde på Lars Møldrups cv.
Efter blot ni måneder i spidsen for de omkring 40 medarbejdere på rådhuset i Nordby vender han nemlig tilbage til Tønder, hvor han 1. juni tiltræder som ny kommunaldirektør, oplyser Tønder Kommune.
– Jobbet som kommunaldirektør på Fanø var både spændende og udfordrende. Men jeg må blankt erkende, at da stillingen som kommunaldirektør i Tønder Kommune blev opslået, så måtte jeg mærke efter og navigere efter denne, siger Lars Møldrup.
Lars Møldrup afløser Klaus Liestmann, der ikke har ønsket at forlænge sin kontrakt, som udløber 31. maj.
Det er endnu uvist, hvem der konstitueres som kommunaldirektør på Fanø. •