Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Rygestop til udsatte
Personer med en psykisk sygdom ryger gennemsnitligt flere cigaretter dagligt, er oftere storrygere og er ofte mere nikotinafhængige end den gennemsnitlige person, der ryger. Derfor tilbyder Esbjerg nu skræddersyede rygestopforløb til borgere med psykiske lidelser. Et tilskud på godt 3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen har gjort det muligt for kommunen i en treårig periode at styrke rygestopindsatsen over for psykisk sårbare borgere, der ryger og ønsker at stoppe. Siger en borger ja tak til tilbuddet, kan rygestopforløbet tilpasse den enkelte og foregå i trygge og velkendte rammer – for eksempel i borgerens hjem, på bostedet eller udendørs i naturen. Kommunen har allerede en række tilbud om hjælp til at kvitte eller skære ned på tobakken både individuelt og i grupper, men det kan være svært at nå ud til de udsatte borgere, som måske har behov for større støtte og fleksibilitet til at nå målet. Forekomsten af rygning er to til tre gange højere blandt borgere med psykisk sygdom sammenlignet med den øvrige befolkning.
16,6
procent af indbyggerne i hovedstadskommunerne udgøres af indvandrere, mens efterkommerne udgør 5,7 procent. De tilsvarende tal for landkommunerne er 7,6 og 1,7 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Køges største affaldsproblem
”Her kan du skodde” står der i en taleboble ved askeristen i Ølbycentret, mens klistermærker med overdimensionerede cigaretskod er til at få øje på. Som et forsøg på at nedbringe mængden af cigaretskod i det offentlige rum har Køge Kommune valgt at sætte askeriste i belægningen på udvalgte steder i byen. Askeristen er en særlig fliserist, der sættes ned i fortovet, som nedenunder har et askebæger, der opsamler cigaretskod. I alt er der nedlagt seks riste i Køge. Tre i Ølbycentret og tre ved Køge Station. Køge er inspireret af andre kommuner, som har haft gode erfaringer med brug af askeriste på lokationer med mange færdende. Placeringen af ristene er udvalgt på baggrund af den kortlægningsanalyse af henkastet affald. Analysen for 2020 viser, at cigaretskod er det største affaldsproblem i Køge. Faktisk viser analysen, at skod udgør hele 64 procent af de optalte stykker affald i Køge.
Kan Odder være Danmarks vildeste?
Få penge for at lade ukrudtet stå. Ligesom 92 andre kommuner deltager Odder i Miljøministeriets konkurrence ”DKVild” om at blive Danmarks vildeste kommune. I den forbindelse har kommunerne oprettet en pulje, hvor grundejerforeninger og lokalråd kan søge midler fra til hjælp med projekter, der fokuserer på biodiversitet. For at komme i betragtning til puljen skal projektet være inddragende og langsigtet. Det betyder, at jo flere der kan samles om og inddrages i projektet, desto bedre. Projektet kan have mange former. Det kan være omlægning af et fællesareal eller et arrangement – det vigtigste er, at biodiversiteten er i fokus. Der er dog krav om, at det skal være gennemført indenfor et år, og at der efterfølgende bliver rapporteret til forvaltningen.
Penge til udendørsaktiviteter
Flere aarhusianere skal være aktive og mødes udendørs. Det mener de to rådmænd Bünyamin Simsek (V) og Rabih Azad-Ahmad (R). De har sammen afsat en pulje på en million kroner til at afprøve forskellige outdoor-tiltag. Den nye pulje skal sikre, at flere kommer ud og er aktive i byen og naturen. Aarhusianerne har selv kunnet komme med forslag til tiltag, og på hjemmesiden aarhusmangleroutdoor.dk er de kommet med flere end 230 forslag. ”Coronanedlukningen har fået flere til at gå en tur eller være aktive i naturen eller deres nærområde. Det gælder også mig selv og min egen familie. Vi har i den grad sat pris på at komme ud. Den trend skal vi fastholde og udvikle yderligere. Jeg er derfor glad for, at vi nu kontant kan bakke op om arbejdet med den nye outdoor-strategi, så vi kan få flere til at være aktive”, siger rådmand for kultur og borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R).
Bevinget træmønster
Nu kommer der snart en masse bevingede insekter i Fredericia, men ikke af den irriterende slags. Fordelt på lidt over 5 hektar er 12.000 træer plantet i form som verdens største sommerfugl. Det er den nye sommerfugleskov i Fredericia, der blev anlagt i november 2020 af landsorganisationen Plant et Træ, Europas største ferieparkkæde Landal GreenParks og Fredericia Kommune. Skoven er bevidst indrettet med bestemte træarter og plantesorter, der giver særligt gunstige vilkår for sommerfugle og dyreliv, for at øge biodiversiteten i området. Sommerfugleskoven skal bidrage til udviklingen af Fredericia som grøn kommune samt medvirke til udvidelsen af de danske skove for at afhjælpe CO2-belastningen og gøre en forskel for klimaet.
Skovkvarter udstilles internationalt
Hvis man vil have hus i Middelfart, kan man snart komme uden om de klassiske parcel- og rækkehuskvarterer. Bæredygtig boligudvikling skal kombineres med skovrejsning, øget biodiversitet og cirkulær ressourcetænkning i det bynære kvarter. Det kommer til at hedde ”Naturbyen”. Det kommer til at omhandle 220 boliger. Projektet er så nyskabende, at det fra maj til november bliver udstillet på den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, som er verdens største arkitekturbegivenhed. Et af målene med projektet vil være med til at diversificere boligtilbuddene i kommunen og tiltrække de borgere, der ønsker at komme tættere på naturen, men som samtid ønsker et stærkt lokalt fællesskab.
Se efter svanemærket
Guldborgsund bygger Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole, som samtidigt bliver det største anlægningsprojekt i kommunens historie. Et svanemærket byggeri er kendetegnet ved et lavt energiforbrug, godt indeklima, skrappe kemikaliekrav, strenge krav til bæredygtigt certificeret træ, høj byggeteknisk kvalitet, uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse. Mærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. ”Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri. Jeg er stolt over, at vi i Guldborgsund Kommune har den grønne førertrøje på, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan”, siger Simon Hansen (S), formand for børn, familie og uddannelsesudvalget.