Byråd skifter navn på stribe
tekst Mads Brandsen
Sorø, Haderslev og Odder har allerede omdøbt kommunens folkevalgte forsamling fra byråd til kommunalbestyrelse. Og nu er Randers måske også på vej.
I Odder har et enigt byråd vedtaget at skifte navn til kommunalbestyrelse, når de nye medlemmer tiltræder formelt til januar. Idéen kom fra kommunens 12 lokalråd, fortæller borgmester Uffe Jensen (V).
– Det helt enslydende budskab fra dem er, at de synes, kommunalbestyrelse signalerer, at vi er for hele kommunen. Det vil vi gerne være, og byråd kan godt lugte lidt for meget af by, siger han.
I Randers tog byrådet diskussionen om navneskiftet på sit seneste møde 25. maj, der blev afholdt efter redaktionens slutning. Forslaget kom her fra SF og udsprang af dialog mellem lokale borgere og partiets byrådsmedlem Rosa Lykke Yde.
– Jeg bor selv i et landdistrikt og har mødt flere borgere, der ikke forstår, at det hedder Randers Byråd. De føler sig koblet af. Jeg mener, at ord skaber virkelighed, og derfor synes jeg, vi skal ændre navnet. Det er jo ikke nogen stor ting, og heller ikke noget, der koster hverken tid eller penge. Men alligevel betyder det noget, siger hun, der har opbakning fra Radikale Venstres ene mandat.
##ContentBoxStart##263624##ContentBoxEnd##
Rosa Lykke Yde har ingen umiddelbar forklaring på, hvorfor flere kommuner i øjeblikket har gennemført samme ændring. Det har forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch heller ikke.
– Det er helt ulogisk, at flere kommuner vælger at omdøbe byrådene nu. Det ville have været mere oplagt at vælge at kalde sig kommunalbestyrelse efter reformen som en gestus til landområderne, og i mange kommuner ville det slet ikke have været et skifte, fordi mange af de små kommuner havde kommunalbestyrelser, siger han.
Roger Buch minder om, at netop navngivningen af den politiske ledelse vakte debat i årene omkring strukturreformen. Borgere skrev læserbreve og mange undrede sig over, hvorfor de pludselig skulle ledes af et byråd. Alligevel valgte broderparten af kommunerne at have et byråd. Selv om navnet i sig selv ikke gør den store forskel.
– Der er jo ingen tvivl om, at det her er symbolik. Det kan man godt grine af, og nogen vil sikkert tænke, at det er typisk kommunalt. Men symbolik betyder også noget i politik, og det skal man ikke pege fingre ad, siger Roger Buch. • mdbr@kl.dk