Ny viden
tekst Mads Brandsen
Zoom ind på den personlige kommunikation
BØGER /// Dennis Nørmark leverer i sin anden bog om pseudoarbejde en nådesløs kritik af bureaukrater og administratorers meningsløse og ikke-værdiskabende arbejde. Pseudoarbejde er ifølge Nørmark ofte forklædt som strategier, udviklingsplaner, visioner, missioner, kernefortællinger, employer branding, værdier, trivselsundersøgelser og meget mere.
Jeg kan godt lide, at Nørmarks analyse er rettet mod strukturer og ikke individet. Det er en pointe hos Nørmark, at folk farer vild i pseudoarbejde ud fra de bedste intentioner. Der er ingen mennesker, som ønsker et meningsløst arbejde, og alle går på arbejde for at udrette noget og gøre en forskel. Pseudoarbejde er altså et utilsigtet biprodukt af gode intentioner, og det stopper ikke af sig selv. Nogle skal gøre noget. Men spørgsmålet er hvem? •
Læs hele Birgitte Barkholts anmeldelse på danskekommuner.dk
Offentligt-privat samarbejde falder igen
UDBUD /// Samarbejdet mellem kommuner og private virksomheder faldt sidste år med 0,7 procentpoint, viser en opgørelse over den såkaldte Privat Leverandør Indikator, som Dansk Industri har foretaget. 26,2 procent af de opgaver, der er udbudsegnede løses af private aktører. Opgaverne har en værdi af 64,7 milliarder kroner. Samarbejdet toppede i 2017 og er faldet de seneste tre år i træk. Gribskov er med 45,7 procent stadig den kommune, der sender flest opgaver i udbud, mens Samsø med 17,7 procent indtager sidstepladsen. De udbudsegnede opgaver er blandt andet vejvedligeholdelse, drift af ejendomme og tøjvask på plejecentre.
Coronakrisen ramte nyuddannede hårdt
ARBEJDSMARKED /// Både når det gælder beskæftigelsen hos faglærte og nyuddannede med en videregående uddannelse, ramte coronakrisen hårdt. Således var 23,6 procent af de nyuddannede i 1. kvartal 2020 ledige 13 uger efter endt uddannelse. Til sammenligning var tallet året før 16,7 procent. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Hårdest er det gået ud over nyuddannede akademikere, hvor hver tredje stadig var ledig, tre måneder efter uddannelsen var afsluttet.
Store forskelle på kriminalitet blandt indvandrere og efterkommere
INTEGRATION /// Mens der helt generelt er færre unge mænd, der bliver dømt for overtrædelser af straffeloven, er indvandrere og efterkommere stadig overrepræsenteret i statistikken. Der er dog ganske store forskelle mellem kommunerne på, hvor mange 15-29-årige mænd med ikke-vestlig oprindelse der dømmes, viser en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration, som er lavet i samarbejde med kriminolog David Sausdal. Højest ligger Helsingør Kommune, hvor der fra 2013 til 2018 i gennemsnit blev dømt 6,5 procent af de 15-29-årige mænd i kommunen, som har ikke-vestlig oprindelse. I bunden af opgørelsen findes foruden økommunerne Samsø, Læsø, Fanø og Ærø også Rebild Kommune, hvor blot 1,1 procent af gruppen er blevet dømt.
Frivilligheden er stabil på 16. år
FRIVILLIGHED /// 40 procent af den voksne befolkning arbejdede frivilligt i 2020. Det er stort set samme tal som i 2004, hvor den første frivillighedsundersøgelse blev gennemført, fremgår den nyeste af slagsen, som VIVE står bag. Coronakrisen har øget den uformelle hjælp og det frivillige sociale arbejde, samtidig med at vi i stigende grad arbejder frivilligt uden om organisationer og gennem virtuelle medier. Undersøgelsen viser også, at det er det samme, der motiverer de frivillige som for 16 år siden: Det handler om at bidrage til en sag, man brænder for og om at være en del af et fællesskab. Frivillighedsundersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik på bestilling fra Social- og Ældreministeriet.
Hvedegræs kan sænke landbrugets CO2-udledning betydeligt
LANDBRUG /// Der er desperat brug for løsninger, der kan sænke CO2-udledningen i landbruget. Her har forskere ved Københavns Universitet og Carlsberg nu fundet en del af svaret. Prognosen lyder på, at hvedegræs har potentiale til at sænke CO2-udledningen med op til 10 procent. Planten, der er nært beslægtet med hvede, udmærker sig ved et ekstremt dybt jordnet, der binder kulstof i jorden, og som gør den i stand til at optage næring, vand og kvælstof særdeles effektivt, forklarer professor Michael Palmgren fra KU. •