
Folkebiblioteket kan mere end bare bøger
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Folkebiblioteket er et frirum med plads til at finde fordybelse og få perspektiv på tilværelsen. Det peger et repræsentativt udsnit af danskerne på i en undersøgelse, som Roskilde Centralbibliotek og rådgivningsvirksomheden Seismonaut har udarbejdet.
I undersøgelsen har 1.509 danskere mellem 16 og 90 år fået spørgsmål om, hvordan og hvor ofte de bruger folkebibliotekerne i landets 98 kommuner.
Christian Lauersen, der er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune, siger om undersøgelsen:
– Undersøgelsen sætter borgerne i centrum for debatten om folkebibliotekets betydning i samfundet og afdækker den værdi og effekt, vi ikke kan se i regnearket. Et biblioteksbesøg, et museumsbesøg, en koncert- eller teateroplevelse er langt mere, end bare et besøgstal. Når man begynder at interessere sig for den værdi, som kulturen skaber i det enkelte menneskes liv, opdager man, at kulturen både knytter os sammen i fællesskaber, sætter perspektiv på tilværelsen, og danner os som mennesker i et demokratisk samfund, siger han.
Undersøgelsen viser, at mere end ni ud af ti danskere på et eller andet tidspunkt i livet har besøgt et folkebibliotek, mens mere end halvdelen har besøgt et folkebibliotek inden for det sidste år. Ud over at folkebibliotekerne med de tal bliver til en af de mest brugte kulturinstitutioner i landet, så viser undersøgelsen også, at borgerne bruger bibliotekerne til andet end bare at hente en bog eller to, de kan tage med hjem og læse.
Respondenterne i undersøgelsen vurderer nemlig også biblioteket som et frirum.
– For nogle handler det om ro og koncentration, mens det for andre handler om at være sammen – med børnene, vennerne, studiekammeraterne, de andre “avislæsere” etc. Folkebibliotekets betydning som et frirum er den dimension, som kommer stærkest til udtryk på tværs af hele undersøgelsen, som der står i undersøgelsen.
Næst efter biblioteket som frirum, er det muligheden for at få perspektiv på tilværelsen, der tiltaler brugerne.
– I en digital tidsalder, hvor internettet tilbyder en flygtig strøm af information og misinformation, har folkebiblioteket stor betydning for brugerne som et sted, hvor viden og information kurateres og formidles, og hvor man kan træde ud af de ekkokamre, man normalt færdes i på sociale medier. I den sammenhæng viser undersøgelsen, at brugerne i særlig grad værdsætter folkebibliotekets evne til at præsentere materialer og indhold, som brugeren ikke ville have fundet på egen hånd, konkluderes det i undersøgelsen.
Hele undersøgelsen kan findes på Roskilde Bibliotekernes hjemmeside. jki@kl.dk