
Aarhus-politikere er danmarksmestre i partihop
tekst Mads Brandsen
En del af de 273.499 aarhusianske vælgere, der stemte ved kommunalvalget i 2017, har i løbet af valgperioden oplevet, at den politiker, de stemte på, er skiftet til et andet parti i byrådet.
Det er sket hele otte gange i valgperioden. Det er mere end noget andet byråd i landet, og derfor kan Aarhus Byråd smykke sig med et vaskeægte danmarksmesterskab. Yderligere tre medlemmer har helt forladt byrådet med 31 pladser.
Nogle af partiskiftene følger et landspolitisk mønster. Det er helt i tråd med tendensen, at Alternativet og Liberal Alliance har mistet deres byrådsmedlem i løbet af valgperioden.
Men i Aarhus er trafikken også sket mellem Venstre og Konservative, mellem Radikale Venstre og Socialdemokratiet og den modsatte vej – og en enkelt socialdemokrat er endda blevet konservativ.
Chefredaktøren på byens avis Århus Stiftstidende, Jan Schouby, har ikke nagelfast bud på, hvorfor det lige er Aarhus, der har så mange partihoppere.
– Det er ikke mit indtryk, at der har været et dårligt arbejdsklima i byrådet. Jeg synes, denne periode har været meget business as usual. Men i de enkelte partier er der nogle forhold, der forklarer, at et medlem har forladt partiet. Det gælder eksempelvis i Socialdemokratiet, hvor Ango Winther var skubbet så langt ud på et
sidespor, at han ikke længere synes, det gav mening at blive i partiet, siger Jan Schouby.
##ContentBoxStart##262412##ContentBoxEnd##
Borgmesteren er populær
Fem ud af de otte partihoppere er gået fra eller til Socialdemokratiet, der med 37,8 procent af stemmerne ved valget blev det suverænt største parti. En af partihopperne, Dorthe Borgkvist, beskriver partiet som ekstremt topstyret, men det kan nogle af de nye medlemmer ikke genkende.
– Det er ikke noget nyt, at Socialdemokratiet er et topstyret parti. Det tror jeg, de fleste partier på den størrelse er. Det kan godt være, det giver uro, at Jacob Bundsgaard ikke altid er til stede, fordi han også er formand for KL. Men han er ekstremt populær og har virkelig mange følgere på sociale medier. Ved sidste valg stemte man på Jacob. Ikke på Socialdemokratiets borgmesterkandidat, men bare på Jacob. Den tendens, tror jeg, vil fortsætte til næste valg, siger Jan Schouby.
Han vurderer også, at de fleste af partihopperne vil få det svært ved valget.
– Det er ret sjældent, at den mest populære i et parti træder ud. Det er gerne dem, der ikke er ret populære, og mange af dem er også blevet valgt ind på partiernes listestemmer. Men der er nogle af dem, der har gode kort på hånden, vurderer Jan Schouby.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner ville gerne have talt med borgmester Jacob Bundsgaard (S) og have forholdt ham den kritik, der rejses af Socialdemokratiet, men han har ikke ønsket at medvirke. •
mdbr@kl.dk
##ContentBoxStart##262413##ContentBoxEnd##
Jeg ville ikke være bidsk
Valgperioden var halvandet år gammel, da Almaz Mengesha fik nok af Liberal Alliance.
Det skete, da Alex Vanopslagh som ny leder af partiet meldte ud, at det først og fremmest skal være en ”bidsk liberal vagthund”. Liberal er Almaz Mengesha den dag i dag, men bidskheden havde hun det svært ved. Hun ville hellere indgå kompromiser.
Og så var der også den politiske substans. Som benamputeret er socialområdet ikke bare noget, Almaz Mengesha gerne vil fokusere på i skåltaler. Det er noget, hun har sine egne, oplevede erfaringer med.
– Det har været en lettelse at komme ind i et parti, der tager socialområdet så alvorligt, som jeg synes, man skal. Det var en del af årsagen til, at jeg gik ind i politik. I Venstre er der plads til alle mine tanker og idéer, siger Almaz Mengesha, der senest har glædet sig over, at hun ikke skal forklare og forsvare Ole Birk Olesens (LA) forslag om at lade de ældre rangliste social- og sundhedspersonalet.
– Jeg er færdig med at slå de krøller på mig selv, det ville kræve. Og man kan jo ikke have særlige standpunkter hver gang, siger hun.
Stiller du op igen?
– Det er ret sjovt at være Almaz for tiden. Du kan tro, jeg stiller op igen, svarer hun med et stort smil i stemmen. •
##ContentBoxStart##262414##ContentBoxEnd##
Mit nye parti lytter til mig
For sognepræst Peter Sporleder lå det ikke i kortene, at han en dag ville stille op til byrådet, og at det ville blive for Venstre. Tilbage i gymnasiet var han medlem af Konservativ Ungdom, men det var Venstre, der i sin tid spurgte, om ikke han ville stille op. Og sådan gik det.
– Jeg har kendt Jakob Ellemann-Jensen i flere år, og så blev det Venstre. Der er heller ikke så stor forskel, siger Peter Sporleder.
Men det var så alligevel lokalt. For da Venstre havde fangarmene ude efter Peter Sporleder, var det, fordi man var begejstret for hans sociale profil. Peter Sporleder oplevede bare ikke, at man reelt ønskede den profil. Det tog han bestik af og skiftede til Det Konservative Folkeparti.
– Jeg føler ikke, jeg politisk har ændret mig. Men jeg har oplevet, at der bliver lyttet til mig, og jeg har også stillet flere forslag i byrådssalen. Jeg har mødt en stor tillid og opbakning, og jeg har et rigtig godt samarbejde med Mette Skautrup (byrådsmedlem for K, red.). Det betyder meget, siger han.
Til november forsøger han at blive genvalgt – men helt uden at føre valgkamp. I efteråret skal han til Irak som feltpræst og vender ikke hjem før 1. december. Måske som genvalgt byrådsmedlem.
– Jeg håber, jeg har vist mit værd i løbet af byrådsperioden, siger han. •
##ContentBoxStart##262415##ContentBoxEnd##
Virakken gjorde det for svært
Politik har altid interesseret Liv Gro Jensen. For hende var den dialogkultur, der prægede Alternativet lige sagen – og hun stillede derfor op for partiet i 2017 og fik et kanonvalg. Det gik godt i begyndelsen, men efterhånden viste det sig, at den dialog, der prægede det grønne parti, ikke var så frugtbar.
– Det var enormt svært at tale politik i Aarhus med al den virak, der var i Alternativet. Det siger jeg med største respekt for de mennesker, jeg har mødt i partiet. Men til sidst kunne jeg bare ikke stå på mål for det længere. Det var smertefuldt, husker Liv Gro Jensen.
I dag fortryder hun hverken, at hun gik med Alternativet dengang – eller at hun efter bruddet meldte sig ind i SF. Politisk var beslutningen ikke så svær, fordi hun kendte partiets byrådsmedlemmer godt og var på linje med dem.
– Det var enormt svært at tage beslutningen. Det er lidt ligesom en skilsmisse, og der var også folk i Alternativet, der blev meget kede af det. Men generelt har jeg oplevet forståelse, siger Liv Gro Jensen.
Ved valget til november er hun opstillet som nummer fire på SF’s liste. •
##ContentBoxStart##262416##ContentBoxEnd##
Ultimatum førte til exit
For Dorthe Borgkvist er børn og unge med særlige behov hendes mærkesag. Ønsket om at gøre en forskel for netop den gruppe var hendes bevæggrund for at gå ind i politik.
Derfor var hendes forbløffelse stor, da hun i forbindelse med en større rokade, hvor børne- og ungeudvalget fik ny formand, af gruppeledelsen fik besked på, at hun skulle over i et andet udvalg.
– Det gjorde egentlig min beslutning ret nem, siger Dorthe Borgkvist, der til daglig arbejder med netop børn og unge med særlige behov.
– Jeg var nok også lidt for vidende om området. Jeg råber højt, når vidensdelingen og opsamlingen af klager ikke fungerer. Det var man ikke meget for i gruppeledelsen, siger Dorthe Borgkvist, der derfor i oktober 2019 valgte at forlade Socialdemokratiet – og derfor stadig sidder i udvalget.
Det er en beslutning, hun ikke har fortrudt.
– Jeg var slet ikke klar over, hvor topstyret Socialdemokratiet i Aarhus er, før jeg blev byrådsmedlem. Jeg troede, det var et socialt og demokratisk parti. Det er det så ikke. Det er et topstyret parti, hvor man stemmer for, uanset hvad man egentlig mener. Det nyder jeg, at jeg ikke behøver længere, siger hun.
Hun har endnu ikke taget stilling til sin fremtidige politiske karriere. •
##ContentBoxStart##262417##ContentBoxEnd##
Værdipolitikken skred for meget
Der skulle en coronakrise til, før Mahad Yussuf fandt ud af, at han ikke længere kunne fortsætte i det parti, han har været medlem af i hele 23 år.
– Jeg synes ikke, det er blevet bedre i Socialdemokratiet, siden jeg skiftede. Jeg har ikke fortrudt det et øjeblik, siger byrådspolitikeren, der i dag repræsenterer Radikale Venstre.
Forud for partiskiftet i august 2020 var han også flere gange på kant med borgmester Jacob Bundsgaard (S). Eksempelvis da coronasmitten i Aarhus en overgang var centreret omkring byens somaliske miljø, hvilket borgmesteren gjorde opmærksom på offentligt. Det nytter ikke noget at pege fingre på den måde, lød det dengang fra Mahad Yussuf, der selv har somalisk baggrund.
– Jeg overvejede at skifte parti gennem længere tid. Jeg havde godt set skriften på væggen. Værdipolitikken er skredet mere og mere mod højre. Jeg var inspireret af Svend Auken, da jeg meldte mig ind, og den strømning findes bare ikke længere i Socialdemokratiet, siger Mahad Yussuf.
Til november stiller han op som nummer to på listen for Radikale Venstre. •
##ContentBoxStart##262420##ContentBoxEnd##
Jeg mistede troen på mit parti
Et er, hvad man siger udadtil – et andet er, hvordan tingene egentlig fungerer på de indre linjer. Sådan var det med Radikale Venstre i Aarhus, og det førte til, at Eva Borchorst Mejnertz til sidst mistede troen på partiet.
Efter at have tabt et kampvalg om at blive spidskandidat til rådmand Rabih Azad-Ahmad forlod hun partiet, men i dag afviser hun, at beslutningen bundede i, at hun ville være rådmand efter valget.
– Det er ret meget ved siden af skiven. Vi havde lavet en vedtægtsændring, der betød, at den kandidat med flest personlige stemmer bliver rådmand. Så jeg kunne have fokuseret på det. Men jeg valgte at lytte til mig selv, og jeg mener, politik skal bygge på ærlighed. Det ærlige for mig var at forlade det parti, jeg ikke længere tror på, siger hun.
Da hun i sin tid valgte parti, betød det meget for hende, at ansvarlighed er en del af Radikale Venstres dna. På samme måde har det spillet ind, da hun efter bruddet meldte sig ind i Socialdemokratiet.
– Under budgetforhandlingerne lærte jeg Socialdemokratiet godt at kende. Jeg synes, partiet er gode til at prøve at finde kompromiser. Min respekt for borgmesteren voksede. Som en stor byrådsgruppe er der er en demokratisk samtale på vores gruppemøder. Det føler jeg mig virkelig godt tilpas med, siger Eva Borchorst Mejnertz.
Hun agter at genopstille, men Socialdemokratiet har endnu ikke sammensat hele opstillingslisten, så hendes placering kender hun ikke. Men det er en givet sag, at den er ringere end før.
– Jeg har byttet en andenplads ud med en eller anden plads på Socialdemokratiets liste. Det gør det da sværere at blive valgt, siger hun. •
##ContentBoxStart##262423##ContentBoxEnd##
Nestoren smækkede med døren
Alt var fryd og gammen, da Ango Winther i 2019 kunne fejre 25 år i byrådet. Der var reception på rådhuset, og det var nok de færreste, der havde forestillet sig, at han året efter brød med Socialdemokratiet efter 47 års medlemskab.
Selv beskriver han forløbet som en ”modningsproces”, der tog noget tid, og som kulminerede med, at partiforeningen i Viby afviste at genopstille ham. Der havde været samarbejdsproblemer gennem flere år, lød det fra næstformanden.
Politisk var nogle byggesager, der ikke foregik efter bogen, ifølge Ango Winther den dråbe, der fik bægeret til at flyde over. Partiet var holdt op med at behandle folk ordentligt, lød bandbullen, inden han smækkede med døren og skiftede Socialdemokratiet ud med Det Konservative Folkeparti.
– Det var egentlig meget naturligt for mig, for gennem de mange år i byrådet har jeg haft gode kontakter i Det Konservative Folkeparti. Politisk kan jeg også se mig selv i partiet, især på socialområdet. Jeg er blevet taget rigtig godt imod og har fået flere ordførerskaber i byrådet. Det bekommer mig vel, siger Ango Winther.
Selv om han er sprunget fra den ene politiske blok til den anden, har han ikke mødt mange negative reaktioner.
– Nogle har sagt, at de ikke havde set det komme, men når de så har fået forklaringen, har de været meget forstående. Jeg har endda også hørt fra en, der har sagt, at vedkommende også vil stemme konservativt nu, siger han, der har takket ja til at stille op for sit nye parti til november. •
##ContentBoxStart##262424##ContentBoxEnd##
Partihopperen, der hoppede helt ud
Antallet af personlige stemmer rakte ikke til genvalg for Peter Hegner Bonfils ved sidste kommunalvalg. I stedet blev han førstesuppleant. Da Keld Hvalsø tog orlov i april 2020, genindtrådte Peter Hegner Bonfils dog i byrådet for Enhedslisten.
Det blev hans sidste hverv for Enhedslisten, for i januar valgte han at bryde med partiet, som han har været medlem af siden 1998, og som hans kæreste sidder i hovedbestyrelsen for. I stedet meldte han sig ind i Socialdemokratiet og valgte ved samme lejlighed at udtræde af byrådet.
– Det var jeg ikke bundet til at gøre, men jeg synes, det var det rigtige, og det er jeg kun blevet bekræftet i efterfølgende. Jeg tror, det gør noget godt for troværdigheden og samarbejdsmulighederne, at man ikke tager mandatet med direkte over i et nyt parti, siger Peter Hegner Bonfils.
I en længere opdatering på Facebook skrev han, at han havde været glad for det meste i Enhedslisten og ønskede de gode demokratiske kræfter i partiet god vind fremover. Underforstået, at ikke alle er så demokratiske.
– Der er en grund til, at jeg skriver sådan. Nogle kræfter i Enhedslisten har det svært med demokrati, siger han.
Når det endte med Socialdemokratiet, spiller landspolitikken en stor rolle.
– Mette Frederiksens formandskab betyder meget for mig. Socialdemokratiet har fået en mere rød kulør. Jeg har svært ved at forestille mig en socialdemokrat i Thorning-årene skrive en bog om den syge kapitalisme, sådan som Peter Hummelgaard har gjort. Jeg synes, Socialdemokratiet har det helt rette fokus på at styrke velfærden og mindske uligheden, siger Peter Hegner Bonfils.
Han satser på at stille op for Socialdemokratiet i november.•
##ContentBoxStart##262425##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-8-13.pdf