Kommuner flokkes om nordjysk bank
Flere af landets kommuner ser mod nordjyske Spar Nord Bank, når de skal finde ny leverandør til de daglige bankforretninger. Det viser Danske Kommuners survey, som 77 kommuner har svaret på.
Spar Nord Bank bekræfter interessen fra kommunerne.
– Der er flere kommuner, der synes, at vi er attraktive at samarbejde med. Det spiller ind, at vi er blevet SIFI-bank, og at vi ikke har været involveret i trælse sager mediemæssigt. Vores fornemmelse er, at flere kunder godt kunne falde vores vej i de kommende år, siger bankdirektør Lars Møller.
I vækst siden 2019
Mens størstedelen af kommunerne fortsat er kunder hos Danske Bank og Nordea, som tidligere beskrevet af Danske Kommuner, så er Spar Nord på vej frem.
I 2018 havde banken blot to kommuner som kunder. I dag er tallet steget til fem, viser rundspørgen blandt kommunerne. Konkret gælder det kommunerne Morsø, Helsingør, Mariagerfjord, Slagelse og Horsens. Fire af de fem kommunekunder blev vundet i udbud i 2019.
Det skal ses i sammenhæng med, at Spar Nord Bank siden 1. januar 2019 har haft status af såkaldt SIFI-bank, altså et systemisk vigtigt finansielt institut.
Alternativ til storbanker
Det giver en konkurrencefordel, når man handler med det offentlige, vurderer bankekspert Lars Krull, der er seniorrådgiver på Aalborg Universitet.
– Spar Nord fik deres SIFI-status, og det kvalificerede dem da absolut til at være med i det her game. Samtidig har de mulighed for at byde ind med et alternativ i de kommuner, hvor bankforbindelsen er blevet en politisk sag, siger han.
At bankforbindelsen er blevet en politisk sag, er især tilfældet i de kommuner, der samarbejder med Danske Bank. Flere end halvdelen af de kommuner, der bruger landets største bank, har i de senere år haft politiske drøftelser om at skifte bank. Det skyldes ikke mindst bankens gigantiske hvidvasksag.
##ContentBoxStart##262489##ContentBoxEnd##
Vandt Horsens
En af de kommuner, der har valgt Spar Nord Bank til, er Horsens, som i 2019 tildelte kontrakten til den nordjyske bank
– Spar Nord kom med det bedste bud ud fra de kriterier, som vi havde stillet op. Dette indebar blandt andet, at banken skulle være en SIFI-bank, og at banken skulle have en lokal afdeling i byen, fortalte kommunens regnskabschef Niels Ravn dengang.
Spar Nord vandt foran tre konkurrerende banker i udbuddet. Inden da var det Danske Bank, der var bank for Horsens Kommune.
Går efter lånebehov
Spar Nord Banks nye regnskab for 2020 viser, at banken har udlån for cirka en milliard kroner til offentlige kunder, der altså blandt andet tæller kommunerne. Til sammenligning var tallet 43 millioner kroner ved udgangen af 2018, så der er tale om en stor stigning i udlånet til bankens offentlige kunder.
Ifølge bankdirektør Lars Møller er det ikke alle kommuner, som Spar Nord byder på.
– Vi regner på, om det er en kommune med et cashflow, som vi kan tjene penge på. Vi har i forvejen et stort indlånsoverskud, og derfor er vi ikke så konkurrencedygtige, når det kommer til kunder med store indlån. Derimod er vi meget interesserede i de kommuner, der har et lånebehov. Det giver mulighed for, at vi kan få vores indlånsoverskud ud at arbejde, siger han. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-42-43.pdf