
Kommuner har i stor stil taget nye teknologier i brug
tekst Anna Törnqvist Jensen
Skærmbesøg hos ældre, chatbots i borgerservice, virtual reality på socialområdet, sensorer i bygninger og robotsoftware til automatisering af administrative rutineopgaver. Eksemplerne på digitale og teknologiske løsninger i den kommunale velfærd er mange. Nye teknologier er i stigende omfang centrale for, at kommunerne kan møde borgerne på nye måder og finde nye løsninger i den kommunale service. Det viser KL’s Teknologiradar for 2021.
Radaren er et digitalt redskab, der giver overblik over teknologiernes modenhed i kommunerne. Radaren lægger også op til dialog om, hvordan kommunerne kan løfte velfærden og løse klimaudfordringerne med ny teknologi.
Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, ser Teknologiradaren som et godt afsæt for dialogen om, hvordan kommunerne kan skabe værdi med nye teknologier.
– Vi ved, at ny teknologi er en del af svaret på, hvordan vi skal levere god og tidssvarende velfærd også i årene, der kommer. Det handler om at løse velfærdsopgaver på nye måder, udvikle den måde vi er i dialog med borgerne på og give borgerne en bedre service og kvalitet. Men for at lykkes med det skal vi jo kende teknologierne og i hver vores kommune have en snak om, hvordan vi ønsker at bruge de nye digitale muligheder i mødet med vores borgere, og hvordan vi gør det på en ansvarlig og sikker måde, siger han i en pressemeddelelse.
Teknologiradaren giver et overblik over 27 forskellige teknologiers modenhed. Modenheden er vurderet ud fra teknisk modenhed og udbredelsen i kommunerne.
Teknologiradaren viser, at mange af de mest modne teknologier som video-løsninger og apps i vid udstrækning er i drift i kommunerne.
Ifølge Thomas Kastrup-Larsen har blandt andet coronatiden vist, at nye teknologier kan være afgørende for kommunerne.
– Forestil jer lige, hvor vi for eksempel havde været det sidste år uden videoløsninger? Det er jo dem, der har holdt os alle sammen i gang. Både internt på kommunen som arbejdsplads, men også på skolerne og i jobcentrene, der har haft succes med at møde de ledige på video. Vi kan også se, at teknologi på social- og sundhedsområdet kan være med til at skabe mere tryghed og mere selvbestemmelse for ældre og udsatte borgere. Teknologien skaber nye muligheder, borgernes forventninger til os ændrer sig, og det betyder forandringer i velfærden og den dialog, vi har med borgerne, siger Thomas Kastrup-Larsen.
I den anden ende af teknologiradaren ligger teknologier som blockchain, hvor data og programmer ligger i skyen, og autonome køretøjer, som kun enkelte kommuner har stiftet bekendtskab med. antj@kl.dk