
Usikkert om alle afgangselever i Region Hovedstaden kommer tilbage
tekst Thomas Kokholm Nielsen
I aftaleteksten om genåbning, der gælder fra på mandag den 22. marts står der:
”Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden efter samme model som resten af landet. Testmodel som hidtil.” Men i en tilføjet parentes står der, ”Undtaget er afgangselever i kommuner med særlig høj incidens – vurderes af Epidemikommissionen.”
Det giver en vis spænding i Vestegnskommunerne. Kommunerne Ishøj, Brøndby, Vallensbæk, Albertslund og Høje-Taastrup var de kommuner, der i går havde landets højeste smittetal.
Men der er endnu ikke kommet en melding om, hvorvidt de kan sende afgangseleverne i skole. I sundhedsministeriet oplyser de, at epidemikommission mødes i dag og tager stilling. De eventuelt berørte kommuner får først besked i eftermiddag.
Brøndby tager det i stiv arm
Det giver kommunerne ret kort tid til at orientere skoler, elever og forældre om, hvordan de skal forholde sig fra på mandag.
– Det giver noget arbejde i eftermiddag, hvor folk er på vej på weekend, siger borgmester i Brøndby Kent Max Magelund (S)
Men han tager det i stiv arm.
– Vi er vant til det. Sådan har det været mange gange i det her forløb. Vi har flere gange været i den situation, hvor jeg har sagt, vi kan ikke vente på en melding, og så har vi sagt, det bliver nok sådan og sådan. Størstedelen af gangene har vi ramt rigtigt, siger Kent Max Magelund.
Hvis Brøndbys afgangselever får lov, så er testapparatet klar på skolerne.
– Men det skal gøres ordentligt det her, med information og forberedelse. Det ved jeg som gammel skolelærer. Hvis vi får lov, må vi måske trække den et par dage til onsdag for eksempel. Det skal være en god oplevelse at komme tilbage, siger Kent Max Magelund.
Såfremt de får lov, at det kun halvdelen af eleverne, der må komme i skole ad gangen.
– I så fald er det lidt ærgerligt, at det kun er halvdelen, der får fornøjelsen af at komme i skole inden påske. Eleverne har virkelig brug for det. Jeg er imponeret over, hvor seriøst de unge har taget det her. Men de er også mærkede af det. Jeg tænker da, om ikke en del får brug for noget psykologhjælp, siger Brøndbyborgmesteren.
Urimelige arbejdsvilkår
I Vallensbæk er borgmester Henrik Rasmussen (K) noget mere fortørnet over den manglende udmelding.
– Det er helt urimelige arbejdsvilkår. Hvad skal jeg sige til medarbejdere, skoler, lærere og forældre. Det er ikke til at arbejde med. Det er for dårligt, at de laver sådan en aftale uden at kunne give klar besked, siger han.
I Vallensbæk har de draget deres egen konsekvens.
– Jeg har sagt, at uanset hvad, så åbner vi ikke noget før efter påske. Medarbejderne skal have ordentlige forhold. Det kan ikke lade sig gøre at fikse det over en weekend. Vi har valgt at tage vare på børnenes tarv, siger Henrik Rasmusssen.
Sådan er det
Afgangseleverne må møde i skole 50 procent. Det gælder afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i hele landet. Altså undtagen i de kommuner, hvor epidemikommissionen vurderer, at smittetallet er for højt.
Elever i 5. til 8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én dag om ugen.
Hvad er epidemikommissionen?
Epidemikommissionen består af 11 medlemmer inklusive formanden. Formanden og et medlem er udpeget af sundhedsministeren, mens de resterende ni medlemmer er udpeget af sundhedsministeren efter indstilling fra henholdsvis erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.
Epidemikommissionens medlemmer:
Departementschef Svend Særkjær (formand), Sundhedsministeriet
Afdelingschef Lene Brøndum Jensen, Sundhedsministeriet
Erhvervspolitisk direktør Line Nørbæk, Erhvervsministeriet
Afdelingschef Annemarie Lauritsen, Finansministeriet
Departementschef Johan Kristian Legarth, Justitsministeriet
Direktør Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed
Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen
Administrerende direktør Henrik Ullum, Statens Serum Institut
Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet
Administrerende direktør Kristian Wendelboe, Kommunernes Landsforening
Administrerende direktør Adam Wolf, Danske regioner
Kilde Sundhedsministeriet